Ez a növekedés a jövőre nézve még dinamikusabb formát ölthet annak ellenére is, hogy sajnos az emberek többsége még nincs tisztában vele, milyen ingatlan illeszthető bele ebbe a kategóriába?

Chameleon okosotthon fejlesztések

Az automatizált árnyékolás még nem okosotthon

Nagyon fontos probléma például hazánkban, hogy sok esetben okosházként hirdetik azokat az épületeket is, melyekben egy-két automatizált vagy okosított megoldás működik, ezek azonban nem tudnak összehangoltan, együtt, egy rendszerként létezni. Az ilyen kis extráktól egy ingatlan még nem nevezhető okosháznak!

Chameleon okosotthon kiépítése

Bár konkrét definíció vagy szabvány még nem született, de nyugaton az okosotthonos sztenderdeknek csak azok az épületek felelnek meg, melyekben rengeteg részegység automatizáltan működik, a világítástól kezdve, az árnyékolástechnikán át, a fűtésig bezárólag, és a hangirányítás mellett ezek a megoldások nemcsak külön-külön, hanem együtt is képesek működni, kiegészíteni a másikat.

Chameleon okosotthon jövője

Mindezt természetesen részben a lakók kényelméért, részben pedig azért, hogy minél környezettudatosabban és takarékosabban működhessen az ingatlan a mindennapokban. Napsütéses téli időben például a redőnyök automatikusan beengedik a melegítő napfényt, takarékosabb üzemmódra veszik a fűtést, ezzel együtt lekapcsolják a villanyokat, mindezt abszolút a mi beállításaink és igényeink figyelembevétele mellett.

Chameleon okosotthon

Láthatjuk tehát, hogy az igazi okosházak már most komplett és összetett rendszerek, azonban még mindig bőven van hová fejlődni! Hogy milyen trendek uralják majd a jövő évben az ágazatot?

Elkészült egy közös kommunikációs platform

Évek óta komoly gondot okoz az okosotthonok világában, hogy a különféle gyártók termékei bár önmagukban nagyszerűen működnek, közös kommunikációra azonban nem képesek, vagy csak egy harmadik fél közbenjárásával. Ezt a problémát tudja majd áthidalni a Connected Home over IP, vagy rövidebb nevén CHIP, mely egy létező technológia, azonban nagyobb szerephez csak a jövő esztendőben juthat az ágazaton belül.

A CHIP lényege, hogy a legtöbb gyártó kommunikációja egy nyelvezetre áll át, vagyis hirtelen megérthetik egymást azok a részegységek is, melyek összehangolására eddig vagy egyáltalán nem volt lehetőség, vagy csak nagy nehézségek, esetleg extra költségek árán. Idén ez az új technológia még nem éreztette hatását, de a sztenderd 2021-ben alapjaiban forradalmasíthatja az okosotthonok világát.

Kis részegységek helyett a komplett megoldásoké lesz a főszerep

Már a bevezetőben is említettük, hogy manapság néhány okosított funkció elegendő ahhoz, hogy egy ingatlant okosotthonként adjanak el. Az emberek azonban egyre többször felismerik már, hogy ez ebben a formában nem elegendő, sokkal többre vágynak, így 2021-ben biztosan egyre többen keresik majd a komplett rendszereket. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az árnyékolók vagy a világítás, hanem a lakás minden eleme képes automatizáltan, a többi szisztémával együtt, egy egészként működni.

Ez azért nagyon fontos, mert az efféle komplett megoldások nemcsak sokkal kedvezőbb árfekvéssel rendelkeznek a részegységek egyenként történő beépítéséhez mérten, hanem lényegesen kommunikatívabb, működőképesebb, funkciókban gazdagabb megoldások is kivitelezhetők így. Elképzelhető például, hogy a fűtésvezérlés terén egy olyan rendszerbe fektettünk, amit utána nem lehet összehangolni az árnyékolókkal, csak abban az esetben, ha az egészet kicseréljük, ami rendkívül magas költségekkel járhat.

Az emberek nem egy-két évre terveznek

A legtöbb mai okosotthonnal az a legnagyobb probléma, hogy már a tervezésük során sem szenteltek elég figyelmet arra, hogy évek múlva bővíthetők legyenek” – emelt ki egy nagyon fontos problémát a mai okosházas rendszerek kapcsán Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home tulajdonosa. Hozzátette: „néhány év alatt óriási technológiai fejlődés megy végbe ezen a piacon, és ha valaki egy ingatlant egyszer úgy alakít ki a kábelezéstől kezdve a beépített rendszerekig bezárólag, hogy azok nem nyitottak a bővítésre vagy a cserére, akkor később lehet elölről kezdeni az egészet, ami nagyon költséges.”

Erre a problémára ma már van megoldás, mint amilyen például a magyar fejlesztésű Chameleon okos otthon rendszer, ami egy központi kommunikációs platformként képes összehangolni egymással olyan részegységeket egy intelligens házban, melyek alapesetben nem tudnának együttműködni. Másik fontos tulajdonsága pedig a jövőálló kialakítás, hiszen biztosítja az okosotthon-tulajdonosok számára, hogy évek múltán bontás, kábelezés és egyebek nélkül tudják új funkciókkal bővíteni a lakást, aminek köszönhetően az ingatlan képes lesz tartani a lépést az adott korszak újdonságaival. Ez a szempont pedig a jövő évben óriási figyelmet kaphat azok között, akik okosházat szeretnének vásárolni vagy építeni maguknak.

Egyre többen jönnek rá a vezetékes rendszerek előnyeire

Noha a vezeték nélküli rendszerek korát éljük, azonban korántsem biztos, hogy a jövő, a folyamatos fejlődés tekintetében az okosházak esetén ez egyeduralkodó megoldás lesz, így a kábelmentes rendszerekről egyre több negatív vélemény hallható hosszabb távon. Ezek a megoldások ugyanis bár többnyire jól működnek, azonban akadhatnak kapcsolódó kellemetlenségek (például a rendszeres elemcserék), esetenként kisebb működési zavarok, tehát a vezetékes kialakítások jellemzően megbízhatóbban vizsgáztak a gyakorlatban.

Nem véletlen, hogy már idén is egyre több beruházásnál kértek inkább vezetékes rendszereket a hazai okosházak kapcsán, ami nagyszerűen előrevetíti, hogy 2021-ben ez egyfajta trenddé nőheti ki magát. A vezetékeken alapuló szisztémák ugyanis nemcsak kényelmesebbek, hanem megbízhatóbbak, sőt a fenntartásuk és az üzemelésük egyaránt könnyedebb, hosszabb távon olcsóbb. Természetesen a vezeték nélküli megoldások a jövőben is megmaradnak a piacon, de a vezetékes kialakítás népszerűsége érezhetően megemelkedik majd.

Chameleon okosotthon mobilról

Ezen a ponton fontos szóba hozni a biztonság kérdését is, mely rengeteg okosház-tulajdonosnak rendkívül fontos. Bár tökéletesen védett rendszer nyilván nem létezik, azonban a vezetékes kialakítás papíron lényegesen biztonságosabbnak tekinthető annak ellenére is, hogy a vezeték nélküli technológiák feltörésére – a beépített védelem miatt – nem képes akárki. Kicsi az esélye tehát, hogy egy jól képzett hacker éppen a mi otthonunkba próbál bejutni, de ha így lenne, a vezetékes megoldás esetén nyilván kevesebb sikerrel járna.

Az Apple újdonságaival számolni kell

Az Apple eddig meghatározó szereplője volt az okosotthonos rendszereknek, a HomePod okoshangszóróval és a Siri intelligens asszisztenssel, valamint a HomeKit által kínált széles termékkínálattal millióknak okoztak már kellemes élményeket. Bár az általuk elképzelt megoldások a többi gyártó termékével nehezen kommunikálnak, a legnagyobb visszatartó erőt mégsem ez jelentette sokaknak a beruházáskor, hanem a magas árképzés.

Ezt sikerült idén újragondolnia a cupertinói óriásnak az Apple HomePod Mini bejelentésével, ez az aprócska okoshangszóró ugyanis a HomePod töredékébe kerül, vagyis egy áráért rögtön akár három-négy ilyen eszköz lesz beállítható az okosotthon egyes helyiségeibe, ami azért fontos, mert így a hangirányítás több helyiségbe is kiterjeszthető. Ez komoly gátat jelentett korábban az intelligens lakások kialakításakor, az Apple újdonságával azonban minden megváltozhat jövőre.

 

Chameleon logo

www.chameleon-smarthome.com

Iroda és bemutatóterem: 1155 Budapest, Óda utca 22.

Telefonszám: +36 70 908 0302