A lehetőség mindenki számára nyitott, hogy visszavigye használt, de biztonságos és jó állapotban lévő IKEA bútorait. A kezdeti időszakban a soroksári IKEA áruház fogadja és értékesíti majd a lakberendezési termékeket.

Ikea Soroksár

„Az IKEA-nál úgy gondoljuk, hogy semmi sem hulladék és a termékeinknek a lehető leghosszabb ideig kell szolgálniuk. Vásárlóink gyakran cserélik bútoraikat az aktuális élethelyzetüknek és igényeiknek megfelelően, az új szolgáltatásunk pedig lehetővé teszi számukra, hogy a már feleslegessé vált bútoraik új tulajdonost találjanak, amelyek így kaphatnak egy második életet” – Vladimír Víšek, az IKEA cseh-magyar-szlovák régiójáért felelős fenntarthatósági vezetője. A lakberendezési vállalat az új tulajdonosnak egy éves garanciát is biztosít a termékekre, kivéve azokra a sérülésekre, amelyek már a bútor eladásakor megtalálhatóak voltak a terméken. A működéshez minden, az IKEA előírásainak megfelelő higiéniai intézkedést biztosítanak.

A szolgáltatás keretében a már nem használt vagy megunt, de még funkciójukat biztonságosan ellátó IKEA bútorokat a vásárlók eladásra kínálhatják a lakberendezési vállalat erre a célra fejlesztett weboldalán, a bútorról készült fényképek és termékleírás feltöltésével.

A vevőszolgálati fényképes elbírálás során az IKEA azt vizsgálja, hogy az adott termék valóban használható-e még más számára, majd árajánlatot küld az eladónak. Ez a legtöbb termék esetében az eredeti vételár 30%-a, ami lehetővé teszi, hogy a bútor minél hamarabb gazdára találjon. Az árajánlat lehet magasabb is, amennyiben a bútor alig használt vagy kifejezetten jó állapotban van. Kisebb sérülések, karcolások nem jelentenek problémát, ám minden hibáról fényképes dokumentáció szükséges. 

Amennyiben az ajánlatot az eladó elfogadja, – hasonlóan, mint más, használt termékeket kínáló felület esetében – neki kell gondoskodnia arról, hogy az adott terméket összeszerelt állapotban elvigye az IKEA áruházba, amelyeket a vállalat először a soroksári áruház leértékelt áruk (FYND) részlegén értékesít tovább. „A leértékelt áruk részleg koncepciója szerint a sérült termékek javításával és kiegészítő alkatrészek biztosításával szeretnénk elkerülni a hulladéktermelést, valamint most már használt, de biztonságos és higiéniai szempontból megfelelő bútorok, például szobabútorok újraértékesítésével is szeretnénk ehhez hozzájárulni. Ez az új szolgáltatás remekül kiegészíti a hulladék nélküli társadalom felé irányuló folyamatos erőfeszítéseinket” – mondta Jitka Vlčková az IKEA termékhelyreállítási területért felelős vezetője.

A bútor ellenértékeként az eladó egy IKEA ajándékkártyát kap, amelyre a termék vételára kerül feltöltésre. Ennek összege bármelyik áruházban levásárolható. A lakberendezési vállalat az új tulajdonosnak egy éves garanciát is biztosít a termékekre, ez alól az a sérülés kivétel, ami az újraértékesítés pillanatában már ismert volt.

A svéd vállalat csak IKEA bútorokat vásárol vissza, ezáltal tudja garantálni vásárlói számára, hogy a termékek biztonságosak. Fontos, hogy olyan IKEA bútorok is eladhatóak, amelyek már nem találhatóak meg az aktuális kínálatban. 

Az alábbi bútorok kínálhatók megvásárlásra a Bútorok második élete szolgáltatás keretén belül:

    • Kanapék és fotelek
    • Dohányzóasztalok
    • Könyvespolcok és tárolórendszerek
    • Irodabútorok
    • Székek, asztalok, tükrök
    • Gyerekbútorok
    • Kültéri bútorok
    • PAX gardróbrendszer
    • Nagy ágykeretek

A programban többek között az alábbi termékek nem vesztenek részt:

    • Matracok, ágybetétek - higiéniai és ebből fakadó törvényi és fogyasztóvédelmi szabályozás okán
    • Konyhaszekrények (FAKTUM, METOD) - azok nagy tárolási igényei okán
    • Elektromos készülékek - szigorúbb üzembehelyezési szabályok miatt
    • Konyhai munkalapok - azok tárolási igényei és személyre szabott méretezése okán
    • Kiegészítők (pl. étkészletek, világítás, textíliák) - higiéniai és ebből fakadó törvényi és fogyasztóvédelmi szabályozás okán
    • Önálló bútorrészek (pl. polcok, fiókok, ajtók) - amiatt, hogy ezeket a termékeket az IKEA más termékekkel együtt kínálja, így nehezen megoldható a tárolási kapacitása
    • Zöld (élő) növények
    • Élelmiszerek és italok
    • Visszahívott IKEA termékek

 www.ikeahasznaltbutor.hu

A szolgáltatás Csehországban és Szlovákiában 2017 novembere óta működik eredményesen, mostanra több mint 11 000 bútor sikerült újraértékesíteni. Szlovákiában átlagosan 80, míg Csehországban 350 bútordarab kap havonta második esélyt.

A körkörös működésről
Az IKEA termékeket a jövőben nyersanyagként is látni szeretné, ezért gondoskodik arról, hogy minden termék körkörös tulajdonságokkal rendelkezzen. Ez azt jelenti, hogy a lakberendezési vállalat a kezdetektől fogva úgy tervezi azokat, hogy egyéb célból felhasználhatók, javíthatók, újrafelhasználhatók, újraértékesíthetők és újrahasznosíthatók legyenek. Az IKEA lehetővé teszi és buzdítja vásárlóit és más partnereit, hogy a megoldásnak maguk is a részesei legyenek azzal, hogy a termékek könnyen megvásárolhatók, javíthatók, megoszthatók vagy eladhatók.

Összefoglaló videó a szolgáltatásról: Youtube

A használt IKEA bútorok weboldala az alábbi linken érhető el június közepétől: www.ikeahasznaltbutor.hu