30 centiméter

Kezdő barkácsolóknak azonban érdemes számolni azzal, hogy mielőtt belekezdenének a munkába, meg kell teremteni a megfelelő környezetet, illetve be kell szerezni a szükséges eszközöket, szem előtt tartva elsősorban a biztonságot. Sajnos sokan esnek eleinte abba a hibába, hogy a kezdeti lelkesedéstől hajtva, azonnal belefognak a kitűzött cél megvalósításába, ami többnyire valami kényelmetlenséghez, kellemetlenséghez vezet. Legyünk tehát átgondoltak, felkészültek és kellően türelmesek, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból és a helyzetből egyaránt.

Az előkészületek során 3 fontos dolgot érdemes kiemelni:

1. Munkaasztal és környezet
2. Szerszámok
3. Védőfelszerelés

Munkaasztal és környezet

A biztonságos munkavégzés alapvető feltétele a stabil, átlátható munkakörnyezet kialakítása. Fontos, hogy a helyszín garantálja a gépek biztonságos használatát és az akadálymentességet. Legyen a műhelyünk egy garázs, vagy egy erre a célra kialakított sufni, egy stabil munkaasztal mindenképpen elengedhetetlen. Ha nem rendelkezünk még vele, megvehetjük készen, (ma már nem kell messzire menni, hogy profi, multifunkcionális asztalokat találjunk), de akár mi magunk is elkészíthetjük. Mielőtt azonban belefognánk, először mindenképpen mérjük fel, hogy mekkora asztal fér el a műhelyünkben. Ezt követően akár az alábbi videó segítségével is nekiláthatunk az elkészítéséhez:

Alakulhat úgy, hogy a munkát a műhelyen kívül végezzük, például a lakásban. Ebben az esetben mindig gondoskodjunk arról, hogy a környezet itt is megfelelő legyen. Takarással vagy fóliázással meg tudjuk óvni lakásunkat a felesleges piszoktól, magunkat pedig az extra takarítástól.

Szerszámok

A munkafolyamatoknál kézi és elektromos szerszámokra egyaránt szükségünk lehet, bár bizonyos esetekben nem találunk olyan eszközt, ami pótolni tudná a kézi megmunkálást. Míg a kézi szerszámok esetében sokszor nagyobb szakértelemre van szükség, addig az elektromosak jóval drágábbak, így érdemes mérlegelni mikor mit válasszunk, elkerülve a fölösleges és anyagilag megterhelő beruházásokat. Bárhogy is döntünk végül, mindenképpen jó, ha az alapfelszerelésünk tartalmazza a következőket: véső, fűrész, kalapács, harapófogó, csípőfogó, kombináltfogó, ráspoly, mérőszalag, derékszög, vízmérték, csiszolófa, kézi gyalu, fázisceruza, ragasztópisztoly, satu. Az elektromos eszközök között is vannak gépek, amelyek ha nem is elengedhetetlenek, de nagyon hasznosak tudnak lenni. Ilyen például a fúrógép, körfűrész, akkus csavarhúzó vagy a dekopírfűrész. Persze szerszámgépek bérlésére is van lehetőség, ha csak eseti jelleggel van rájuk szükség.

Szerszámok barkácsoláshoz

Amint az eszközeink megvannak, akkor még a megfelelő tárolásáról is gondoskodnunk kell. Fontos, hogy átláthatóan rendszerezzük őket. A veszélyes eszközök, mások biztonságának megóvása érdekében legyenek körültekintően tárolva, vagy akár elzárva, hogy véletlenül se tudjanak a gyerekek hozzáférni. Megfelelő lehet egy speciális szerszámos szekrény. Szakboltokból vagy akár az IKEA-ból is be lehet szerezni ilyen típusú polcsort. Akik erre külön nem szánnak pénzt, azoknak ebben az esetben is van arra lehetőség, hogy maguk készítsék el. Amennyiben alkalmanként szeretnénk magunkkal is vinni a szerszámokat, akkor egy megfelelő szerszámosládát, vagy szerszámos kocsit is érdemes lehet beszerezni.

Egy jó példa arra, hogyan tudunk szerszámtároló polcot készíteni házilag:

Védőfelszerelés

Ez nyilván attól is függ, hogy milyen munkát végzünk, de alapvető védőfelszereléseket mindenképpen érdemes és fontos beszerezni. Egy maszk elengedhetetlen kellék, ha például gravírozni fogunk. A barkácsolás során sokszor dolgozunk fával, ahol egy minőségi vágás és szúrásbiztos kesztyű megóvhat bennünket a sérülésektől. A hegesztőpajzs, de legalább egy védőszemüveg is elengedhetetlenül fontos, ha hegeszteni szeretnénk, a füldugó pedig sokat segít hallásunk megóvásában, például fúrás, gépi csiszolás során. A közhiedelemmel ellentétben jó tudni, hogy már egy rövid idejű hangzavar is okozhat károsodást a hallásunkban. Sokan sajnálnak pénzt kiadni erre, vagy ha épp nincs kéznél, ennek hiánya miatt nem halasztják el a munkát, pedig ezek a felszerelések nem kerülnek sokba, főleg ha számításba vesszük, hogy mennyi kellemetlenségtől és akár maradandó egészségkárosodástól kímélhetnek meg bennünket.

Munkavédelmi védőfelszerelés

Ha már beszereztünk mindent és megfelelően kialakítottuk a környezetet, akkor a neten kutatva kiváló ötleteket lehet találni, amiket könnyen el tudunk készíteni. Számos videó található, ami igazán egyszerű praktikákat mutat be. A Youtube-on érdemes rákeresni az úgynevezett “do-it-yourself” (DIY, azaz csináld magad) megoldásokra, ami olyan lehetőségeket mutat be, hogy hogyan tudjuk a feleslegessé vált lomjainkat újra hasznosítani.

Van például olyan videó, ami 30 könnyen kivitelezhető feladatot mutat be, melynek segítségével praktikus lakberendezési dolgokat tudunk készíteni. Elérhető szintén egy nagyon frappáns másik videó is, ennek főszerepében könnyen elkészíthető szerszámok állnak. Mostanában például nagy népszerűségnek örvendenek a raklapok, zöldséges rekeszek mint alapanyagok, és nem is véletlenül, hiszen ebből kiváló bútorokat, vagy tároló szekrényeket tudunk készíteni.

További hasznos tippeket találhatunk az alábbi könyvekben:

Tommy Walsh - A nagy barkácskönyv
B. Tier Noémi- A nagy DIY könyv…mire vársz?
Fanyúvasztó Ferdinánd- Hasznos holmik fahulladékból - Kreatív újrahasznosítás kicsiknek és nagyoknak
Paul Forrester - Famegmunkálás mindenkinek - A famegmunkálás technikái