Könnyűbeton elemek grillező építéséhez

A sütő alapanyagait bármelyik építőipari boltban megvásárolhatjuk. A könnyűbetonból elkészített alkotórészek többé-kevésbé viszonylag egyformán néznek ki, és azonos árban vannak. Ne tévessze meg Önöket a könnyűbeton kifejezés, ezek az elemek még így is igen nehezek, tehát egyedül ne induljunk el vásárolni, és óvatosan szállítsuk őket haza. A sütő összerakásánál is jól jöhet egy segítő kéz, mert az elemeket milliméter pontossággal kell összeilleszteni.

Alap ásás kerti grillhez

Vízszintezés vízmércével

A megfelelő hely megkeresése némi időt vehet igénybe. A tűzhely nyílása ne mutasson az ülőhelyek irányába,  hiszen a sugárzó meleg mellett nyáron nem igazán kellemes ülni, és a kipattogó parázs égető érzése sem kívánatos a bőrfelületen.

Ha megtaláltuk a grillsütő helyét, akkor elsőként készítsünk egy 10-15 cm-es mély négyzet alakú alapot. Töltsük meg homokkal, amit a legkönnyebb egy kézi döngölővel tömöríthetünk össze. Ezután két, 50x50 cm-es kerti járólapot helyezzünk egymás mellé vízszintesen.

Könnyűbeton elemek

Csináld magad kerti sütő építése

Habarcs kötés kerti grillező építésekor

Helyezzük ezekre a lapokra a fahasábokat tartó elemeket középre, vízszintesen. Rögzítésük a rájuk nehezedő súly miatt nem szükséges.

Grillsütő építése

Kéményes kerti sütő házilag

Könnyűbeton kerti grill

Tűzvédelmi kezelés

Erre a felületre jön - szintén vízszintesen - a sims betonlap. A tűzhelynek szánt részt állítsuk úgy fel, hogy falai pontosan a fahasáboknak szánt falakkal egy síkban legyenek függőlegesen. A grillrácsot tartó falakat helyezzük pontosan úgy el, hogy kényelmesen, megfelelő távolságról be tudjuk azt tolni a helyére.

Grillsütő festése

Fehérre vakolt kerti sütő

Kerti grillező kéményes

A következő elemet, a sütő tetejét a tűzhelyre kell "ragasztanunk" habarcs segítségével, csakúgy mint a kéményt. Ne felejtsünk el a tűzhely aljára újságpapírt tenni, hogy a kifolyt habarccsal ne piszkoljuk azt össze. Miután a grillező tetejét is a megfelelő helyére "ragasztottuk", hagyjuk a sütőt egy álló napig száradni, hogy a habarcs jól megkeményedjen. Ha a sütő betonszürke színével nem szimpatizálunk, akkor egy alapozás után lefesthetjük más színűre.