Laokoon art deco ihlette lámpa kollekció

A háromdarabos kapszulakollekciót a Maison Marquise 2017-es ősz-téli kollekciója és az art deco manhattani irányzata ihlette. A két dizájncég célja az volt, hogy a külföldön már megszokott gyakorlatot követve egy limitált darabszámban legyártott haute couture kollekcióban ötvözzék a két magyar brand jellegzetes stílusjegyeit.

Közel fél éves tervezői munka előzte meg az ünnepélyes leleplezést, amelynek kezdeteire így emlékszik vissza a Laokoon Design kreatív igazgatója és alapítója Szentirmai-Joly Zsuzsanna: "Hosszasan gondolkoztunk azon, kit kérjünk fel, hogy társuljon ehhez a különleges projekthez, mígnem a Maison Marquise divatházra esett a választásunk."

Laokoon art deco ihlette lámpa kollekció asztali lámpa

Laokoon art deco ihlette lámpa kollekció állólámpa

Laokoon art deco ihlette lámpa kollekció színes lámpabúra

Mint ahogy Tóth Bori, a Maison Marquise kreatív igazgatója és alapítója elmondta, alapvetően három színállást is kitaláltak Szentirmai-Joly Zsuzsannával és a Laokoon Design formatervezőjével, Csizmadia Zsolttal, a többség azonban szinte egyöntetűen az ikonikus eozinmázra rímelő smaragd-arany mellett voksolt. "A gyönyörű kolorit mellett nekem személy szerint az áttört, egyre sűrűsödő raszterrel operáló talapzatok a kedvenceim, az állólámpa így valóban megidézi a híres New York-i art deco felhőkarcolók sziluettjét. Izgalmas feladat volt ebben a kollaborációban részt venni, ugyanis régóta szerettem volna már magam kipróbálni a formatervezés területén is."

Az ókori görög mitológiából vett Cassandra, Medeia és Danae névre hallgató lámpák csakis rendelésre, szigorúan 30-30-30 számozott darabos mennyiségben kerülnek legyártásra. Míg a lámpabúrák anyaga a Laokoon Design szabadalmi védjeggyel bíró felfedezése, az úgynevezett "mozgószövet”, addig a színvilágban és a lámpa talpában a Maison Marquise stílusjegyei köszönnek vissza. A lámpakészítés know-how-ját a manufaktúra csapatának többéves tapasztalata biztosította, az esztétikai megoldások kitalálása alapvetően a divatház reszortja volt. Mint a tervezők elmondták, izgalmas szárnypróbálgatásnak élték meg, hogy a jól megszokott kereteikből kicsit kiléphettek e különleges termékcsoport kedvéért.

Laokoon by Maison Marquise állólámpa

Laokoon by Maison Marquise asztali lámpa

Laokoon by Maison Marquise lámpa limitált széria

A kollekció élőben a Laokoon Design budapesti showroomjában - 1066 Budapest, Ó utca 4. - tekinthető meg, ott személyesen illetve a márka weboldalán rendelhető elő. www.laokoondesign.com
 
LAOKOON DESIGN
A 2011-ben, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Szentirmai-Joly Zsuzsanna textiltervező, valamint az X-Ventures Capital Fund befektetési alap által életre hívott start-up egy különleges, azóta szabadalmi védjeggyel rendelkező technológiára építette fel a Laokoon Design brandet. Az úgynevezett „mozgószövet” hagyományos kézi szövéssel készül, az egymáson elcsúszni képes sorok különleges formákat és felületeket tudnak létrehozni, e jellemzője pedig tökéletessé teszi az „anyagot” extravagáns divatkiegészítők és ruhák tervezéséhez, de legfőképpen lakberendezési felhasználásra. A márka kreatív igazgatói posztját betöltő feltaláló-alapító formatervezői segítséggel hozta létre a márkát korábban jellemző lámpavonalat, s a 2016 őszén debütált első falburkolat kollekciót is. A márka eddig olyan nemzetközi kiállításokon mutatkozott be, mint a London Design Week, a Shanghai 100% Design, a Milano Euroluce vagy a dubaji dizájnhét. Számos nemzetközi díj birtokosa, 2016 tavaszától saját showroommal rendelkezik a budapesti belvárosban.

MAISON MARQUISE
A 2012-ben alapított Maison Marquise stí­lusa nagyon jól illeszkedik napjaink egyedi stílussal bíró női fogyasztóinak értékeihez. A márka célkitűzése, hogy felszabadítsa a minden nőben megbújó rejtett, romantikára, de egyben egy kis őrültségre, izgalomra vágyó kettősséget. Kollekcióikkal az öntudatos, szenvedélyes nők elegáns és modern attitűdjét képviselik, akik életük minden aspektusában kifejezésre akarják juttatni ezt. Koncepciójuk fő pillérei az aprólékos kivitelezés, a mindennapi sokoldalúság, a transz-szezonalitás, az időtlenség egy kifejezetten egyéni, erős vizuális stílusban.