Az okosotthon-rendszerek mára egyre több lakást irányítanak gondos karmesterként, és végzik el helyettünk a mindennapok ügyes-bajos dolgait. Az egyértelmű előnyökön túl, mint amilyen az automatizmus biztosította kényelem, van még pár érv, ami az okosotthonok mellett szól.

Chameleon okos otthon rendszer

Ezredszer is visszafordulni egy elfelejtett vasaló vagy egy nyitva maradt ablak miatt; mérgelődni azon, hogy a futár épp akkor jön, amikor mi nem vagyunk otthon, vagy a nyár közepén meghűlni egy éjszakára bekapcsolva hagyott légkondi miatt? Mindannyiunk számára ismerős helyzetek, apró bosszúságok, amik egy okosotthonban meg sem történhetnének. Bár az okosotthonok kapcsán a legtöbbeknek a hangvezérléssel irányítható redőny vagy a világítás ugrik be, érdemes az életünk különböző szituációin keresztül vizsgálni, miben is segíthet bennünket egy láthatatlan, de gondos és mindig éber társ. 

Magyar okos otthon rendszer

Egy jó nap egy jó reggellel indul 

Mondtuk már, hogy az okosotthonban az a legjobb, hogy egy központi rendszer működteti, ezáltal a különféle funkciók úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a pókháló szálai? Kezdjük a nap első óráival: a reggeli ébresztővel párhuzamosan felhúzódnak a redőnyök, kikászálódunk az ágyból, a lakás megfelelő hőmérsékletű, a hajnali, téli didergésből vagy éppen a tikkasztó nyári hőségből mit sem érzünk. A zuhany alá betoppanva azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik, mire a fürdőben végzünk, a kávé már elkészült, kellemes illatával vár. Egy okosotthonban minden olajozottan működik, még a sokszor nehezen induló reggelek is elviselhetőbbek, ha a házat irányító rendszer, alkalmazkodó képességének hála tanulva az igényeinkből támogatja minden lépésünket. Bár a fenti rutin egy ember nézőpontjából szemléli a reggeli feladatokat, egy családnak, amelyben több gyermek él, netán háziállatokról is gondoskodni kell még inkább jól jöhet egy okosrendszer. 

Okos öntözés

Ha nyaralsz, hagyd otthon a lakás gondjait! 

Nyaralás előtt, pláne, ha hosszabb időre megyünk, végtelen listákat gyártunk arról, mi mindent kell elintéznünk a felhőtlen kikapcsolódás érdekében. Nemcsak a programok, a szállás és az utazás részleteiről kell gondoskodnunk, de a házunkat sem hagyhatjuk felelőtlenül magára. Kivéve akkor, ha okosotthonunk van. Ebben az esetben ugyanis akár több ezer kilométer távolságból is szemmel tarthatjuk és szükség esetén irányíthatjuk az egyes funkciókat. A kerti gyep vagy a szobanövények az automatizmusnak hála nem száradnak ki; távolról is beengedhetjük a postást, ha sürgős levél vagy csomag érkezett; sőt, a biztonsági rendszernek köszönhetően a viharkártól és a betöréstől sem kell tartanunk. A „nyaraló üzemmód” gondoskodik arról, hogy a lakás épp olyan állapotban legyen, mint amikor magára hagytuk. 

Okos energiafelhasználás

Életed jelenetei az okosotthonod adattárában 

Kezdjük tehát az álmodozással! Nincs is jobb, mint elgondolkozni azon, hogyan tehetnénk könnyebbé az életünket a technológia segítségével. Vegyük sorra a fentihez hasonló élethelyzeteinket, és gondoljuk át, mi mindenben lehetne a segítségünkre egy okosotthon. Tervezzünk meg különféle jeleneteket, szituációkat, és ezekkel keressünk fel egy okosotthon-szakértőt, aki segíthet valóra váltani egy könnyebb, egyszerűbb, gondtalanabb életet. 

Chameleon logo

www.chameleon-smarthome.com

Iroda és bemutatóterem: 1155 Budapest, Óda utca 22.

Telefonszám: +36 70 908 0302