A múlt és az ősök tisztelete egy igazi érték. Főleg ha a legfrissebb generáció is ezt fontosnak tartja, és jó érzéssel gondol vissza a nagyszülők és a szülők munkájára jelen esetben egy ház szemszögéből. 1975-ben járunk Leányfalunk, amikor is az Erdért által forgalmazott Dana 2 kész faház típust a jelenlegi helyére telepítik.

Dudar Zoltán

Az akkoriban népszerű faházakat sok helyen az országban nyaralóként használták. Érdemes tudni, hogy a házat vörösfenyőből készítették, ami kifejezetten hosszú élettartamú a magas gyantatartalomnak köszönhetően. Az eredetileg 20 m2-es készház kibővített változata jelenleg 35 m2. Az alapterülethez tartozik egy közel 20 m2-es emelet is, ami az eredeti méretét tartotta meg. A megfelelő alapozásnak és előkészítésnek köszönhetően a ház alatt egy pince is meghúzódik. 

Zoli a jelenlegi tulajdonos úgy döntött, hogy szüleitől birtokba véve ezt a házat felújítja, átalakítja és egyedi ötletek alapján rendezi be. A gyerekkori emlékek és az itt töltött idő nyomot hagyott benne, így szinte kötelességének is érezte, hogy ez a ház belülről is újuljon meg, különösen akkor, ha ilyen szép természeti környezetben található. A teraszról egyenesen nappaliba érkezünk. A különleges szólógitár azonnal sejteti, hogy egy zenekedvelő otthonában járunk. A kabátunkat egy gitárállványra tehetjük le, ami alkalmi ruhafogasként fogadja az ide látogatókat. A családhoz tartozik Angus cica is, aki szívesen sütkérezik a kényelmes, mindig új formát öltő babzsák fotelben.

Farmer anyagú sarokkanapé

Sávroló árnyékolás

Sárga párnák a kanapén

Egyed zseb a kanapé oldalán

Bejárati ajtó és cipőtároló

Jotul kályha, kandalló

Cica a babzsákon

A kanapé és babzsák fotel kárpitja is farmeranyagból készült, méghozzá nem is a sötétebb kék változattal, hanem a fonák oldali világosabbal. A méterben kapható anyag így egy ügyes kárpitos keze alatt vált végleges és újszerű huzattá a bútoron. Az oldalsó zseb egy sok éven át használatban lévő farmerről kerül a kanapé oldalára. Most a távirányítókat vagy magazinokat tarthatunk benne, de tény, hogy sokat látott nadrágról van szó. A házban kiépítésre került a gázfűtés. De alkalmanként, akár a meglévő fűtés kiegészítésére, vagy egyszerűen csak a hangulat kedvéért a nappali, étkező és konyha hármas zónáját a kiváló minőségű norvég Jøtul kályhával lehet felfűteni. 

Konzolra szerelt tévé

A faház érdekessége, hogy az eredeti változatban a vezetékeket, illetve a csöveket a falon kellett elvezetni. Zoli ezt a saját ötletei alapján a falakban rejtette el. Az alsó szint dekorációjára a fiatalos és modern stílus jellemző, amibe vintage és ipari jegyek is keverednek.

Konyha rejtett led fényekkel

Az étkező dekoratív Edison izzós képei alatt egy régi asztal találunk új köntösben. Ezt az asztalt még Zoltán nagypapája Dudar István készítette és biztosan büszke lenne az unokájára, hogy ilyen szépen felújította. A drótkorongos antikolással felújított asztallap alatt feketére festett lábakat találunk, amik a mostani fémlábas változatokra emlékeztetnek. A konyhabútor is egyedi tervezés. Eredetileg a házban csak egy főzőfülke volt, egy kisebb falszakasz elbontása után lett egy ilyen kényelmes konyhafelület. A pult feletti ablakok is utólag kerültek kivágásra. Így nem csak sok természetes fény árad be, de a környező panorámát akár főzés közben is élvezhetjük. Az ablakok felett régies írással készült Leányfalu 1975 felirat a kezdetekre utal. A praktikus tárolóelemekkel kialakított konyha igazi karakterét a fényes szürke metró csempe adja, amit a geometrikus mintájú tapéta egészít ki.

Vintage stílusú konyha

Szürke mertó csempe konyhafalon

Fa óra a falon

Előszoba komóddal és szólógitárral

Kényelmes munkapult kis lakásban

Angus cica a konyha led fényében

Nagypapa által készített asztal felújítva

Leányfal 1975

Étkezőasztal Eames székekkel

Abalkok a konyha falán amik később kerültek kialakításra

Zoltán édesapja jégkorongozó voltZoli édesapja neves jégkorongozó volt a Képes Sport egy régi példányán őt láthatjuk 

Kültéri lámpa a konyhában

Kávésarok a konyhában

Kihúzható polc a konyhában

Szürke konyhabútor

A fürdőszoba ablak köré ragasztott tükör

A fürdőszobába lépve érdekes vizuális élményben lehet részünk. Az ablak köré került a tükör, ami egészen egyedi és játékos ötlet. Belenézve a tükörbe első pillantásra nem magunkat látjuk, hanem az udvar egy részletét. A mozaikburkolatos zuhanyzóban egy kényelmes tusolásra is van megfelelő hely. Az emeleten találjuk a hálószoba szekciót, amihez egy üvegkorlátos lépcsőn jutunk fel. Mivel egy tetőtérben minden fény fontos, így az üvegkorlát tűnt a legjobb és a legszebb megoldásnak. A lépcső mellett elhelyezett dolgozósarkot is egy piros vezetéken függő látványos Edison izzó világítja meg.

Zuhanyzó mozaik burkolattal

Leányfalu felirat a fürdőszoba ajtaján

Falburkolat a fürdőszobában

Íróasztal és feljáró az emeletre

Üvegkorlát a lépcső két oldalán

Piros kábel és Edison izzós lámpa

Régi bőrönd dekorálja a hálószobát

A ház alatti pince egy multifunkciós helyiség. Egyszerre klubhelyiség, próbaterem és a baráti találkozók helyszíne. A pince egy elszeparált részében jutott hely a mosó- és szárítógépnek, a gázkazánnak és a bojlernek is. Ez egy nagyon praktikus megoldás, hiszen nem foglalnak helyet a lakótérben és nem is zavarnak bennünket működés közben.

Ha szerencsénk van, és sikerül egy felújításra szoruló házhoz jutnunk, akkor érdemes a felújításán is elgondolkodni és meglátni a benne rejlő lehetőségeket. Mert szeretettel, jó kedvvel átalakítva azt, egy új értéket, egy új minőséget hozhatunk létre, amit akár majd egyszer mi is továbbadhatunk. Reméljük tudtunk inspirációt adni Nektek is, hogy bátrabban fogjatok egy ilyen, sok élményt tartogató munkába.

Kollázs a lakás részleteiről

A garázs és az udvar pálmafávalA ház udvara, háttérben a garázzsal