Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre.

Zúzmara - Fotó: Harsányi Nóra

Jó ilyenkor elüldögélni egy könyvvel a kanapén. A miénk történetesen egy ablak előtt helyezkedik el, ahonnan jól jön a fény, de a kőpárkánynak “köszönhetően” a hideg is csiklandozza a nyakunkat. Már régóta érlelődött bennem egy huzatfogó elkészítésének gondolata, azonban erre a kezdő lökést két, karácsony előtti felfedezés adta. Gyönyörködés kedvenc virág-lakberendezés boltomban, ahol láttam egy piros-fehér kockás szívekkel díszített huzatfogót és egy, a selejtezéskor előkerült régi, szürke kockás ing. Amint megpillantottam, megszületett az elhatározás: ebből huzatfogót készítek! Úgy képzeltem, hogy az ing alsó, széles része megfelelő méretű lesz a 120-as ablakunkba. És pontosan így is lett! Már csak a 10 cm széles piros filcanyagért kellett elszaladni a textilüzletbe, a gombos dobozban találni 4 fehér gombot és a vatelint kiszedni egy elkopott párnahuzatból. Méretben, színben a régi úttörő ingről levágott és megőrzött gombok lettek alkalmasak, természetesen megfordítva. Régi ing, régi párnatöltelék és régi gombok...éljen az újrahasznosítás!

Eszközök és anyagok:

- Használt férfiing,
- Tű, cérna, vatelin,
- Barkácsfilc, úttörő gombok és olló

Huzatfogó ablakpárna varrása alapanyagok

Huzatfogó ablakpárna varrása alapanyagok

Első lépés természetesen az ing kimosása és kivasalása volt, majd a gallér, a mellzseb és az ujjak lefejtése. Ezeket más kézimunkákhoz még fel lehet majd használni.

Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre csináld magad

A szép piros filcet a karácsony körüli időszakban vettem a kezembe, amikor is félbehajtott papír segítségével terveztem és vágtam ki a nekem tetsző méretű és formájú filcszíveket. Ezek közepére felvarrtam a megfordított úttörőgombokat. A kockás anyag kiterítése után mérés, és méretre vágás következett. Nekem 40 cm széles 120 cm-es téglalapra volt szükségem. Ennek kiszabása után megterveztem a szívek elhelyezkedését.

Úgy láttam, hogy ha egymástól 16 centiméterre helyezem el őket, akkor arányos lesz, nem esnek az ing oldalvarrásaira és a két szélén is marad elég hely. Gombostűkkel rögzítettem a szíveket, majd egy spulni régi matt fehér férccérnából levágva, ráférceltem a szíveket a téglalap középvonalára. A fércelés itt díszítő funkciót kapott. Szerintem nagyon bájos, vidékies hangulatot ad ez az öltés.

Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre csináld magad

Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre csináld magad

Ezután következett az ablakpárna hosszú oldalának összevarrása, amit én kézzel végeztem el. Igaz van varrógépem, de most kifejezetten élveztem a kézzel való varrást, így nem vettem elő.

Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre csináld magad piros szívvel

Már látszott, hogy nem sok van hátra, mindössze az egyik szárvég bevarrása, az elkopott díszpárnából kiszedett, kimosott vatelinnel való kitömés, és a másik vég elvarrása. Kész!

Huzatfogó ablakpárna varrása lépésről-lépésre csináld magad