Home Staging - lakás felkészítés kiadásra egy belvárosi bérházban

Belvárosi kis lakásukból a korábbi bérlő elköltözése után azzal a feladattal bíztak meg a tulajdonosok, hogy segítsek felkészíteni az ingatlant, egy új bérlő fogadására. Új energiákra volt szükség – mint mindig, amikor valaki elhagyja a teret és más költözne a helyére.  A home staging – tudjuk már, a lakás felkészítését jelenti akár eladásra akár kiadásra – a legtöbb ingatlanra ráfér. Nemcsak azért, mert így hamarabb talál megfelelő vevőt vagy bérlőt a lakás tulajdonosa, hanem mert van egy kis idő szakemberrel együtt átgondolni, átbeszélni, mi szükséges ahhoz, hogy:

• a lakás méltó módon várja új lakóját
• könnyen, azaz hamar kiadásra kerüljön
• a megfelelő bérlő érkezzen
• a leendő bérlő el tudja magát képzelni az adott helyen - a jelenlegi életével, élethelyzetében

A cél mindig: a felek kölcsönös elégedettsége, öröme. A tulajdonosnak is ez alapvető érdeke. Ha kosszal járó felújítás szükséges, azt most érdemes elvégezni, hiszen amennyiben bent lakik már a bérlő, számára minimum bosszúságot jelent a felfordulás.

Mi az hogy felkészítés?  

• megvizsgálom az adottságokat
• amennyire szükséges, lecsupaszítom a lakást, megtartjuk ami kell, eladjuk, elajándékozzuk, ami nem kell
• felmérem, mennyi költséget érdemes ráfordítani
• színekben, formákban harmonikus, funkcióban szükséges elemeket tervezek be
• beszerzés, dekorálás
• fotózás

A korábbi átalakítás és felújítás révén adott egy egyszobás lakás, amelynek egyetlen zárható helyisége van, a fürdőszoba. A tér közepén lévő falszakasz, mely statikai okból maradt bent, a hozzá kapcsolódó magas étkezőasztallal jótékonyan választja el a konyhát, a háló-nappali tértől. Költségmegtakarítás miatt - mert felvetődött egy jó minőségű ággyá nyitható kanapé létjogosultsága - adottság volt az elegáns, fehér gombbehúzott fejtámlás franciaágyágy. Így a kiadást tekintve a célcsoport a 40 körüli egyedül élő nőket célozta meg. A nagy területet elfoglaló fekhely - kissé elhúzva a szoba tengelyéből - teret adott egy kis méretű nappali funkciónak. Ebben az esetben az összes bútordarab megvolt és kitűnő állapotban várta új használóját - csupán fel kellett öltöztetni a helyiségeket. Ez olyan, mint amikor egy ruhához már csak a megfelelő kiegészítők kellenek: táska, cipő, nyakék, sál. Az óarany, tojáshéjszín és a fa színe dominált a lakásban de csak a felületek mérete miatt. A kisebb arányban megjelenő fakó zöld mellé annak kiegészítő színét, a vöröset, annak tört, kevert árnyalatait - rózsaszíntől  a burgundin át a barnáig-  választottam. Ezek az azonos telítettségű, de világosságukat tekintve különböző színek rendre visszaköszönnek a tér különböző pontjain, megnyugtatóan vezetik végig a szemet az egész lakáson és összekötik a teret. És ez volt a legfőbb cél. A felületeken ismétlődő mozzanatok, anyagstruktúrák ugyanezt célozták: a foltos minták, a ráncolódó drapériák, levél erezetek mind egymásra reflektálnak.
                                                                                                
A fókuszpont az ágyról áthelyeződött a falon lévő képegyüttesre és a képeken ábrázolt növényi részletekre. A nőiességre utaló virágszirommal, a levelet ábrázoló grafika finomságával a női minőséget kívántam előtérbe helyezni. A konyhapultra életet vittem a fával és a citromok kiugró sárgájával.
A fotózáskor a beállás szöge, magassága, a kompozíció mind tudatos tervezés eredménye. Az ingatlanhirdetési felületeken azonnal kiugrik egy ilyen harmonikusan, tisztán berendezett lakás - hogy megtalálja új lakóját.

Mágus Műhely

Szabó Gabriella lakberendező

www.magusmuhely.hu

Telefon: 06 20 491 9830

Fotós: Miklovitz Andrea

UTÁNA és ELŐTTE képek: