Ha visszatekintünk a múltba, a következő évek azok, amelyek alapból hasonló energiát hordoztak, mint az idei: 1957, 1966, 1975, 1984, 1993, 2002. Egy kissé érdemes utána gondolni, hogy ezen évek közül melyik volt, amely kiemelkedett, amire szívesen emlékszünk. Idén megjelenhetnek ismétlődő, vagy hasonló motívumok, s ha az előrejelzéseket egy picit tudatosítjuk, higgadtabban kezelhetjük az eseményeket, és könnyebben alkalmazkodunk hozzájuk. Az előrejelzés a születési számunk alapján készül. Ha valaki még nem ismeri ezt a számot, megnézheti a Táblázatban, ám vegye figyelembe, hogy nő, vagy férfi szülöttről van-e szó, és hogy év elején született-e, mivel az évkezdet a kínai számítások szerint változó, és későbbi dátumra esik, mint a nyugati naptárban. (Pl., ha valaki 1969 febr. 3-n született, még az előző évhez tartozik, hiszen az év-váltás csak ’69. febr. 17-n kezdődik el!) Legelőször az év domináns karakterét, a 7-es Fémet, majd a többi személyes számot vizsgáljuk. Sok sikert, áldást, békét, boldogságot mindenkinek!

Személyes előrejelzések: 1, 2, 3 alapszámok

1-es Víz

Az éved kulcsszavai: nyugalom, elcsöndesülés, visszahúzódás, magány, érzékenység, meditáció, belső fejlődés, számvetés, befele fordulás, belső átalakulás, tudás tökéletesítése, akarat próbák, önfejűség, magányos út, idő, türelem, tanulás, elvhűség, szigorúság, viták. Kifejtés: Az évek úgy váltakoznak, mint a hullámvasút, hol fent, hol lent haladnak a jövő felé. Begyorsul, majd lelassul minden, hogy aztán újra lendületet kapjon. Ez így természetes. Mögötted erőteljes, mozgással és eseményekkel teli évek vannak, most a visszahúzódás, elcsöndesülés következik. Ezt esetleg riasztó hallani, hiszen azt sugallja, hogy leállnak körülötted a dolgok – ez így azért nem igaz!

Inkább arról van szó, hogy ha eddig sok mindent szabadon megtehettél, nem volt melletted kontrolláló erő, most az előre haladásodat kissé fékezik, lassítják a körülmények. Nem minden az elképzeléseid, terveid szerint alakul, a részletek sokszor megváltoznak, minden plasztikus, és kissé nehézkes. Olykor az idő nem megfelelő, vagy rájössz, hogy azok, akikkel együtt szeretnél működni, mégse vállalják úgy a dolgokat, ahogy elképzelted, így sok esetben a magad erejéből kell megvalósítanod, amit eredetileg csapatmunkának terveztél. Ugyanakkor lehetőség ez arra is, hogy újra bebizonyítsd, hogy önálló és független emberként mi mindenre vagy képes.

Ebben az évben kiemelkedően fontos, hogy magaddal is foglalkozzál. A benned élő Bölcs szeretne előbújni, lassítani és töltekezni, megújulni, figyelmet kapni. Szeretné, ha olvasnál, tanulnál, keresnél mély és időtlen tanulnivalókat, ha tükörbe néznél, és megállapítanád, elégedett vagy-e azzal, amit látsz. Vajon nem akarsz-e változni. Addig kéri ezt csöndesen és kitartóan, míg megteszed. Amikor tehát csak korlátozást érzel magad körül, és a terved nem akar előbbre jutni, fogd a megmaradó időt, és áldozd magadra.

Miért működik korlátozó módon az éved energiája? Az évednek Föld jellege van, te pedig Víz vagy. A föld a vizet korlátozza, ezt megélheted valódi korlátként is. A Víznek azonban, ha nincs medre, határtalanul szétfolyik, nincs, ami összefogná. A medret a Föld biztosítja számára. Ami tehát korlátként lép föl, az egyben is tarthat, össze foghat. Pl. ha van egy elképzelésed, amit megvalósítanál, talán nem tudod önerőből kivitelezni, mert azt érzékeled, hogy a részletek szétfolynak.

Ám ha csatlakozol egy teamhez, akkor ezek az ötletek máris formát, medret kapnak, és sikerülnek a dolgaid. Arra nincs recept, hogy mikor kell magadban lenned, s úgy működnöd, és mikor egy csapatban, ezt mindig te fogod eldönteni. Jó év ez arra is, hogy mindent, amibe csak bele kaptál, de nem dolgoztad ki, és függőben maradt, befejezd. A mederben biztonságosan tudsz létezni, előre haladni. Ha olyan pillanataid lesznek, amikor ezt a mederbe való terelést a személyes szabadságod elvesztéseként éled meg, legjobban teszed, ha keresel egy nyugodt sarkot, ahol magad lehetsz, és meditálni kezdesz, vagy (ha hited szerint való) imádkozol, vagy pedig csak behunyod a szemed és hallgatsz, figyelve a lélegzésed, mindaddig, míg, megnyugszol, és eljutsz a megbékélésig. Ahhoz, hogy legyen kint, lennie kell bent-nek is, ez a dolgok rendje. Öleld át ezt a befele ívelő állapotot, és a benned lakó, törékeny és bölcs Én-t. Minden módját találd meg, hogy feltöltődjél.

Az éved az akaraterőt is próbára teszi. Kitartasz-e, amiben vagy. Ha a víz egy heggyel találkozik, nem igyekszik fölkaptatni rá, hanem finoman megkerüli. Használd te is ezt a stratégiát az akadályok kikerülésére, hiszen sok-sok lehetőség létezik egyazon probléma megoldására. A hegy, mely éved jelképe, mozdulatlan. Magad is érezni fogod ezt a mozdulatlanságra való (akár pozitív) hajlamot, mégis, jó lenne, ha nem adóznál csak ennek, hanem mindennap mozognál, lehetőleg a friss levegőn. A fizikai mozgás ugyanis a szellemet is felfrissíti, a gondolatokat átrendezi.

Erre pedig szükséged van, főleg, mert viselkedésed (ami egy kissé árnyalódik az év energiája miatt) bosszanthatja a környezeted, baráti köröd. Makacsabb és eltökéltebb vagy, mint máskor, de ne keményíts be, mert magad ellen fordíthatod a többieket. Inkább hallgass el, és hagyd, hogy a vihar elcsituljon. Egy ilyen helyzet is lehet meditációra alkalmas. Ha az év folyamán vitába kerülsz, ne erősködj az igazadért. Könnyen félre érthetik szavaid és a szándékod, ezért higgadtan és pontosítva próbáld meg tálalni, mit is akartál mondani. Ha mégse értenek meg, ne fáraszd magad, mert csak nagyobb összetűzésbe kerülnél. A makacsságot, és a konokságot, ami az éved sajátossága, a türelem és a finomság tudja ellensúlyozni. Tanulj és olvass, töltekezz, hogy új ismertekkel és információkkal gazdagodjon a személyiséged.

Egészség: Az a Föld típusú energia, mely az éved uralja, a kínai gyógyászatban a nyirokrendszert és a keringési rendszert ellenőrzi. Ezekre úgy tudsz vigyázni, ha eleget mozogsz, illetve elegendő folyadékot fogyasztasz. Sajnos előfordul, hogy érzékenységedet a környezet nem éppen kíméletesen kezeli. És az is, hogy te magad vagy kíméletlen… ne folyjál bele a vitákba, inkább kérj elnézést, térj ki (mint ahogy már említettük, hogy a víz így tesz a túl nagy és erős akadályokkal), mert ha ragaszkodsz a véleményedhez, és mégse juttok dűlőre, az a kedélyedre és egészségedre se hat jól. Jobb idők is várnak rád, lépj túl ezeken a nem túl kellemes pillanatokon. Az utazásokra figyelj oda, és légy tapintatos, alkalmazkodó. Szellemi és lelki életedet tudatosan pozitív és bölcs olvasmányokkal, időnként sétákkal, egy-két jó filmmel-zenével frissítsd fel.

2-es Föld

Az éved kulcsszavai: nyilvánosság, siker, hírnév, tervek és álmok megvalósulása, lelkesedés, könnyedség, felszabadultság, új kapcsolatok, robbanékonyság, lobbanékonyság, kalandvágy, életstílus megváltozása, öröm, büszkeség, elismerés, megbecsülés, régi hibák megmutatkozása, függetlenség, szívügyek konkrét és átvitt értelemben. Kifejtés: A 2010-es éved zárt jellegű volt. Mivel inkább lassú, visszahúzó Föld-erők működtették, sok minden, amire még év elején készültél, megrekedt, vagy olyan irányt vett, amire előzőleg nem számítottál. Ha okosan tudtad használni ezeket a nem mindig kellemes fordulatokat, biztosan sokat tanultál, gazdagodtál a megszerzett tapasztalatok által. 2011 számodra olyan, mintha egy sorompó, mely elzárta az álmaidat, hirtelen felpattanna, és ott állna előtted a szabad, színes, zenével és vidámsággal feltöltött park, ahol süt a nap, ráadásul kedvesen fogadnak, körbe rajonganak, és helyet készítenek számodra. A Tűz elem, mely az éved áthatja, rád irányítja az „égi lámpákat”. Olyan ez, mintha az év elejétől a végéig folyamatosan egy színpadon szerepelnél…

Rázd meg magad és frissülj fel, mert nagyon kedvező időszak vár rád. Először is, munkádban, karrieredben előre lépés várható. Ha eddig nem tudatták veled nyíltan, hogy megbecsülnek, akkor ez az idén megtörténhet, akár előléptetés, akár pedig honorárium, kitüntetés, vagy fizetésemelés formájában. Ha van, vagy volt a munkával kapcsolatban valamilyen terved, vágj bele, és kezdd el mindazt, amiben eddig vissza fogtad magad, vagy nem merted megtenni. Csupa pozitív fogadtatásban lehet részed. A részletekre fektess hangsúlyt, próbálj mindent jól elvégezni és megmutatni. Mivel a fény mindent megvilágít, az esetleges hibák is könnyebben kiderülnek. Munkádban légy lelkiismeretes, a határidők terén, vagy akár más hivatalos területen (pl. bevallások, pénzügyek) precíz, mert ha eltévesztesz, vagy titkolsz valamit, azt is könnyebben észre veszik.

A Tűz könnyed, fényes, vidám. Az év, amit ural, tele van vidám szépséggel, eseményekkel, derűvel, nevetéssel, és kalandvággyal. Ha eddig nem szívesen mozdultál ki, idén nagyobb kedved lesz a spontán, előre nem tervezett programokhoz, főleg, hogy emberekkel találkozz, hogy kötetlenül legyetek, és pár örömteli órát töltsetek együtt. Semmiképp se legyen lelkiismeret furdalásod, mert 2010 nehézségei után, és a következő év előtt szükséged van arra, hogy a mosoly-raktáraidat, öröm-készleteidet feltöltsd, és muníciód legyen a jövőre. 2012 ismét zártabb, érzékenyebb időszak lesz majd számodra. Az évnek személyiségformáló ereje is van, amit, ha tudatosan használsz, komoly előre lépéseket tehetsz a boldogságod és boldogulásod felé. Hagyd, hogy az öröm, ami a Tűzre jellemző, magával ragadjon. Merjél örülni a napnak és vedd észre mindazt a számos csodát, ami jókedvre hangol. A mai világban nem szokás mindennap örülni valaminek… inkább a búsongás a „menő”.

Ne engedj ennek a tendenciának! Merjél ragyogni, hagyd, hogy sugározzon rólad az elégedettség, mert ha magaddal jóban vagy, biztosan sikerre is viszed mindazt, amit szeretnél. Az év a szívügyeknek is kedvez. Ha még nem állapodtál meg, akkor ez évben jó esélyed van rátalálni arra, aki társad lehet. Ha már kapcsolatban, netán házasságban élsz, megújulhat a szenvedély köztetek. A Tűz szokatlan időkben is fel-fellobbanhat, ne lepődj meg, ha esetenként egy előre nem tervezett kis flört, szimpátia, vagy éppen futó kaland közepén találod magad. Neked kell eldöntened, már az elején, hogy milyen határig akarsz elmenni, érdemesnek tartod-e felrúgni meglévő kapcsolatodat az új lehetőségért.

A fény felfedi a rejtett zugokat is, előfordulhat, hogy régi, évekkel ezelőtti hibáid derülnek ki, ugyan nem szentírás, hogy ez tényleg be is következik, de inkább jó előre tedd rendbe a feldolgozatlan szálakat, így megkímélheted magad a kellemetlenségtől. Új barátokat is találhatsz idén, ám ezek a kapcsolatok nem mindig bizonyulnak tartósnak. Ne bánd, örülj a pillanatnak. Lesz néhány valóban évekre előre tekintő barátságod is, de sajnos, régi barátokat is elveszíthetsz. A terveidet időnként ellenőrizd, azt is, hogy minden rendben megy-e körülötted. A tűzre oda kell figyelni, és bizonyos keretek közt, kontrollálva működtetni. Te is vedd komolyan az ígéreteidet, a határidőket, megállapodásokat, és akkor biztosan számíthatsz a sikerre. A környezeteddel légy tapintatos, mert kevesen élnek át ilyen lelkesítő, vidám és zsongó évet, mint te. Ne piszkáld őket, inkább tisztázd, mi a szándékod, és mindig, mindenben légy és maradj őszinte.

Egészség: A kínai gyógyászatban a Tűz elem ellenőrzése alá tartozik a szív és a vékonybél. Ezekre kell idén oda figyelni. Rendszeres, könnyű étkezésekkel, elegendő pihenéssel, amiből a Tűz, mely folyton lobog, izzik, vajmi keveset enged… Ha nem pihensz, hamar kiéghetsz. Próbáld megragadni minden módját a felfrissülésnek, töltekezésnek, de mindenek előtt aludj eleget. Ha hajlamod van a magas vérnyomásra, vagy akár a gyanúja is felmerül a szívproblémának, fordulj orvoshoz, és vizsgáltasd ki magad. Ha hidegre fordul az idő, öltözz fel rendesen, mert ha gyulladás keletkezik a szervezetedben, vagy felszökik a lázad, nehezebben gyógyulsz meg, mint általában, mivel a Tűz kedvez minden ilyesminek. Ügyelj a főzéssel, sütéssel, nehogy megégesd magad.

3-as Fa

Az éved kulcsszavai: én-keresés, énkép, image-alakítás, „ki vagyok”- „hol tartok” típusú kérdések, önmegvalósítás, önállóság, ösztönösség, magány, visszahúzódás, finomság, karrier, hivatás, életút, tervezés, jövő, útkeresés, elmélyülés, érzékenység, hűvösség, érzékfeletti átélések, lelki élet megerősödése, jellem átalakulása, szenzualitás, kommunikáció, pénzkérdések. Kifejtés: Erőteljes, aktív, eseményekkel és jó értelemben vett hajszával teli év van mögötted, és ez a tendencia egészen a február 3-i váltásig kitart. A stáció, amelyhez most érkezel, szöges ellentéte az előzőnek. 2010-ben kívülről érkező impulzusok sodortak magukkal. Számos hívásnak tettél eleget, sok-sok találkozáson és beszélgetésen, programon vettél részt, szinte alig maradt időd pihenni. Talán a múltaddal is kapcsolódtál egy kicsit, feltűntek az életedben rég látott ismerősök, megújultak és fellobbantak régi ismeretségek.

Az idei évben is várható mozgás, ám egészen másfajta. Míg 2010 a Tűz elem jegyében izzott, tele szenvedéllyel és vidámsággal, 2011 számodra a Víz jegyében telik, és a Víz tulajdonsága, hogy folyamatosan, fürkésző módon keresi önmagát és utat keres magának, mindig a legkisebb ellenállás felé indulva. Ez az útkeresés határozza meg az események jellegét. Késztetést érzel az önvizsgálatra, és arra, hogy énképedet átalakítsd. Mindenkinek szüksége van időnként az átalakulásra, arra, hogy saját vizeire leljen, és megtalálja az értelmét a létezésének.

Hogy átgondolja, hová tart, és milyen partokat kellene még fölkeresnie. A Víz tétova csermelyből akkor erősödik meg, ha begyűjti a környezetében található kisebb ereket, és célt talál magának. Éppígy, neked is határozott célt kell találnod, amiért úgy érzed, hogy érdemes tenned, létezned. Jó lenned azon a területen, ahol vagy? Akarsz-e váltani, és mire, milyen irányban. Mivel a vizek általában magányosan, sosem lankadva haladnak (és még az állóvizek is rendelkeznek ilyen önmagukra utaltsággal, öntörvényűséggel), segítségre nem nagyon számíthatsz, mindent önerőből, saját magad által megszervezve kell elérned. A víz az egyik legérzékenyebb elem, azonnal reagál, ha mozgás éri, így az év folyamán te is érzékenyebb lehetsz. Hogy megvédd magad a váratlan, és erősebb impulzusoktól, jó előre készülj fel a találkozásokra.

Ha beszélgetésre, meghallgatásra mégy, készíts jegyzetet, írj kulcsszavakat, amik segítségedre lehetnek. A beszélgetéseid során légy figyelmes, és bármit, amit nem értesz, igyekezz rögtön tisztázni. A mondandóddal ne áraszd el a másikat, inkább próbálj lényegre törő lenni. Ez különösen fontos ez évben, mivel a Víz, ha engedik, gátlástalanul hömpölyög, így ehhez hasonlóan a beszédmódod is sokkal bővelkedőbb lehet, mint általában, míg a lényeg, amire ki akarsz lyukadni, elúszhat. Ha időnként rád tör a zárkózottság érzése, ne a magány és depresszió érzését erősítsd magadban, inkább tegyél egy kiadós sétát a természetben, és újulj meg. Az archaikus hagyományokban él egy szokás, miszerint, ha lelki bánatunk van, el kell menni egy folyóvíz partjára, s a parton megállva addig nézni a vizet, míg érzed, hogy a hullámok minden bánatodat kimosták a lelkedből. Talán nem butaság, ha hónapról-hónapra kipróbálod ezt a kis gyakorlatot. A megállapodásokat mindig írásos formában is rögzítsd. Ismered a mondást, miszerint „a szó elszáll, az írás megmarad”: hasznos, ha pontosan tudod, mihez tarthatod magad, ez megvéd az esetleges későbbi félre értésektől.

A víztükörből ered maga a tükör feltalálása is, az önismereti utak biztosan hasznodra lesznek. Az ösztöneid, intuíciód erősebb az idén, ezt kihasználva bátran foglalkozhatsz szellemi dolgokkal, minden olyasmivel, ami a megfoghatatlan tartományhoz tartozik, legyen az akár művészet, meditatív tánc, jóga, tai chi, i ching, de akár az elvont, szellemi természetű dolgok, mint a matematika, kvantum mechanika, stb. Az év kedvez az olyan elmélkedő kérdések megfejtésének is, hogy mi végre vagyunk a világon, és hogyan kapcsolódunk a természet erőihez. Ha oda figyelsz, kifinomult antennáid sok információt fognak e kérdésekre vonatkozólag. A vizek tulajdonsága, hogy szabadok, ezt a szabadságot átélheted a céljaid felmérésében is. Lesz olyan helyzet, amikor értékelik a képességeid, de ahhoz, hogy eredményt érjél el, neked magadnak kell megmozgatnod minden követ.

Nagy dolgokat ne várj, az év inkább abban lesz domináns, hogy sok minden új alapokra helyeződik, pl. érettebben viszonyulsz helyzetekhez, emberekhez, döntésekhez. A pszichológia és a szenzualitás, vagyis a lélekhez és a testhez kapcsolódó tapasztalatok, élmények is hangsúlyt kapnak. Mivel a vízhez tartozik az írásos kommunikáció, nyugodtan használhatod ezt az eszközt az önkifejezésre, vagy az átéléseid feldolgozására. Érzékenységeddel másoknak is megmutathatsz különleges dolgokat. A víznek nagyon sok napsütésre van szüksége, hogy fölmelegedjen, neked sem lehet elégszer hangoztatni, hogy fontos vagy, szeretnek, mert az önbizalmad bizony hullámzik majd… Olykor állj meg, és rázd magad gatyába, ne sértődj meg, ha nem kapsz elég figyelmet. Légy türelmes a többiekkel, és találj magadnak ön-megerősítő módokat, akár az említett szellemi tevékenységekben, akár pedig más, dinamikus módon.

Egészség: A kínai gyógyászatban a Víz elemhez a vese és a nemi szervek, valamint a folyadékkal kapcsolatos problémák tartoznak. Figyelj oda ezekre a szerveidre, tartsd őket melegen, kerüld a huzatos, nyirkos helyeket, öltözz fel jól. Ha túl kevés, vagy túl sok folyadékot, netán alkoholt fogyasztasz, jelentkezhetnek lappangó problémák, amikre figyelj oda és kezeltesd ki. Próbálj sokat pihenni, egészségesebb ritmusban élni, mint azt általában tetted eddig. E téren is evezz új, nyugodtabb vizekre. A kedélyedre is jobb hatással van, ha időnként alaposan kipihened és feltöltöd magad. Az ivókúrák, a léböjtök jót tehetnek a szervezeteddel, egy-egy rövidebb időszakra beiktathatsz ilyesmit a mindennapokba.

Szerző: Lázár Márta