Andalúziai nyaraló udvara medencével

Bár az építészeti szempontból tipikusnak mondható, úgynevezett spanyol, andalúz stílus meghatározó jegyei - szabadon hagyott fagerendák, stukkók, kovácsoltvas elemek, boltozatos ajtók és ablakok - nem kifejezetten hangsúlyosak, a tér mégis mediterrán hangulatot közvetít, hála a növényeknek, a meleg földszíneknek és a tágas kertkapcsolattal rendelkező verandának. Az úszómedence háttérkörnyezetét adó, a kertet körülölelő buja növényzet titokzatossá teszi a kinti teret, hatására olyan érzésünk támadhat, mintha egy burjánzó oázisban lennénk. Az árnyékot nyújtó, rusztikus, fedett pergolaszerű építmény alatt elhelyezett nagy fapad és a sok színes párna, az andalúz stílusra jellemző, keleties hangulatot árasztanak, különösen a lámpásokkal és a medence zöldeskék mozaikpadlójával kiegészítve.

Spanyol lakberendezés Malaga

Zöld és fehér meghatározó színek mediterrán lakberendezés

Zöld és fehér meghatározó színek mediterrán lakberendezés

Puritán andalúz konyhabútor

A tágas, nyitott tér érzetét fokozza, hogy a veranda tökéletes átmenetet képez a külső és a belső tér között: a sok növénnyel, az uralkodó bézs és sötétbarna színekkel, valamint a kényelmes, fonott fotelekkel és a csíkos szőnyeggel a kert, de a nappali folytatásaként is értelmezhető. Az elegáns belső teret szinte teljes egészében a fehér uralja, amely nem csupán a falakon, de a bútorokon, textíliákon és egyes szobákban még a padlón is megjelenik. A tiszta és friss összhatást fokozza a hatalmas ablakokon beáramló természetes fény. Egy-egy tudatosan alkalmazott türkiz vagy sötétzöld színfolt - párnák, gyertya, kisasztal, krémszínű és mohazöld szőnyeg - azonnal felhívja magára a figyelmet. A szobanövények, a csokrok, a fehér vintage bútorok, a könnyű és áttetsző fehér függönyök a kényelem és béke atmoszféráját teremtik meg, míg a sötétebb barna, terrakottás járólapok a forró spanyol nyárban is hűvös érzetet biztosítanak.

Az uralkodó fehér szín a már-már puritán berendezésű szigetes konyhában a márványpadlón köszön vissza. A modern, tisztább stílusra emlékeztető összehatást egyedül a vintage székek, illetve az ebben a helyiségben is az átgondolt lakberendezést tükröző zöld növények törik meg. A hálószobai zöld párna és takaró intenzív színfoltokként ugrik ki a világos árnyalatú háttérből, az elegáns, romantikus hatást pedig az ágyvég pad mellett a fehérre festett íróasztal is fokozza – oda ülve csakis kézzel írt szerelmeslevelek születhetnek! A konyhaihoz hasonló fehér padló smaragdszínű szőnyege a kerti pázsitot idézi. A fürdőszobában újra a konyhai letisztult stílus jelenik meg. A fülledt nyári napokon gyors enyhülést hozhat a mennyezetre szerelt zuhanyrózsából áradó víz, de a hosszú fürdők kedvelői elmerülhetnek a fehér márványkádban is.

Puritán andalúziai fürdőszoba

Keretes franciaágy mediterrán lakberendezés

Lerakóasztal hálószobában

Szekreter íróasztal romantikus stílusban

Spanyol veranda hangulat

Összegezve elmondhatjuk, hogy ebben a bájos andalúziai nyaralóban a rusztikus hatás keveredik a modernnel, olyan meghatározó jegyekkel, mint a hatalmas ablakok és a többségében semleges (fehér, krémszínű vagy bézs) színpaletta, amelyet feldobnak a zöld kiegészítők, illetve a természetes anyagok. A bútorok fából, bambuszból, fonott szizálból, a szőnyegek, függönyök, egyéb textíliák pedig gyapjúból, pamutból vagy lenvászonból készültek. Mindez olyan üde, békés és harmonikus környezetet teremt, amelyben bárki szívesen megpihenne, akár egy teljes nyáron át.

Szöveg: Kiss Zsófia