Kerti faszék készítése

Az alapanyagokat bármelyik építőipari szakboltban beszerezhetjük. A szék egyik legfontosabb alkotóeleme az ülőfelület. Ennek kerülete határozza meg ugyanis a falécek szélességét illetve azok darabszámát. Példánkban egy 60 cm széles ülőfelületet választottunk, azaz egy 30 cm sugarú fadeszkát. Ehhez 13 lécre lesz szükségünk, mégpedig úgy, hogy 12 darabot félkörben, a szék háttámlájaként használunk fel, egyet pedig lábként, hogy stabilan álljon.

Deszka fűrészelése szögben

Kerti szék készíése deszkából

Dekopír fűrész vágás

Ezenkívül a lécek csak akkor alkotnak résmentesen egy félkört az ülőfelület mentén, ha trapézformában vágjuk el őket. Ez azt jelenti, hogy a fűrészlapnak egy bizonyos szögben kell állnia. Most pedig jöjjön egy kis matematika. Ezt a hajlásszöget egy egyelőszárú háromszög szögéből tudhatjuk meg. 12 darab egyforma háromszögnél, amik egy félkörben helyezkednek el, a csúcsnál, a középpontban lévő szög, éppen ezért a két szög a deszkánál 7,5° így ez lesz a hajlásszögünk.

Kör fúrása rétegelt lemezbe

Szivacspárna készítése székhez

Kárpitzás kézi tűzőgéppel

Ragasztószalag

Ülésmagasság kijelölése

Tehát elsőként vágjuk be minden deszka egyik oldalát még mielőtt a körfűrészt 7,5°-os szögben beállítanánk. Ragasszuk össze a deszkákat az oldaluknál, majd az így keletkezett félkört jelöljük meg az ülésre szánt falapon. Ezután vágjuk méretre az ülést a kijelölt vonal mentén, majd fúrjunk két lyukat a falemezbe. A párna szivacsát egy éles ollóval vághatjuk a megfelelő méretűre, valamint kerekíthetjük le az éleket. A párna huzatát tűzőgéppel erősítjük a falemez hátoldalára. A munka legnehezebb része a deszkák összeragasztása. Nem csak az élek mentén érdemes a deszkákat egy ragasztószalaggal szorosan összefogni, hanem keresztben is.

Faragasztó használata

Lécek ragasztása

Kerti szék és polc készítése

Kerti szék ülésének rögzítése

Ülőlap becsavarozása

Kerti szék lakkozása

Ezután óvatosan fordítsuk meg őket, és körülbelül 43-45 cm-es magasságban jelöljük meg azt a részt, ahova az ülőfelületet szánjuk, amit aztán apróbb fadarabok, pontosan 7 db fog tartani. Ehhez fadarabonként 2 csavarra és faragasztóra lesz szükségünk. Ha D4 konstrukciós ragasztót használunk, akkor bánjunk vele óvatosan, ugyanis kissé habzik. A deszkák alá toljunk egy keskenyebb lécet, így azok V alakú rései egyenletesen nyílnak meg. Ha minden ragasztással készen vagyunk, állítsuk fel a széket és vonjuk körbe jó szorosan ragasztószalaggal. Miután az enyv megszáradt, elkezdhetjük az ülés csavarral való rögzítését. A párnahuzatot a korábban kifűrészelt kör alakú farésszel rögzíthetjük a székhez. Végül érdemes átlátszó lakkal a fa felületét bevonni, hogy megtartsa természetes hatását.


Szöveg: Szoboszlai Réka

Egymásba rakható kerti székek