De akkor is hasznos lehet, ha egyáltalán nem vagy vele tisztában MI VÁR RÁD? Azaz mi mennyi időt vesz majd igénybe egy lakás felújítása, berendezése során és szeretnél tisztábban látni. Hiszen az idő érték, mindenkinek! Érdemes megvizsgálni annak a lehetőségét, hol tudsz hatékonyabb lenni, időt spórolni.


Hasse Ágnes lakberendező saját weboldalát ide kattintva tekintheted meg: www.agnesidesign.com, modern lakberendezési látványterveket, referenciák és izgalmas inspirációkat pedig a tervező Facebook oldalán találsz. A japandi stílus kedvelőinek ajánljuk Ágnes Napi Japandi oldalát, ezt megtaláljátok a Facebookon, rendszeresen frissülő tartalommal. 


A témában írtam már egy cikket korábban, ami inkább a lakberendezési szolgáltatás által nyújtott valódi értékről szól (ami sokkal magasabb, mint a tervezési díj, amit normális esetben kifizetsz). Ezt megtekintheted itt: Luxus-e a lakberendezés?
Azonban amikor azt kérdeztem meg korábbi ügyfeleimtől, hogy miben segített nekik a munkám, egyöntetűen megjelölték az IDŐMEGTAKARÍTÁST. Ennek fogok tehát utánajárni; mi mennyi idő neked, nekem, mennyi időt spórolhatsz, ha ez neked szűk keresztmetszet.

Relax és cica

Félelmeink

A legtöbb ember csak azt hallja maga körül, hogy egy építkezés (vagy éppen lakásfelújítás) mennyire kapcsolatpróbáló, idegőrlő és ha jót akarsz bele se kezdj. Ezt nyilván nem teheted meg, de biztosíthatlak afelől, hogy csinálhatod jobban, mint a jajveszékelők. 

Egy biztos; akár megáldott az élet stílusérzékkel, akár nem, ezek a feladatok mindenki számára NAGYON megterhelők, megfelelő gyakorlat és szakmai felkészültség nélkül.

Összegyűjtöttem pár alap problémát egy lakás berendezése kapcsán. Lássuk mitől fél a magyar?

    • Átvernek, lehúznak, elrontják!
    • Nem értek hozzá, hogyan tudnék jól dönteni! Különben is kinek van erre ideje?
    • Fogalmam sincs mi a helyes műveleti sorrend. Ha elrontom, többletköltséget kell fizetnem.
    • Nem lesz a lakás otthonos és/vagy praktikus. Szégyellni fogom mások előtt.
    • Hiába választok anyagokat, nem tudom elképzelni, milyen lenne az összkép.
    • Azt sem tudom, hol induljak el (anyagot és bútort venni)?
    • Hol fog elszállni a budget?
    • Hol tudok spórolni?
    • Megéri-e lakberendezőt fogadni?

Ezek mind szakmai bizonytalanságból, bizalmatlanságból adódó problémák, amikre egy lakberendező megoldást nyújthat számodra, a legtöbb esetben. És amellett, hogy nyugodtabban vágsz bele egy ilyen projektbe, összeszedtem, hogy végsősoron hol tudsz időt (és idegeskedést) megspórolni, ha lakberendezőt bízol meg.

Megoldások időmegtakarításra

    1) Látványterv:
Látni, hogy milyen lesz az összkép, megfizethetetlen. Sok fejfájástól és dilemmától kímélheted meg magad, ha kérsz látványtervezést. Ha elégedett vagy a tervekkel, akkor már célirányosan, tudatosan lehet anyagokat és bútorokat válogatni. Ekkor, tapasztalatból mondom, hogy a döntési, halogatási idő rendkívül lecsökken, mivel nem kell folyton azon aggodalmaskodj, vajon mi mutat majd jól mivel? Ezzel valóban sok időt spórolhatsz meg magadnak.

    2) Kivitelezés kész tervek alapján:
A lakberendező rengeteg féle tervet tud készíteni a szakemberek számára: az átépítési, berendezési és látványtervektől kezdve, a műszaki terveken át (elektromos, gépészeti, álmennyezeti terv stb.) a beszerzési listákig.
Itt neked az utánajárás, érthetetlen tervek böngészése, egyeztetések sorozata helyett döntési helyzetekben kell csak jelen lenned, jóváhagynod. De legalábbis eldöntheted miben mennyire akarsz részt venni. Ezzel heteket, hónapokat spórolsz meg az életedből.

Takaríts meg időt a lakberendeződdel

    3) Egyeztetések a szakemberekkel:
Szerintem nem tévedek, ha azt mondom, hogy ez a legidegőrlőbb és az egyik legidőigényesebb dolog, ami egy felújítás során zajlik. Reggel, este, hétvégén, szabi alatt, állandóan. Más a nyelvezet, más a szándék (ő túl akar lenni rajta, te meg szépet és jót akarsz). Ennek a legnagyobb részét átveszi a lakberendező, ha már leegyeztetett tervek vannak. Ezzel a rengeteg jelenlétet kerülhetsz el, amivel heteket kaphatsz vissza.

    4) Méretezések:
Az ergonómia és a praktikum az, ami (főleg kisebb alapterületnél) elengedhetetlen. Itt bizony minden centi számít. Ezeket a lakberendezők fejből tudják, e szerint terveznek és prezentálják a lehetséges elrendezéseket. Ha te akarsz utánajárni az rengeteg idő és tanulás. Az építészek, szakemberek ezzel nem foglalkoznak ennyire alaposan, érhetnek kellemetlen meglepetések, amit nem, vagy óriás többletköltség után lehet csak kijavítani.

    5) Boltok felkeresése, anyag és bútorválasztás:
Ebben rengeteget tud számítani, ha a lakberendező előre, a kezed alá dolgozik. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy előre üzleteket látogat, anyagokat válogat, bútorokat néz méret és kívánalmak szerint, hogy amikor neked 1-2 napod van csak pár hetente, akkor célzottan menjetek üzletekbe és neked csak dönteni, választani kelljen. Hónapokat tudsz ezzel spórolni a projekt során.

Anyagminták

    6) Bútortervek:
Amennyiben beépített bútorokban gondolkozol, természetesen fordulhatsz asztaloshoz is, azonban itt lényegében a te kezedben van a design, a bútorkiosztás és az esetleges innovatív megoldásoknak való utánanézés is sokszor, persze tisztelet a kivételnek. Itt szerencsésebb, ha a designt és az innovációkat tekintve lakberendezővel kezded a folyamatot. Pár napot itt is el fog venni a tervekről való egyeztetés, azonban ez össze sem hasonlítható azzal, amikor asztalosra bízod magad és a saját kutatómunkádra. Arról nem beszélve, hogy mi mindennel kell harmonizáljon az a bútor, amit az asztalos kis mértékben fog figyelembe venni. Apróságok egyeztetése itt sem a te feladatod lesz, leginkább döntési pontokon von majd be a lakberendező.

    7) Okos praktikák, megtakarítási lehetőségek:
A költségtakarékos, okos megoldások kikutatása utánajárást igényel. Ezzel napok, hetek telhetnek el. Itt neked előnyt jelent minden, ami már a lakberendező fejében van, hiszen korábbi tapasztalásai során találkozhatott már olyan megoldásokkal, amikkel te még nem. Így sokkal hamarabb információhoz jutsz, mintha te kezdenéd előről a kutakodást. Erre akár pár órás tanácsadást is kérhetsz.

    8) Ütemtervek készítése:
Vannak olyan vetületei a lakberendezésnek, amiben te (jó eséllyel) nem vagy gyakorlott, márpedig meg kell oldani, ki kell számolni, meg kell rendelni stb.
Az egyik ilyen, az az ütemtervek elkészítése. Egy felújítás során annak rendszerezése melyik szakember mikor jön, a munkafolyamatok sorrendisége, ezek egymásutániságának a megszervezése és mindezek megrendelésekkel és szakemberekkel való összekötése kulcsfontosságú. Ebben is tud segíteni egy lakberendező és folyamatosan figyelemmel tudja kísérni az alakulását a terveknek.

    9) Konszignációk készítése (rendelési mennyiségek):
A másik ilyen a rendelési mennyiségek kiszámolása. Itt mindenféle területeket, kerületeket, térfogatokat kell számolni, amihez ráadásul a méretezett tervek már megvannak a lakberendezői programban. Ha nem akarsz matekozni estéken át és nyomozni hol mennyi ráhagyás kell, az hány doboz, hány raklap, akkor ezt is bízd inkább a lakberendezőre. Több napos feladat is lehet, de sokkal jobban megéri vele csináltatni. Vagy a generál kivitelezővel, ha bízol benne, de ha engem kérdezel a lakberendezők többnyire precízebbek. Ezzel tiszta időt spórolsz meg, ha inkább kiadod díjazás ellenében.

    10) Utólagos korrekciók:
Ez a megfelelő tervezés hiányában nagyon gyakori. Legyen az átfestés, újra gondolása az álmennyezetnek, bútorok áttervezése, bútorok visszaküldése és új bútor választása, lámpák újra gondolása stb. Ez és még sok más előfordulhat, ha nincsenek minőségi műszaki tervek, látványtervek. Rengeteg csúszástól és többletköltségtől szabadulhatsz meg, ha lakberendezővel dolgozol.

Még folytathatnám a sort, de szerintem a fentiek tükrözik, mennyi időt nyersz és persze mennyivel kevesebb idegeskedésre számíthatsz, ha megfelelő lakberendezőt választasz. Ő ugyanis a kezed alá dolgozik folyamatosan, és sokkal hatékonyabban teszi ezt, mintha magadnak kellene ellátni ugyan ezeket a feladatokat.

Az utolsó kérdésre, hogy megéri-e lakberendezőt felkérni, bízom benne, hogy választ adnak a fentiek.

Hogyan válassz lakberendezőt?

A lakberendező kiválasztásával kapcsolatban korábban egyébként készítettem egy felmérést. 

Itt ezek voltak a legjellemzőbb aggályok: 
    • Mi lesz, ha nem találjuk meg a hangnemet? Ha nem találja el a stílusomat, nem tetszik, amit készít? 
    • Mi lesz, ha ő sem ért egyes kivitelezési kérdésekhez? 
    • Egyáltalán mihez ért egy lakberendező?

Ezek jogos felvetések. Hogy mihez ért egy lakberendező, azt már egyébként egy korábbi cikkemben kifejtettem (minta dokumentumokkal), ezt megtekintheted itt: Mit is csinál egy lakberendező?

Mindemellett úgy gondolom, egy komolyabb projekt esetén fontos, hogy először megismerd (személyesen is) a lakberendezőt. Aki hiteles árajánlatot szeretne adni, az nemcsak hogy személyes helyszíni felmérést végez, hanem rengeteg kérdést tesz fel. Stílus egyeztetést is végez, átbeszéli veled a főbb tervezési irányelveket, a kívánt funkciókat a tervezendő helyiségekre és beszél a munkamenetről, a produktumról és hogy hány változtatási lehetőséged lesz. felméri, hogy a tervezési szakasz után milyen segítséget igényelsz (anyag és bútorválasztás, kivitelezés szervezés, ellenőrzés stb.). Ez nálam 3-4 beszélgetést is szokott jelenteni ajánlat adás előtt. Ennek nagy része ingyenes, bár én a helyszíni felmérésért szoktam jelképes (díjba beszámított) összeget kérni, hiszen az ajánlatadással legalább fél nap elmegy. Ez alatt szerintem bőven van lehetőség kiismerni a lakberendezőt, a munkastílusát. 

Ha még ekkor is bizonytalan vagy, akkor kérj még találkozót, de az a tapasztalatom, hogy egy személyes találkozás elég, hogy felmérd akarsz-e vele dolgozni?

Megoldás lehet még, ha kérsz egy kisebb tervet (mondjuk csak egy moodboardot), vagy egy 1-2 órás tanácsadást első körben. Itt már fogod érzékelni milyen a munkastílus és a produktum. Ha további kérdésed lenne a folyamattal kapcsolatban, illetve lakberendezési tanácsadásért, tervezésért keress bátran az elérhetőségeimen.

Agnesidesign

Hasse Ágnes lakberendező

Telefon: +36(20)-264-7300

www.agnesidesign.com

Hasse Ágnes lakberendező