Design Hét Budapest 2016

Az idei év címadó tematikája, a Design Anatomy ember és környezetének kapcsolatát járja körül. A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szak-mai partnere a Magyar Formatervezési Tanács, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség.

A nap mint nap használt tárgyaink, környezetünk elemeinek és szolgáltatásainak tervezésekor az emberi test adottságai szolgálnak tervezési léptékül - gondoljunk csak az érintőképernyők kialakítására, kedvenc sportcipőink ergonomikus felépítésére, vagy azokra a környezetpszichológiai tanulmányokra, melyek eredményeire egy-egy nagyobb léptékű tér megalkotásakor komoly figyelmet szentelnek a tervezők. A designerek feladata nem kevesebb, mint  az, hogy a testünk és környezetünk közötti interakciót az innováció és a technológia legfrissebb eredményeit is felhasználva úgy öntsék formába, hogy az az ember számára minél praktikusabb, hatékonyabb és esztétikusabb, ezáltal pedig minél piacképesebb legyen. A jó design gazdasági versenyelőnyhöz juttató eszköz is egyben: segítségével egy termék, szolgáltatás, vagy gazdasági szereplő jelentős lépéselőnyre tehet szert a piaci versenyben. A Design Hét Budapest idei programja arra vállalkozik, hogy ennek legkiemelkedőbb példáit a 3D nyomtatott kézprotézistől a UX designig, a food design szoborszerű alkotásaitól a hazai járműtervezés kiemelkedő produktumáig a lehető legszélesebb spektrumban mutassa be, mindemellett pedig különböző formában és keretek között lehetőséget teremtsen a tervezők és a gazdasági szereplők találkozására és közös gondolkozására is.

Design Hét Budapest 2016 Benjamin Hubert

Design Hét Budapest 2016 Ionna Vautrin

A Design Hét Budapest kiemelt célja 2016-ban annak bemutatása, hogy a hasonló társadalmi, gazdasági és kulturális hagyományokkal, adottságokkal rendelkező és hasonló kihívásokkal szembenéző országok designerei milyen formanyelveket, megoldásokat és eszközöket használnak munkájuk során. Ennek jegyében a Design Hét Budapest idei Díszvendégei a Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulóját ünneplő Visegrádi Országok lesznek. A visegrádi díszvendégség központi eleme az Iparművészeti Múzeumban szeptember 24. és november 20. között megrendezett Központi Értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban című kiállítás, melynek keretében a globális piacon helyüket egyre inkább megtaláló négy Visegrádi Ország hasonló adottságainak, célkitűzéseinek és inspirációs forrásainak bemutatásán keresztül ismerhetik meg a látogatók Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország kortárs designereinek legkiemelkedőbb alkotásait. A nagyszabású kiállítást több szakmai, illetve a nagyközönségnek szóló program kíséri.

Design Hét Budapest 2016 Nyitott stúdiók

Design Hét Budapest 2016 Food Design

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség sikerrel pályázott az International Visegrád Fund Strategic Grants kategóriájában egy hosszú távú, komplex program megvalósítására. A Central Values – Common Heritage in Contemporary Central European Design projekt részeként a Design Hét Budapest nyitókiállítás három további szakmai programelemmel egészül ki, egy szakmai konferenciával, egy befektetési workshoppal, valamint a következő egy évben a Visegrádi Országokban speciális workshopokkal helyi partnerek szervezésében, helyi piaci sajátosságok figyelembevételével.

Idén ősszel két sztárdesignert is vendégül lát a Design Hét Budapest rendezvénysorozata: Benjamin Hubert, a Layer alapítója és Ionna Vautrin, az organikus és geometrikus formák ötvözésének játékos nagymestere látogat Budapestre. Hubert a világ egyik legkeresettebb designstúdiójának és multidiszciplináris műhelyének vezetője. Referenciái között olyan márkák sze-repelnek, mint a BMW, a Braun, a Cappellini, a Fritz Hansen, a Magis, a Moroso, a Nike, vagy a Samsung. Vautrin pedig olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint a Christian Dior, a Serralunga, a Camper, a Foscarini vagy a Bouroullec fivérek. Két egészen különböző, de hasonlóan izgalmas és informatív előadásra számíthatunk!

A korábbi évek hagyományait követve idén is a Design Hét Budapest keretein belül kerül sor a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj ünnepélyes átadására, valamint a legkiemelkedőbb alkotásokat és sikeres, példaértékű szervezeteket bemutató kiállításra, mely szintén az Iparművészeti Múzeumban várja az érdeklődőket szeptember 24. és november 20. között.

Design Hét Budapest 2016 Design séták

Design Hét Budapest 2016 Workshopok

Természetesen az idei évben sem maradhatnak el a fesztivál legsikeresebb állandó elemei: a Design Túrák, amik a Design Anatomy szlogen mentén az érzékszervek világát járják körül csokoládétól a parfümig. A tervezői színfalak mögé betekintést engedő Nyitott Stúdiók programsorozat keretében tizenöt, a hétköznapokon zárt alkotóműhelybe látogathatnak el az érdeklődők. A designerek és befektetők egymásra találását segítő InvestPlacc workshopok a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség szervezésében ismét számos lehetőséget ismertetnek induló vállalkozások számára, a regionális befektetési körkép című beszélgetés során pedig a Visegrádi Négyek osztják meg egymással befektetői tapasztalataikat.

A programokkal kapcsolatos részletes információ a folyamatosan frissülő www.budapestdesignweek.hu weboldalon és a Design Hét Budapest szeptemberben megjelenő programfüzetében található.