Ha visszatekintünk a múltba, a következő évek azok, amelyek alapból hasonló energiát hordoztak, mint az idei: 1957, 1966, 1975, 1984, 1993, 2002. Egy kissé érdemes utána gondolni, hogy ezen évek közül melyik volt, amely kiemelkedett, amire szívesen emlékszünk. Idén megjelenhetnek ismétlődő, vagy hasonló motívumok, s ha az előrejelzéseket egy picit tudatosítjuk, higgadtabban kezelhetjük az eseményeket, és könnyebben alkalmazkodunk hozzájuk. Az előrejelzés a születési számunk alapján készül. Ha valaki még nem ismeri ezt a számot, megnézheti a Táblázatban, ám vegye figyelembe, hogy nő, vagy férfi szülöttről van-e szó, és hogy év elején született-e, mivel az évkezdet a kínai számítások szerint változó, és későbbi dátumra esik, mint a nyugati naptárban. (Pl., ha valaki 1969 febr. 3-n született, még az előző évhez tartozik, hiszen az év-váltás csak ’69. febr. 17-n kezdődik el!) Legelőször az év domináns karakterét, a 7-es Fémet, majd a többi személyes számot vizsgáljuk. Sok sikert, áldást, békét, boldogságot mindenkinek!

Személyes előrejelzések: 4, 5, 6 alapszámok

4-es Fa

Az éved kulcsszavai: fokozatos kibontakozás, megerősödés, tervek és teendők megalapozása, kapcsolatok megerősödése, hova tartozás, érzelmi kérdések, gyöngédség, gondoskodás, anyaság, a Nő és az Anya motívuma, társasági élet, az otthonnal kapcsolatos témák. Kifejtés: A 2010-es éved, mely a Víz dominanciája alatt állt, leginkább szellemi téren hozhatott változásokat. Gondolkodásmódodban változhattál, a világról alkotott felfogásod kissé átalakult, felfrissült. Remélhetőleg új terveid is születtek a jövőddel és magaddal kapcsolatban. Megtapasztalhattál olyasmiket, amik kényszeríthettek, hogy az eddigiektől eltérő vizekre evezzél, esetleg fölmerüljön benned a „mi lenne, ha ezt kipróbálnám?” gondolata. Minden a gondolattól indul, így alapozzuk meg a jövőnket, és ez az alapja a világ szövevényes történéseinek. Az idei éved erről a szellemi szintről szépen, fokozatosan tér majd át egy sokkal konkrétabb területre, mely híd lesz a megvalósulás felé, hogy aztán jövőre, 2012-ben teljes gőzzel beindulhass, és a siker hullámait lovagolhasd meg.

A 2011-es éved a Föld dominanciája alatt áll, és abban segít, hogy erős alapokat teremtsél magadnak, és mindannak, amivel foglalkozni akarsz. Szokták az ilyen éveket ahhoz is hasonlítani, mint amikor a földműves előkészíti a talajt a veteményezésre. Számodra is pontosan ezek az előkészítő munkák a legmegfelelőbbek. Ez azt jelenti, hogy keress összeköttetéseket, partnereket, munkatársakat, illetve ha nem csapatban szeretnél dolgozni, hanem önállóan, akkor teremtsd meg a munkád gyakorlati feltételeit, anyagi fedezetét. Szerezd be a szükséges engedélyeket, és dolgozd ki pontosan, mit hogyan fogsz megvalósítani. Ha jövőre nem akarsz új dologba kezdeni, akkor is legyen gondod, hogy felmérd a lehetőségeidet, tisztázd a pozíciódat, meglévő munkatársi és személyes kapcsolataidat, amelyek érvényesülésedben fontosak lehetnek. Az év ehhez ad támogatást, jövőre, ha akarnád, se lenne majd ezekre időd és erőd. Idén még ne a teljes gőzzel-neki indulásra számíts, inkább a fokozatos kibontakozásra, önbizalmad és helyzeted megerősödésére.

A Föld a biztonság, odaadás, csöndes és kitartó erő jelképe, összefog mindent és mindenkit. Ha tavaly sok mindent kellett önerőből meglépned, és sokszor érezted magad magányosnak, idén a külvilág felől jönnek kapcsolódási szándékok, pl. valaki megkeres egy ötlettel, munkával, melyben szeretné, ha részt vennél. Rád találhatnak olyan eszmék, amelyek elköteleződésre késztetnek, vagy pedig te keresed a formáit a valahová tartozásnak, mely segíti a kiteljesedésed. Ez szakmai és magánéleti téren is megtörténhet. „Véletlenül” minden úgy alakul… Bár vezetői képességed csak jövőre kap zöld utat, már idén igent mondhatsz egy-egy megbízásra, csupán arra ügyelj, hogy csapatmunkában dolgozzál, ne magányosan! 2011 nem kedvez túlságosan a tisztán egyéni utaknak, még ha önálló is vagy, vonj be másokat, illetve oda kapcsolódj, ahol már van egy csapat. Ne feledd, ez az előkészítés éve, és ahogyan a földműves sem fog bele egy hatalmas terület fölszántásába egymagában (minimum eszközöket és segítőket keres hozzá), úgy számodra sem alkalmas még az idő, hogy egy projekt, vagy vállalkozás élére állj.

A Föld tulajdonsága a biztonságkeresés, és az a képesség, hogy valaki józanul, magabiztosan áll a lábán. Ám hozzá tartozik az aggodalom, önbizalomhiány és kicsinyesség is. Ha időnként túlságosan „elföldesedsz”, rázd meg/fel magad, és merjél ismét elrugaszkodni a megszokottól. Hasznosak lehetnek a tűzzel kapcsolatos meditációk (pl. égő gyertya szemlélése), ezek segítenek a feszültség levezetésében, és a megnyugvásban. Ne akarj mindenáron megfelelni másoknak és mindenkinek! Vállald magad, azzal együtt, hogy tudod, te is egy vagy a többiek között. Az év az érzelmek terén is hoz új tapasztalatokat. Ha már kapcsolatban, házasságban élsz, akkor ennek új aspektusait éled át, gyöngédségre vágysz, és hogy idilli perceket tölthess a pároddal. Elő fordulhat az is, hogy kicsit erősebben szeretnéd birtokolni őt, többet kapni általa és belőle, sokkal többet az idejéből, és hogy álljon rendelkezésedre ölelő karokkal, túlcsordult szívvel… nem mindig kapod ezt, de ne anyátlanodj el, inkább légy kezdeményező, és adj, ha a másik is kész befogadni.

Ha még kereső üzemmódban létezel, akkor ez az év hozhat szívbeli találkozásokat, amelyek minden különleges előjel nélkül bontakoznak ki. Ha jelenleg nincs párkapcsolatod, bogarászd át, hogy miért nincs, mik az akadályozó tényezők, hol teszel keresztbe magadnak. Tisztázd, hogyan szeretnél össze tartozni valakivel, és hogyan szeretnéd/nem szeretnéd magad elkötelezni. Mindebben segíthet az alap-optimizmus is, ami az év velejárója. Az otthonoddal kapcsolatban lesz majd néhány intenzív perced. Vagy úgy, felújítod, kedvedre alakítod a jelenlegit, vagy pedig úgy, hogy másik térre vágysz, és elkezdesz keresni. Jó esélyed van arra, hogy a mostaninál jobbat találj. Előtérbe kerülhet a gondoskodás élménye is. Megvalósulhat úgy, hogy valakinek a fizikai hogylétét felügyeled, vagy lelkileg leszel támasza. Esetleg úgy is, hogy te magad szorulsz egy kis támogatásra.

Ne szégyellj kérni, sem adni. Érdekes tapasztalás lehet, hogy ha gyerekeid vannak, milyen új formáit, eszközeit találod meg a gondoskodásnak. Hogyan lehet ebben is fejlődni, magasabb szintre lépni, finoman nevelni. Ha édesanya/édesapa vagy, akkor valószínűleg ezt a szerepet is frissíteni fogod, mert az eddigi receptek talán nem válnak be. Érdekes élmény lehet a Nő és Anya motívumának megjelenése. Ez jelenheti azt, hogy (ha nő vagy) erősebb önazonosságra vágysz e téren, és azt, hogy (ha férfi vagy), kimondatlan vágy él benned arra, hogy a társad visszareflektálja, hogy milyen ember, partner, apa, és társ vagy. Ha nem mondja ki ezeket, kérd meg rá, és nem fogsz csalódni, sőt, a kapcsolatot építeni fogja ez a párbeszéd.

Egészség: A kínai orvoslás szerint a Föld a lép, hasnyálmirigy, gyomor, valamint a nyirokrendszer működését ellenőrzi. Figyelj oda alaposabban az étkezésedre, emésztésedre. Ne vigyél semmit túlzásba. Ne egyél túl sokat, túl sok édeset, sósat, ne igyál túl keveset… A nyirokrendszernek a mozgás az egyik karban tartója. Ez minden Föld évben kiemelkedően ajánlott, úgyhogy ne halogass, kezdj hozzá, és mozogj, tornázz naponta! Az érzelmi ingadozások, a kisebbrendűség-érzet, melankólia az éved velejárói, de ne engedj ezeknek! Ha fáj valami, nézd meg, mondd ki és lépj tovább. Ha lelki támaszra van szükséged, jól válaszd meg, kinek a vállán sírod ki magad: lehet, hogy később nehezen szabadulsz önkéntes segítődtől. Vigyázz, ne gubózzál be, inkább rendszeresen keress társaságot magadnak, mozdulj ki, és szórakozzál, hallgass élénkítő, frissítő zenét.

5-ös Föld

Az éved kulcsszavai: viharos események, új lehetőségek, megújulás, dinamizmus, beindulás, erőteljes kibontakozás, növekedés, pörgés, sok-sok esemény, tennivaló, „nem győzöm”-helyzetek, kirobbanó energia és tetterő, ötletek, tervek megvalósulása, a Család motívuma, utazások, lelkesedés, sikeresség, elfáradás, fásultság. Kifejtés: Az előző esztendők befele forduló, jin ereje a belső tanulást és fejlődésedet támogatta. 2011 számodra a Fa energia dominanciája alatt áll, ez azt jelenti, hogy átbillen az energiaáramlás a jang területre, mégpedig az egyik leginkább dinamikus, mozgalmas fázisba. Ez a feltörő növekedés, progresszió, a tavasz sarjadó és megállíthatatlan ereje, amit sokszor a hirtelen megjelenő mennydörgéshez, viharhoz is hasonlítanak. Jó éved lesz, tele lelkesedéssel, ragyogással, sok esetben még ajánlatos is „visszavenned” a lendületből, hogy mások ne legyenek féltékenyek a sikereidre.

Emellett van az évedben egy kontrollálhatatlan mozgalmasság is, amire érdemes jó előre felkészülnöd. Leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor egy ajtó hirtelen kivágódik, a szél teljes erővel betör, körbe söpör a házban, felkap minden mozdíthatót. Odaszaladsz és megpróbálod becsukni. És ha nem tudod? Akkor gyorsan keresel egy nehezéket, amivel megtámasztod, majd igyekszel megoldást találni. Igen ám, de amint kimész a szabadba, a vihar utolér! Úgy tudod kezelni ezt a helyzetet, ha végiggondolod, melyek a leghatékonyabb útvonalak céljaidhoz, milyen eszközök állnak rendelkezésedre. Nem törvényszerű, hogy állandóan ezt a viharosságot éled át az év folyamán, ám lesznek időszakok, amikor ez a kép a legtalálóbb. A külvilág felől érkező impulzusok elementáris erővel jelenhetnek meg. A vihar hozhat felfrissítő erőt, esőt, vagyis nemcsak felforgató, hanem termékeny ereje is van. Sok új és eredményes dologra, sikerre és elismerésre számíthatsz. A rátermettséged, ötleteid, munkád kapcsán jelentkező lehetőségek szinte a semmiből bontakoznak ki, és ragadnak magukkal, s a jövődet egészen új vágányra terelhetik.

Felkérések, tennivalók, melyeknek boldogan teszel eleget mindaddig, míg azt nem érzed, hogy ez már túl sok, túl erős, túl sűrű, túl kimerítő. Önként vállalt feladataid is megsokasodhatnak. Jó eséllyel kezdhetsz hozzá, hogy felépítsd, amire talán már évek óta készülsz. Ha pedig nincs ilyen önmegvalósító szándékod, érdemes fontolóra venned, hogy legyen, mert pontosan az ehhez illő támogató energia vesz körül. Rendkívül fontos: a részletek kidolgozása, mert a Fa öntörvényű és dinamikus energiája csak így marad konkrét és kontrollálható. A vihar nagy hanggal, villámlással jár. Részed lehet feszült helyzetekben, vitákban, előfordulhat, hogy valaki váratlanul emeli fel a hangját, vagy mintegy ok nélkül rád förmed. Ezekre a legjobb megoldás, ha önbizalmad nem hagyod meginogni, és elmondod, miért becsülöd az illetőt és azt, amit képvisel, s utána megkérdezed, voltaképpen mire van szüksége, mit is szeretne. Az események forgataga fárasztó lehet.

Ha sorozatosan adódnak váratlan alkalmak, amelyeket nem szeretnél kihagyni, elveszíted a saját ritmusod. Márpedig 5-ös Földként igenis magad szereted meghatározni, hogy mikor mi történjen. Mivel ez az idén nem mindig valósul meg, sokszor érezheted magad kiszolgáltatottnak. Hogy ne merülj ki, és ne fásulj el, jól teszed, ha szabályos időközönként kikapcsolod a telefonod, és elmész kirándulni, ez a legjobb lehetőség, hogy erőre kapjál, és megőrizd az egyensúlyod. Ha a magában való természetjárást feleslegesnek tartod, felkereshetsz zarándokhelyeket, vagy meditációra alkalmas vízpartot. Jót tehetnek az állatokkal való foglalatosságok, mint pl. kutyasétáltatás-gondozás, lovaglás, a lobogó tűz szemlélése, vagy gyertyás meditáció, mert ezek visszakapcsolnak a téged éltető Tűz energiához.

Az év a család motívumát is előtérbe állítja. Akár a szüleid, hozzátartozóid révén, akár pedig saját családodon belül megerősödhetnek a kapcsolataid. Ha még nincsen családod, idén elég erős motivációt érezhetsz, hogy létre hozd. Ha hölgy vagy, akkor bízd ezt arra, akinek feladata a család alapítása, a Férfira. Bízzál benne, még akkor is, ha ez a másokra való ráhagyatkozás neked nem megy könnyen, mert (sokszor nem is alaptalanul), másoknál, még a férfiaknál is jobban tudod, mit és hogyan kéne tenni. Mégis, most próbálj meg hölgynek maradni, és a család összetartó erejének, hiszen ez a nő specialitása. Ha férfi 5-ös vagy, és független, gondold át, hogyan is viszonyulsz a család témához, mikor és hogyan akarod megvalósítani. Ha már van családod, akkor arra figyelj, milyen újítani valód akad ezen a téren. A Fa feltöri és átmozgatja a földet, nem csoda, ha a kifáradás, levertség, fásultság az év egyik velejárója, ezt csak úgy kerülheted ki, ha sok-sok időt szánsz a felfrissülésre, már akkor, amikor még erőben vagy. Tartsd magad a nap, a hét ritmusához, kelj és feküdj időben, és a hétvégéidet lazításra, regenerálódásra fordítsd.

Egészség: A kínai gyógyászatban a Fa energiája a máj és epeműködést uralja. Ideje, hogy kissé oda figyelj nem csupán a rendszerességre, hanem arra, hogy ételed: az életed. Élő ételeket próbálj fogyasztani. A mai, modern, előre-kész termékek, a túl sokáig főzött, vagy főtt-felmelegített étel többet árt a szervezetnek, mint amennyit használ. Szervezeted alap energiáját használja el. Az epéd-májad érzékenyebb az év folyamán, és ezt még tetézi az időnként jelentkező hevesebb hozza állás, az esetleges düh, robbanékonyság, fáradtság. A regenerálódás érdekében tartsál olykor tisztító napokat, mert a tisztulós időszakok érzelmileg is rendet raknak bennünk. Ezt főleg tavasszal és ősszel teheted meg. Jó, ha tudod, hogy az epe a keserű, a máj az édes dolgokat szereti. De nem a kávéról és csokiról beszélünk, hanem az ezerjófű és fehér üröm teáról, az édesgyökér és édeskömény főzetről, a mazsoláról, és az édes gyümölcsökről, valamint a gabonákról, melyek mind építik és erősítik a szervezetet és az idegrendszert.

6-os Fém

Az éved kulcsszavai: tanuló időszak, belső tapasztalások, stabilitás nélküli lendület, változások, bizonytalanság, eredmények, előre lépés, pénz- és jólét kérdések, kínálkozó lehetőségek, optimizmus és feszültség váltakozása. Kifejtés: A 6-os Fém született vezető. Automatikusan kerül a középpontba, egy társaság élére, és amikor nem várja el, akkor is van felé egyfajta tisztelet és tartózkodás, mert érezni lehet, hogy ő az, aki feltételeket szab. Ezt az alapattitűdöt a legfiatalabbtól a legidősebbig minden 6-os Fém személyiség hordozza. Hozzájuk a külvilág alkalmazkodik, még akkor is, ha ők ezt nem juttatják kifejezésre. Ezért lehet nehéz, amikor megfordul a kocka, és a 6-os kerül olyan helyzetbe, hogy sorozatosan, napról-napra kívülről jönnek a feltételek, amelyeket el kell fogadnia, mást nem tehet. 2010-ben már valószínűleg elkezdődött egy folyamat, amelyben ezt a kiszámíthatatlan, fordulatokkal és meglepetésekkel teli helyzet-sorozatot élted át. Akárcsak a tavalyi éved, 2011 is tanuló év lesz, és a Fa energia jegyében telik.

Ezzel az elemmel nem vagy túlságosan jóban, nem érted azt az elementáris erőt, aminek az intellektushoz, logikához semmi köze, és amely olyan eseményeket generál, amiket vajmi nehéz értelmezned és kontrollálnod. A Fa a legtörékenyebb energiaforma, és a Fém igen jól elbánik vele, miszlikbe aprítja, átalakítja, stb., de ha sok van belőle, például egy hatalmas erdő, egy kis fejsze, de még egy láncfűrész is csak az idővel és a türelemmel szövetkezve tud úrrá lenni fölötte. Az erdő hasonlata nem véletlen, az év folyamán sokszor kerülsz az események sűrűjébe. Hogy kiutat és megoldást találj, az intellektus helyett inkább az ösztöneidet és a belső hangjaidat próbáld fölébreszteni. Képzeld el, hogy ha az erdő kellős-közepén eltévedsz, a sok és még több gondolkodás nem segít, csak az, ha alkalmazkodsz és a természeti jelenségeket (honnét süt a nap, melyik a fák mohás része, merre csobog a patak, stb.), mint irányjelzőket, segítségül hívod. Ezen kívül kiabálhatsz is, jó esetben valaki meghallja és segítségedre jön.

Bármilyen helyzetbe is kerülsz, őrizd meg lélekjelenléted, és légy biztos abban, hogy van megoldás, és azt meg is fogod találni. Ha a jövőddel kapcsolatban voltak elképzeléseid, inkább tartalékold jövőre és utána, amikor már saját vizeken fogsz evezni, és a tetterődet valóban gyümölcsözővé teheted. Idén a legokosabban jársz el, ha megmaradsz a bevált, megszokott dolgoknál. Általában véve nem egy kényelmes év az idei, de ha gyakran gondolsz a vizekre, melyek a természet leggyengédebb alkalmazkodói, és erejük pont ebben az alkalmazkodásban van, át tudod venni azt a nyugalmat és plaszticitást, amivel az akadályokat legyőzik.

A stabilitás nélküli lendület sajátja az évednek: tennél, de nincs meg hozzá a kellő alapod, vagy nincsenek meg a szükséges feltételek. Nehéz megélni a folytonosság hiányát, hogy sok mindent nem tudsz úgy és ott folytatni, ahogy és ahol abba hagytad, máról-holnapra valami megváltozik, átalakul, és ez sok bosszúsággal járhat. Ráhagyatkozást, alkalmazkodást, önsegítést kell tanulnod. Elhinned, hogy más megoldások is léteznek, mint amit gondoltál, és azok éppen olyan jók. Meg kell próbálnod kiengedni kezedből az irányítást, és átengedned magad a bizalomnak és ösztönösségnek. Ezek olyan tulajdonságok, amelyek érettebbé és rátermettebbé tesznek, a személyiséged kiteljesedik, és ez a valódi értéke egy ilyen tanuló-évnek.

Az optimizmus és lelkesedés is a Fa sajátossága, és minden bizonnyal okod is van rá, mert megvalósítottál csomó értékes dolgot, „letettél valamit az asztalra”. A másik oldalról viszont jelentkezhet a kedveszegettség, lelombozódás. Mielőtt kiszolgáltatottnak éreznéd magad, kérj segítséget a barátaidtól, vagy pihenj, és add át magad az ösztönösebb részednek. Tedd félre azt a képet, amit magadról alkottál, és csinálj valami szokatlant, csatangolj a valódi természetben, valódi erdőben, ahelyett, hogy az események erdejében bosszankodnál. Ez a javaslat nem véletlen, a kínai bölcsek, harcművészek minden esetben, ha a külvilág ingereit túl erőteljesnek érezték, egy időre kivonultak a természetbe, ami segített vissza találni önmaguk gyökereihez is.

Az év folyamán többször is visszatérhet némi aggodalom az anyagiakkal kapcsolatban. Lehet, hogy elégedetlen vagy a bevételeiddel, és szeretnéd, ha gyarapodnál. Lehet, hogy ez először nem a pénz terén, hanem más értékek formájában (pl. barátság, kapcsolatok, egy kedves meghívás, egy jó beszélgetés, stb.) valósul meg. Ha ezeknek át tudod adni magad, akkor az anyagiak is lendületbe jönnek. Fontos, hogy bizakodó maradjál, jövőre már átfordul ez a kicsit kényszerítő áramlás egy sokkal inkább testre szabott mederbe, hogy aztán pár évig ismét abszolút a helyzet magaslatára kerülhess. Akkor pedig majd azokból az alapokból és tapasztalatokból tudsz meríteni, amiket most megszerzel. Mert minden javadra van, és ezt te is tudod!

Egészség: A kínai gyógyászatban a Fa energia a máj- és epeműködést ellenőrzi. Az előző évhez hasonlóan jól figyelj az étkezésedre. Fogyassz mindig az évszaknak és napszaknak megfelelő ételeket, kerüld a túl cukros-hideg, sokszor fölmelegített, vagy mikrózott ételeket. Mozogj sokat, de ezen túlmenően fontos, hogy legyen egy edzésprogramod, ami nemcsak az immunrendszeredet, hanem a kondíciódat és lelkedet is rendben tartja, ritmust és kitartást is nyújt számodra, és felvértez a fáradtsággal, szétszórtsággal szemben. A határidőnaplót használd kitartóan, és csak olyasmire tegyél ígéretet, amit van esélyed megvalósítani.

Szerző: Lázár Márta