A visszatáplálási lehetőség teljes megszüntetésével sokak leállították, vagy el sem kezdték az ilyen típusú beruházásokat. Az újonnan belépők ugyanis hiába termelik meg napenergiával az áramot, ha azt nem tudják felhasználni, akkor a felesleg elveszik, kárba vész. A helyzet megoldásán az egész iparág elkezdett dolgozni. Mostanra körvonalazódik, hogy a napenergia eltárolására és felhasználására az egyik legjobb alternatíva az okosotthon fejlesztők köréből érkezik. A platformfüggetlen okosmegoldásokat fejlesztő és telepítő Chameleon Smart Home olyan félsziget üzemű napelemes rendszerrel lép a piacra, amely képes a napelemmel megtermelt energiát hatékonyan felhasználni, a redőnyvezérléstől a fűtésvezérlésig szétosztani a házban, eltárolni otthoni energiatároló akkumulátorokba és áramot vételezni a hálózatból, ha arra van szükség. 

Chameleon Smart Home házi napelem

Döbbenetes adat, hogy míg 2022. első kilenc hónapjában több mint 25.000 napelemes háztartási kiserőművet létesítettek Magyarországon, és ezzel összesen 160 ezerre nőtt az ebben a formában működő házi energetikai rendszerek száma, idén november 1. után alig érkeztek be új telepítési kérelmek. Az előrejelzések szerint 2023-ban sem várható jelentős előrelépés ebben a szegmensben. 
„Bár a házi napelemek telepítését, felhasználhatóságát érintő szabályváltozás erősen visszavetette az érdeklődést, mi mégis azt mondjuk, hogy a napelemes beruházásokat továbbra is mindenkinek érdemes fontolóra vennie. Olyan struktúra kialakításáról beszélünk, ami az okosotthon megoldásokkal kiegészülve jelentősen javítja a háztartások energiahatékonyságát és csökkentheti a rezsikiadásokat.” – mondta Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Zrt. alapító-vezérigazgatója.

A cég félsziget üzemű rendszere képes arra, hogy a napelemmel megtermelt áramot eltárolja, illetve azonnal felhasználhatóvá tegye a házban ott, ahol szükség van rá. Mindez annak köszönhető, hogy az okosotthon fejlesztésekre épülő rendszer pontosan ismeri a fogyasztók igényeit. Azt, hogy mire, mennyi energiát szoktak, illetve kell fordítani az otthonukban, miközben alacsony fogyasztás mellett a napelemek által termelt áramot azonnal eltárolja és később használja fel, ha kell. Az okosotthon rendszer által vezérelt lakások energiahatékonyságát tovább fokozza, ha több olyan eszköz van rákötve a központi egységre, ami energiát igényel. Így a klíma működtetésétől kezdve, a lámpák világításának a szabályozásán, a melegvíz előállításán át elektromos autó otthoni töltéséig sok mindent lehet működtetni takarékosan, amit áramhálózatról a költségek miatt vélhetően a legtöbben nem tennének meg.

„Ezzel a fejlesztéssel fontos lépést tettünk a tudatos energiafelhasználás irányába, hiszen a napelemmel megtermelt, majd eltárolt energia például éjszaka tudja működtetni a klímákat. Nyáron hűtésre, télen fűtésre használhatjuk úgy, hogy közben egy 1 kilowattnyi áramot sem kell megvennünk a szolgáltatótól.” – mondta Szarvas Péter.

A szakember hozzátette, hogy a Chameleon Smart Home 2017 óta független okosotthon integrátorként küldetésének tekinti, hogy innovatív megoldásaival olyan lakásokat, irodákat, tarsasházakat, lakóövezeteket hozzon létre, amelyek a jövő okos városainak alappilléreit alkotják.