Ha az ünnepekre nemcsak finom ételekkel szeretne készülni, hanem ízléses tálalással is, olvassa el tippjeinket! Ezek a trükkök nemcsak vendégváráskor hasznosíthatóak, de akkor is, ha Ön hivatalos egy elegáns vacsorára.

Kezdje az alapoknál!

Az asztalt úgy helyezze el, hogy minden oldalról kényelmesen megközelíthető legyen, a világítás senkit ne zavarjon, és egyik vendég se kerüljön az asztal lábához. Mindig pont annyi széket állítson mellé, ahány vendéget vár.

A terítő lehetőleg legyen világos, visszafogott színű és az asztallapnál 30-40 cm-rel nagyobb, hogy szépen kiterüljön, lelógjon. Figyeljen oda arra, hogy az asztal közepe ne legyen telezsúfolva nagyobb, magasabb díszekkel , hiszen ez zavarhatja az egymással szemben ülők beszélgetését. Egy kisebb virágkompozíció, vagy néhány szál gyertya is szépen mutat. A terítést kezdje a nagyméretű ültetőtányérok (1) elhelyezésével. Ezeknek a használata azért ajánlott, mert biztos alapot adnak a többi tányérnak, ráadásul megakadályozzák, hogy a lecseppenő étel összekenje a terítőt. Az ültetőtányérokra kerüljön előbb a lapos-, majd a mélytányér. Ahhoz, hogy a vendégek kényelmesen ehessenek, a tányérok legalább 60-80 cm-re legyenek egymástól.

Tippek a helyes asztalterítéshez, tányérok, evőeszközök sorrendje

Az evőeszközökről

A következő lépés az evőeszközök elhelyezése. Ezek a tányér két oldalára, illetve a fölé kerüljenek. Gondolja át milyen fogásokkal készül, és ezek sorrendjében tegye fel az evőeszközöket, kívülről befelé, a tányér irányába haladva. Ennek megfelelően a tányértól jobbra helyezkedik el a leveseskanál (2), lapjával az asztalon, eggyel beljebb az élével a tányér felé néző nagykés (3), majd a többi kés, amire szükség lesz. A tányértól balra ugyanezen elv alapján a nagy- (4), majd a többi villa sorakozik.
Az előételhez szükséges evőeszközök (5), igény esetén a jobb és bal oldal legszélére kerüljenek. A desszertkés és -villa, illetve kis- és a kávéskanál (6), ha szükség van rájuk, a tányér fölött kapjanak helyet, szintén használat szerint sorrendbe helyezve.

Az evőeszközöknek két nagy csoportját különböztetjük meg: az egyszerű és a különleges darabokat. Bizonytalan abban, hogy melyik mire való? Íme egy rövid útmutató a használatukhoz!

Az előbbi csoportba tartoznak a nagyméretű kanál, kés és villa, a kisméretű kanál, kés és villa a desszerthez és az előételhez, a kávés- és a teáskanál, a mokkás- vagy pikolókanál. Különleges evőeszköznek számítanak: A halkés, aminek életlen, lapátszerű "pengéje" van, hogy ne vágjuk el a szálkát, illetve a nagyobb felületűre kiképzett halvilla, amit a nem egészben felszolgált halételekhez is használnak. A rákkés, ami hegyes, középtájt kilyukasztva, hogy a rák ollóját ennek segítségével törjük le, illetve a helyes és kétágú rákvilla. A homárvilla, melynek nyele kanálkiképzésű, és amely kis, villaszerű hegyben végződik. A kaviárkés, ami egy lapátszerű, lekerekített végű életlen eszköz. A vajkés szintén lapátszerű, lekerekített pengéjű, ám a penge hátsó felületén bemetszés található. A sajtkés pengéje felfelé ívelt, hegyes végű. A csirágfogó a spárgaételek fogyasztásához. A csigafogó és -villa. Az osztrigavilla. A fondüvilla.

Tányér és evőeszköz típusok

A tényér körül

A teríték bal oldalára kerüljön egy kisebb "zsemletányér" (7) közvetlenül a villák fölé, a tányér felső vonalának magasságában. Ezen tálalja a fűszervajat, a kenyeret, esetleg a savanyúságot. A poharak elhelyezésénél szintén a fogyasztás sorrendjére kell ügyelni, illetve arra, hogy a vendéget semmi ne akadályozza a használatukban. Az egyes fajtákat jobbról balra haladva, a vendég jobb kezéhez igazítsa. A főhelyen - a kés hegyénél - mindig a vizespohár (8) áll, hiszen ebből iszunk a legtöbbször. Ettől balra áll a pezsgős- vagy a konyakos pohár (9) majd a vörös- illetve a fehérboros pohár (10) következik. A sort a pálinkáspohár zárja. Ne feledkezzen meg a fűszerekről sem, ezeket a terítékhez illő tartókban vagy tálkákban helyezze el az asztal több pontján, hogy mindenki kényelmesen elérje.

Végül pedig ne csak az étkezéshez, a tálaláshoz is használja a megfelelő eszközöket. Ezek lehetnek a
húsvilla, a hidegtálas villa, a mártásos kanál, a salátaszedő, a spagettiszedő, illetve a süteményfogó.