Tábortűz hangulat füst nélkül
Az osztálykirándulások, táborok, baráti beszélgetések elmaradhatatlan kelléke a tábortűz, szinte mindenkinek szerepel az emlékei között egy-egy esti közös gitározás a tűz körül. Az élményt fokozandó, néhány cég olyan kandallót kínál, amely begyújtásához nem szükséges az erdőt járva fát gyűjteni, és amely után nem kell napokon keresztül a zuhany alatt állnunk, hogy a füst émelyítő szagát eltávolítsunk mindenhonnan. Ezek a füstmentes kandallók tűzgél segítségével pillanatok alatt begyújthatóak, órákig működnek, és mivel térbe állíthatóak, minden oldalról élvezhetjük a fényét és a melegét.

Mediterrán esték
A kültéri, bontott téglával kirakott, épített kandallók épp úgy néznek ki, mint beltéri társaik. Talán csak méreteikben különbözhetnek, hiszen a kertben lehetünk bátrabbak is, ha elég helyünk van hozzá. Ezeknek a kandallóknak saját kéményt kell építeni, és bár állhatnak szabadon, általában a tűz felőli oldalára tervezhetünk ülő alkalmatosságot. Formáját tekintve bármi szóba jöhet, a klasszikus, a görög stílusú, vagy akár a rusztikus építésű is. Lényeg, hogy jól illeszkedjen a ház és a kert stílusához, hiszen igen meghatározó „berendezési tárgyról” van szó.

Modern kandallók
Ha az anyaghasználatban kicsit visszafogottabban gondolkodunk, és a letisztult formák hívei vagyunk, akkor a minimál stílusú kandallót nekünk találták ki. Számtalan, egyedi módon kialakított változat létezik, és ma már a valódi tűz helyett itt is gondolkodhatunk a tűz élményét nyújtó tűzgél használatában is. Különösen azért, mert a fával megrakott tűz valószínűleg hamar kormos nyomot hagy egy lesimított, akár színezett hátfalon.

Fedett teraszok
A fedett teraszokon még inkább a beltérihez hasonló megoldásokban gondolkodhatunk, hiszen ebben az esetben nem kell az időjárás hatásaitól tartani a felhasznált anyagokat illetően.

Szöveg: Vasas Anikó