Egy svéd ezermester a saját kertjében készítette el ezt a raklap medencét. Akárki akármit mondd is, az eredmény esztétikus, a kivitelezés olcsó, és a medence fürdésre alkalmas! Az első lépésként terítsünk egy erős, vízálló fóliát oda, ahova a medencét állítani szeretnénk. Ezután a raklapokból állítsuk össze a medence falait. A tervezett mérettől függően érdemes megválasztani a medence alakját, amely lehet akár ötszögletű, de jóval nagyobb, sokszög alakú is. A raklapokat erősen rögzítsük egymáshoz. Mivel ennyi víznek rendkívül nagy súlya van, mindenképpen erősítsük meg a medence falát néhány hevederrel, amely kívülről több sávban fut körbe.

A következő lépés, hogy a raklapok közötti hézagokat kényelmesebbé tegyük a majdani fürdőzésre. Ezt egy réteg vastagabb szőnyeggel, és néhány kidobásra ítélt törölközővel tehetjük meg. Fordítsunk különös figyelmet az illesztésekre. A szőnyeget és a töröközőket a medence pereménél hajtsuk vissza, és rögzítsük szögekkel vagy tűzőgéppel a raklapok felső eleméhez. Ezután következhet a medencénk lelke, a vízálló, nagy teherbírású fólia. Ezt medence forgalmazóknál, vagy kertészeti áruházakban szerezhetjük be. A fóliát nagy gondossággal kell kiteríteni, lehetőleg minél kevesebb gyűrődést vagy egyenetlenséget hagyva. A peremnél jócskán hagyjunk rá az anyagból, és az előzőekben leírt módon hajtsuk vissza, majd rögzítsük a felső elemhez.

Ezután jöhet az optikai tuning, vagyis a medence külsejének a szalonképessé tétele. Vásároljunk egyszerű nádszövetet, és borítsuk be a raklapokat kívülről velük. A felső perem kialakításához vágjunk méretre lekerekített szélű deszkákat. Ezeket a felhasználás előtt mindenképpen szükséges valamilyen vízálló réteggel bevonni, hiszen a felületük gyakran érintkezik majd a vízzel. A deszkák a rögzítéskor a fóliát leszorítják, így már teljes a biztonság. Vágjuk körbe a medence aljának szolgáló fóliát, és ezzel már készen is áll medencénk a feltöltésre!

Raklap medence fala

Így építs kerti medencét raklapokból hevederes kötés

Használt textil hogy alul puha legyen a raklap medence

Raklap medence bélelése, fóliával

Kerti medence csináld magad raklapból

Kerti medence csináld magad raklapból

Kerti medence csináld magad raklapból

Szöveg: Vasas Anikó