Fára szerelt egyszeű hinta

Egy kerti hinta elkészítése kis kézügyességgel, és a szinte minden otthonban fellelhető szerszámokkal nem egy bonyolult mutatvány, és nagy örömet szerezhetünk vele kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Először a hintánk leendő helyét kell megtalálnunk.

A legideálisabb, ha van egy olyan fa a kertünkben, amelyre biztonságosan fel tudjuk akasztani a hintánkat, de az is jó megoldás, ha a garázsnak vagy a terasznak egy tartógerendájára kötjük fel. Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor az első lépés beszerezni egy készen kapható állványt, de készíthetünk is egyet. Ez utóbbihoz a legjobb, ha a keret teljesen simára csiszolt fa gerendákból áll. A szélessége, vagyis a keresztrúd legalább 120 cm legyen, de ha más játékot is szeretnénk felakasztani rá, akkor érdemes 200 cm-ben gondolkodni. A keret magassága legalább 250 cm legyen, mert a földbe legalább 60 cm mélyen kell süllyeszteni. Az oszlopok földbe kerülő részeit feltétlenül kezelni kell valamilyen konzerváló szerrel, hogy a talaj ne tegyen kárt az anyagban. Az oszlopok összeszerelése a függőleges darabok egymáshoz rögzítésével kezdődjön. Ezeket csapos-csavarozós módon szükséges illeszteni, és keresztrudakkal megerősíteni. Ezután a felső részen kialakult vájatba illesszük és rögzítsük a nagy keresztrudat. A földbe történő rögzítés beton segítségével történjen, így nagyobb súlyt is biztonságosan elbír majd.

A hinta elkészítéséhez szükséges anyagok:
egy gyalult puhafa deszka, amely kb. 50X30 cm-es, az anyag vastagsága legalább 30 mm legyen
erős, biztonságos kötél, és viaszolt zsineg. A kötél hosszúsága a hinta állványától függ, de fontos rászámolni legalább 10%-ot, mert több helyen is szükség van csomózásra
két hintakampó, és két hintagyűrű
kültéri lakk, vagy pórustömítő fakezelő szer

1. Az ülődeszkába fúrjunk 4 lyukat, 4-4 cm-re a deszka sarkaitól. Ha szükséges, kezeljük a felületet valamilyen pórustömítő anyaggal (pác, lakk, lazúr, stb.).
2. Hajtsuk félbe a kötelet és vágjuk el. Az így kapott két kötelet hajtsuk félbe, és pontosan a hajtásnál bújtassuk át egy kötélszemet a gyűrűn. A gyűrű alatt a zsineggel kössük át szorosan.
3. A keresztrúdon jelöljük be a kampók helyét, és fúrjuk fel őket. A kampókba akasszuk be a gyűrűket. Most 4 lelógó kötelünk van. Állítsuk be az ülőke kívánt magasságát, ügyelve arra, hogy a hintán ülve a láb csak éppen hogy érjen le. Először közvetlenül a deszka felett kössünk csomót mind a négy ponton, majd bújtassuk át az ülődeszkába fúrt lyukakon a négy kötélvéget. Kössünk ezekre is csomót szorosan a deszka alatt.
4. A hinta két oldalán az ülődeszka felett kb. 20 cm-rel kössük össze a köteleket zsineggel, ezzel biztosítjuk majd, hogy az ülőke minél kevésbé billegjen. Ügyeljünk rá, hogy a két csomó pontosan egy  magasságba kerüljön.
5. A hintánk ezzel kész, jó mulatást!

 

 

Hintaállvány készítése fából kertbe

Kerti hintaállvány méretek

Hintaállvány tervezése

Hintaállvány keresztrudak

Hinta állvány készíése otthoni használatra

Egyszerű hintaállvány fából

 További hintás ötletek:

Fa hintaállvány háromrészes csúszdás

Egyszerű fára szerelt hinta

Fára szerelt hinta

Egyszerű kötélhinta

Hinta készítése otthon csináld magad

Gördeszkából készült állóhinta