Kaliforniai ház kerttel és verandával

Kaliforniai ház kerttel és verandával

A Sea Ranch jellegzetes építészeti stílusát a modern és a népi építészet, a helyi mezőgazdasági épületek inspirálták, amelyek egyszerű faszerkezetűek és úgy tervezték őket, hogy ellenálljanak az időjárási viszonyoknak. Már a kezdetektől fontos volt, hogy az épületek a táj szerves részét képezzék és ne legyenek se alárendeltek, de ne is domináljanak. Jellegzetességük a külső, festetlen fa és a minimalizált éjszakai fény. Nincsenek például utcai lámpák, mert a helyiek úgy tartják, hogy az éjszakai égbolt káprázatos. Egy ilyen területen épült anno, 1965-ben az első épület a Sea Ranch mentén, amely a Knutsen család otthona volt. Az akkori tervező a Moore, Lyndon, Turnbull, és Whitaker (MLTW) iroda volt, ám 2011-ben a ház új tulajdonost kapott és már akkor megkezdődött egy hagyományokhoz hű felújítás.

Kaliforniai ház kerttel és verandával

Tűzrakóhely ötlet

Fedett terasz fotelekkel

Fedett terasz paddal

Fedett terasz fa hintaszékekkel

Az elsődleges cél az volt, hogy a tervező megtartsa az eredeti építészeti jelleget ugyanakkor figyelembe vegye az új család igényeit is. A konyha és a fürdőszoba még a 1965-ös szabványokhoz képest is kicsi volt, és adta magát az éveken át elhanyagolt alumínium üveg ablakok és tolóajtók cseréje is. A házhoz csatoltak egy két autónak alkalmas garázst, egy új hálószobás apartmant. Felújításra került az elektromos hálózat, a vízvezeték rendszer és a fűtés is.

Nappali fa paddal

Nappali térben álló kandallóval

Nappali térben álló kandallóval

Nappali lakberendezés egyszerűen

Fa étkezőszék magas támlával

Fa étkezőszék magas támlával

Egyedi tömörfa konyhabútor

Tömörfa konyhabútor beépített konyhai gépek

Tömörfa korlát burkolat

A Marcus & Willers építészeti irodát az új tulajdonos arra kérte, hogy alakítsák át a fürdőszobát és a konyhát, valamint új szerepet a világítás. Mindezt természetesen úgy, hogy a modern érzékenység megtartsa az eredeti terveket kívül és belül egyaránt. Ennek érdekében a tájat is átalakították, kiegészítették egy medencével és egy árnyékot is adó strukturált tűzrakó hellyel. A tervező megtartotta az eredeti, 1965-ös Sea Ranch stílusban épült homlokzatot, ám rengeteg funkcionális változást valósított meg. 

A hagyományokhoz híven mindenhol dominál a fa. Olyannyira, hogy sokak számára okozhat meglepetést a parkettás szőnyeges konyha. A belső tereket a fehér szín és a viszonylag nagy ablakok teszik tágassá. Ez utóbbiak biztosítják a két világ, a külső és belső közötti szabad átjárást is. A ház egyszerű, letisztult. Legszínesebb része (ez is visszafogott) talán a nappali, ahol a képek a szőnyeg és a párnák adnak színes és mozgalmas felületeket.

Szoboszlai Krisztina

Hálószoba francia ajtó

Hálószoba nagy belmagassággal

Egyedi tömörfa fürdőszoba bútor

Egyedi tömörfa fürdőszoba bútor

Tömörfa franciaágy

Tömörfa franciaágy

Üvegajtós zuhanyzó