Rainhouse Ivanka Milan 2014

Az IVANKA az elmúlt években a világ vezető designer-beton cégévé nőtte ki magát. A márka legújabb innovációjáról első ízelítőt adó RAINHOUSE a milánói design héten került bemutatásra április 8. és 13. között. Az esővízgyűjtő és szűrő biobeton rendszert, mely az esővizet a legtisztább és legmagasabb minőségű ivóvízzé alakítja, a The Water of Life elnevezésű projekt szemlélteti a design nemzetközi találkozóján.

Biobeton Cistern

Ivóvízszűrés betonnal

A milánói design héten nem csupán a betonnak, de az IVANKA-nak is új oldalával ismerkedhettünk meg: a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő designer-beton cég a betonból készülő, progresszív design tárgyak létrehozása után új perspektívát nyit, és a társadalmi felelősségvállalás, a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében bevezeti esővízgyűjtő innovációját. A The Water of Life projekt középpontjában az IVANKA különleges biobeton berendezése áll, melynek kulcsfontosságú szerepe van a teljes rendszerben: felfogja, átszűri és a legmagasabb minőségű ivóvízzé alakítja az esővizet.

Biobeton Ciszterna esővízből

Üvegbe gyűjtik az ivóvizet

Esővízből készül az ivóvíz

Az érdeklődők emellett az IVANKA előrejelzései alapján az esővízgyűjtés jövőjével is megismerkedhetnek, illetve megtudhatják, milyen lehetséges hatással lehet a technológia a világ vízgazdálkodására társadalmi és környezetvédelmi szempontból.
 
A berendezés működése
 
Az összetett esővízgyűjtő rendszer az IVANKA anyagi innovációján, a pH-semleges biobetonon alapul – ez az anyag különbözteti meg a rendszert a hagyományos esővízgyűjtő eljárásoktól. Az egyedi technológia kizárólag természetes módon, kemikáliák nélkül, fizikai szűréssel tisztítja meg az esővizet, így az a legtisztább és legmagasabb minőségű, nap által desztillált ivóvízzé válik. A technológia tesztelése jelenleg is zajlik az IVANKA tulajdonosainak telephelyén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett, mely a legkedvezőbb tesztelési feltételeket nyújtja Közép-Európában. Európa legnagyobb édesvíz-forrásának, a Balatonnak köszönhetően a térség levegője különösen tiszta és az esőzések is kellőképpen gyakoriak.

Ivanka stand Milánóban

Esővízgyűjtő fólia

Az ivóvizet a standon is meg lehetett kóstolni

Esővízgyűjtő fólia és a stlilzált felhő

Ivanka stand felülnézetből

Miért válasszuk az esővizet?

A globális népességnövekedés miatt világszerte egyre több ivóvízre van szükség. Ez az anyag az életünk elengedhetetlen feltétele, de sajnos fokozatosan egyre nehezebb hozzájutni. A közeljövőben az emberi szükségletek fontossági sorrendje átrendeződik, és a tiszta ivóvíz is felértékelődik: fontosabb lesz, mint az olaj vagy a nemesfémek. Az eső az édesvíz-körforgás legelső stádiuma, ez a legsterilebb és legfontosabb megújuló ivóvízforrásunk – sokkal tisztább, mint a tavak, folyók vagy a föld alól kinyert vizek. A technológiánk kis és nagy léptékben is elérhetővé fogja tenni a megfizethető, tiszta ivóvizet az egyéni felhasználástól a legnagyobb vállalatokig, mindezt a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal. – mondják az IVANKA alapítói, Ivánka Katalin és Ivánka András. A cég The Water of Life projektje a 2015-ös Milánói Expo „Táplálni a Földet” mottójához is kiválóan illeszkedik.

Design Betonból készült az Ivanka standja

Ivanka beton panelek

Innovatív fejlesztése az Ivanka standon

Esőre vár az ivánka standja

Rainhouse by night

Ivanka design beton belsőépítészeti termékek