Dubrovnik, magyarul Raguza

Az épület remek adottságokkal rendelkezik, mind fekvését, mind elhelyezkedését tekintve. A város központjához közel, egy varázslatos kis térre és műemlékekkel teli utcára néznek ablakai. A míves ablakfülkéket a felújítás során igyekeztek meghagyni, az ablakok környékén nem vakolták le a falat, hogy megmutatkozzon az ódon mészkő, ami a város jellegzetes építőanyaga volt egykor.

Dubrovniki lakás

Kis lakás Dubrovnikban

A felújítás során a belső nyílászárókat megőrizték, hiszen remek állapotúak voltak, és kiváló mesterek keze alól kerültek ki. Az ablakokat viszont új anyagból, eredeti formájukban állították helyre, és a jellegzetes zöld zsalugáterekről sem feledkeztek meg. A lakás mindössze 43 nm, és nagy a belmagassága. Ez adta az ötletet, hogy az alapterületet megtoldják egy 7 nm-es kis alvógalériával a vendégek számára. A galéria korlátja a lakásban máshol is megjelenő hajókötélből készült.

Galériaágy oldala hajókötélből

Hajókötélből font dekoráció galéria ágyon

Hálószoba berendezés vízparti hangulatban

A tengerpartra utaló dekorációval több helyen is találkozunk: déligyümölcsök, tengerpartot, pálmafákat ábrázoló képek, hajókötél, hajófedélzetre emlékeztető padlóburkolat. A színek és anyagok kiválasztásánál is a tenger kékje, és fehér habja, a homok és a mészkő színe, a fa természetessége és erezete adta az inspirációt.

Kis lakás Dubrovnikban

Kis lakás Dubrovnikban a tender színeivel lakberendezés

Kis lakás Dubrovnikban öreg házban

Kis lakás Dubrovnikban kerek étkezőasztallal

Kis lakás Dubrovnikban régi bútorveret az ajtón

Franciaágy kárpitozott fejvéggel

Franciaágy kárpitozott fejvéggel

Hálószoba és fürdő kapcsolata

Nappali dubrovniki panorámával

Hálószoba kis tengerkék komóddal

Az egyszerűség mellett a modern és az antik hangulatra való törekvés is szépen megjelenik ebben a lakásban. A csepp, fürdőszobát designer szaniterekkel és a ma nagyon divatos, hatszögletű cement hatású burkolattal látták el. A lakás többi helyiségeihez hasonlóan itt is magasfényű ezüst, szürke és fehér elektromos berendezéseket és kiegészítőket láthatunk.

Hatszögletű cementlap a fürdőszobában

Hatszögletű cementlap a fürdőszobában

Összességében elmondható, hogy mind technikailag, mind az anyagok, színek és a formák tekintetében harmonikus, ízléses és igényes felújítást sikerült megvalósítani a házigazdáknak.

Szöveg: Bartha Nóra