Dima Loginoff munkásságát már évek óta nyomon követjük. Legutóbb 2012-ben mutattunk be egy cikket az orosz származású különleges tehetségű fiatalemberről. A teljes cikk itt olvasható. Azóta számos nemzetközi design díjat vett át, kitüntették egy Red Dot díjjal, tavaly pedig Elle Decor-tól kapta meg az Év Dizájnere elismerést. Neves cégeknek, - mint például a Vitra, Artemide, Axo, vagy a Studio Italia Design - tervez bútorokat, lámpákat vagy éppen különleges burkolatokat.

A legújabb Nostalgia lámpa

Nostalgia lamp Dima Loginoff - Studio Italia Design

A tervező a napokban Svédországban a stockholmi Furniture & Light Fair-en mutatja be legújabb Nostalgia fantázianevű lámpáit, így utazása előtt sikerült egy rövid interjút készítenünk vele:

Lakberinfo: - Először is szeretnénk gratulálni a 2014-es Elle Decor Best Designer díjhoz. Milyen érzés egy ilyen meghatározó lap elismerését begyűjteni?

Dima Loginoff: - Elmondhatom, hogy igazán kedvelem az Elle Decor-t, a magazin oroszországi szerkesztőségével pedig nagyon jó kapcsolatban vagyok. Mindig megérzem, ha valaki szenvedélyesen és odaadással végzi a munkáját, mint ahogy én is, és ezek a srácok tényleg mindent beleadnak! Igazán fantasztikus volt átvenni a díjat, nagyon megtisztelő ez nekem és hálás vagyok érte. De mindezek ellenére, nagyon szokatlan az ilyen elismerés számomra, már-már szinte szürreális! Szóval inkább nem is gondolok rá komolyan.

Li: - Pályája kezdetén milyen stílusok, vagy tervezők inspirálták?

D.L.: - Azt hiszem a szürke és depresszív élet volt rám hatással ami jellemző volt az akkori Szovjetunióra. Gyerekkorom óta próbáltam valami egyediséget, változatosságot vinni abba a világba, ez egyfajta menekülés volt a számomra.

Li: - Véleménye szerint egy bútor, vagy egy lámpa megtervezésekor hol van a határ a funkció és a művészi megfogalmazás között?

D.L.: - A belső érzésekre koncentrálok elsősorban. A vonalakat az érzéseimmel húzom, hogy eljussanak ahhoz, aki majd használni fogja a tárgyaimat. A funkció nagyon fontos, de érzelmek nélkül meglehetősen unalmas lenne.

Li:- Február első napjaiban ismerheti meg hivatalosan is a nagyközönség a Nostalgia lámpákat a svédországi kiállításon. Honnan jön ez a fantázianév?

D.L.: - Hatással voltak rám a vintage és retró stílusok, és elhatároztam, hogy tervezek valami egészen újat, ami úgy néz ki, mintha 50 évvel ezelőtt alkották volna. A Studio Italia Design -nak köszönhetően ez valóban nagyon jól megvalósult.

Li: - Végül pedig: Járt-e már az országunkban, illetve tervez-e a közeljövőben egy látogatást a csodálatos Budapesten?

D.L.: - Még sosem voltam Magyarországon, de a másodunokatestvérem Budapesten született. Sokat hallottam a város szépségeiről, a Dunáról és a csodálatos épületekről. Remélem egyszer majd megnézhetem személyesen is!

10. születésnapunkra pedig egy Dima által megírt köszöntőt kaptunk:

Dima Loginoff köszönti a Lakberinfót

Válogatás a tervező munkáiból:

Lámpák:

Amourette lamp Dima Loginoff design

Fedora Axo light Dima Loginoff

Dima Loginoff Lamp

Trunk Lamp - Dima Loginoff design

Bútorok:

Maroussia chair Dima Loginoff

Pfaff chair Dima Loginoff

Twinlounge chair Dima Loginoff

Confusion Artex sofa Dima Loginoff design

Burkolólapok:

African dots Vitra tile Dima Loginoff design

Blossom Vitra tile Dima Loginoff

www.dimaloginoff.com