A következőkben most pár tippet szeretnlnk mutatni ehhez, a Fine Living tévécsatorna Gazdaságos luxus c. műsora pedig ezen túl egész évben számos ötletet kínál, amely hasznos lehet, ha otthonunkat szeretnénk megújítani, feldobni. 

Saját készítésű egyedi karácsonyfadíszek:


Mini gyapjúfilc kesztyűkGyapjúfilc kesztyűk mint karácsonyfadísz

Gyapjúfilc kesztyűk mint karácsonyfadísz

Csináld magad karácsonyfadísz

Kellékek:

⦁    A4-es gyapjúfilc vagy barkácsfilc lapok, tetszőleges színekben
⦁    Hímzőfonalak, tű, olló
⦁    Tömőanyag, vatelin
⦁    Díszítéshez: szalagok, zsinórok, pomponok

Elkészítés menete:
A filcre előrajzoljuk, majd kiszabjuk a nekünk tetsző minta mindkét oldalát, majd a tömőanyagból is ugyanazt kivágjuk. A minta lehet például gyermekünk keze, így kis kesztyű forma készül; vagy csillag vagy cica, stb. Mielőtt összeöltenénk a két oldalt, közepén a tömőanyaggal, előbb a díszítést készítsük el. Varrhatunk vagy ragaszthatunk rá más színből kivágott kis mintákat, de díszíthetjük hímzéssel is. Ha elkészültünk a dekorálással, akkor öltsük össze a három anyagot, a legegyszerűbb pelenka vagy fércöltéssel dolgozni, ne felejtsük el az akasztóként használandó fonalat a rétegek közé illeszteni.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, de ha például nincs kéznél vatelinünk, vattapamacsokkal is megtölthetjük a filcdíszeket.


Hőre száradó gyurma díszek

Gyurma karácsonyfa dísz

Gyurma karácsonyfa dísz

Gyurma karácsonyfa dísz

Kellékek:

⦁    Hőre száradó gyurma
⦁    Süti szaggatók
⦁    Levelek a lenyomathoz
⦁    Szívószál a díszek lyukasztásához
⦁    Mini sodrófa a gyurma kinyújtásához
⦁    Akril festékek, ecset
⦁    Szalag vagy zsinór a fára való felakasztáshoz

Elkészítés menete:
Hőre száradó gyurmát célszerű használni, mert nem kell sütőben kiszárítani a kész díszeket, elég, ha adunk nekik egy napot, és szobahőmérsékleten maguktól megszáradnak. A gyurmát kinyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, majd a szívószállal kilyukasztjuk a tetejét - itt tudjuk majd a zsinórt belefűzni, hogy felakaszthassuk a díszt a fára. Jöhet a mintázás – egy szép levelet a gyurma anyagába nyomkodunk, ezzel készítünk egy természetes textúrát. Ha készen vagyunk, várjunk egy napot, amíg teljesen kiszárad. Másnap, ha szükség van rá, kicsit lecsiszolhatjuk a szélét - egy nagyon puha körömreszelő kiváló eszköz ehhez. Indulhat a festés. Számos technika közül választhatunk, a fotókon látható karácsonyfadíszek esetében a „majdnem száraz” festéstechnikát alkalmaztuk: az ecsetet egyből a festékbe mártjuk, de csak óvatosan, kevés anyagot felvéve. Így minimális pamacsolással szép felületet érhetünk el, és a növény-lenyomatok is szépen láthatók. Száradás után a szalagot rákötjük, és készen is vagyunk.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi illetve rövidáru boltból szerezhetjük be, de mini sodrófa helyett akár egy fakanál végét is használhatjuk a gyurma kinyújtásához, és hőre száradó gyurma helyett otthoni alapanyagokból só-liszt-gyurma keverékből is elkészíthetjük a dísz alapját, amit utána mintázhatunk, illetve megfesthetünk.


Flitteres karácsonyi gömbdísz

Flitteres karácsonyi gömbdísz

Flitteres karácsonyi gömbdísz

Kellékek:

⦁    Hungarocell gömb
⦁    Flitterek – sok-sok színben
⦁    Rövid gombostűk
⦁    Szalag a fellógatáshoz

Elkészítés menete:
A gömb tetejétől lefelé építkezve a flittereket egyesével szúrjuk bele a gömbbe, a gombostű segítségével rögzítjük, majd minden egyes darabot picit egymásra csúsztatva alakítjuk ki a flitteres fedést. Kis türelemmel a végeredmény nagyon szép lesz, igazi színjátszós diszkó-gömb hatást érhetünk el. A lógatáshoz való szalagot is egy flitterrel és az ezen átfúrt gombostűvel rögzítjük a gömbre.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi és rövidáru boltból szerezhetjük be, minél nagyobb flittereket használunk, annál gyorsabban elkészül majd a díszünk.

A karácsonyfadísz ötleteket a Fine Living megbízásából Csiszár Margaréta kreatív blogger állította össze. A „Gazdaságos luxus” sorozat epizódjai decemberben hétköznaponként 13:45-től dupla résszel, majd 20:35-kor láthatók a Fine Living tv csatornán.

Line Living logo