Raklap dohányzóasztal natúr és raklap kerti bútor

Festett görgős raklap asztal

A raklap, mint alapanyag, nemcsak azért jó, mert költséghatékony, hanem mert ötletes és esztétikus darabokat is készíthetünk belőle. Ha nem vagyunk ezermesterek, akkor ma már számos kivitelező vállalja, hogy elkészíti számunkra a kívánt formában, méretben és színben kerti bútorainkat. A raklapot először alaposan meg kell csiszolni, hogy eltávolítsuk róla a szálkás, egyenetlen felületeket. Ezután érdemes favédő szerrel kezelni, amely megvédi az időjárás káros hatásaitól, és a rovaroktól, gombáktól is. Ha szeretjük a natúr színeket, akkor hagyhatjuk a raklapot eredeti szépségében is, de ha a kertünk, stílusunk, hangulatunk megkívánja, akkor színezhetjük is. A páctól a lazúron keresztül a lakkig számtalan megoldás áll rendelkezésünkre.


Görgős dohányzóasztal
Az alacsony asztalok a legegyszerűbb megoldások, hiszen gyakorlatilag semmi mást nem kell tenni egy raklappal, mint görgőket szerelni rá. Ha szeretnénk kicsit megbolondítani, akkor festhetjük színesre, és tehetünk rá egy üveglapot is.

Piros görgős raklap asztal üveglappal

Raklap kanapé és asztal kertbe

Raklap pad kis teraszra és asztalka

Teraszbútor, erkély ötlet raklapból

Festett fehér raklap asztal ötlet

Raklap kerti bútor párnákkal

Asztalok plusz funkcióval
Jó öltet úgy elkészíteni a kinti lerakóasztalt, hogy egyéb funkciót is kap. A lábak ebben az esetben lehetőleg statikusak legyenek, erre is számtalan ötlet áll rendelkezésre. A vaskos, fából készült változattól a króm lábaik sokféle megoldást választhatunk. Nagyobb vendégség esetén jól jöhet néhány plusz ülőfelület, ilyenkor szuper megoldás, ha párnákat teszünk az asztalra.

Ha mélyedést vágunk az asztal közepébe, akkor ültethetünk bele akár fűszer- vagy dísznövényeket is. A raklap lécei közé pedig szórhatunk nagyméretű kavicsot, ettől igazi tengerparti hangulatot kaphat bútorunk. Ha több tároló helyre van szükségünk, akkor készíthetünk emeletes asztalt is, amely több szinten, minden oldalról hozzáférhetővé teszi dolgainkat. Ha a raklapot a feje tetejére állítjuk, akár a kerti garnitúra párnáit is tarthatjuk benne. Ilyenkor persze szükséges egy fedőlap, ami maga az asztal lapja lesz, de ez festhetjük kedvünk szerint, vagy készülhet akár más anyagból is.

Dupla raklap asztal kertbe

Raklap sörpad

Konzolasztal raklapból

Natúr fa színű raklap teraszbútor

Fehérre festett raklap bútor

Étkezőasztalok
Ha nemcsak lerakó felületnek szeretnénk használni asztalunkat, akkor készíthetünk magasabb, étkezésre is alkalmas változatot. Asztalunk állhat lábakon, de akár élére állított raklapokon is, sőt több raklap egymásra halmozásából is szép darabok készülhetnek. Fontos, hogy a tetejére helyezzük üveglapot, vagy egy simára csiszolt deszkát, mert az étkezésnél meglehetősen zavaróak lehetnek a lécek között tátongó széles közök.

Csíkosra festett raklap bútor

Raklap étkezőgarnitúra kertbe

Raklap étkezőasztal

Szöveg: Vasas Anikó