Moziszoba egy lakótelepi lakásban

- Tudnak önök olyan hangszigetelést készíteni, hogy ha mozizom, akkor azt nem hallja a szomszéd? - Érkezett az első kérdés. - Természetesen – szólt a válasz. De én nagyon hangosan mozizom és körben szomszédok vannak - szólt a következő mondat. Csak nem egy lakótelepen lakik? De igen – szólt a válasz. Megoldható – mondtam a telefonba. Rendben akkor eljönnék önökhöz, hogy egyeztessünk. Rendben, várjuk a bemutatóteremben!

Így kezdődött az egyik legérdekesebb, és mind a mai napig az egyik legnehezebb szakmai kihívásunk. A személyes találkozó a kelenföldi bemutatóteremben újabb kérdéseket vetett fel. Ügyfelünket leültettek a moziba, és hangnyomásmérővel a füle mellett mértük, mit is jelent a valóságban a „hangosan mozizom” kifejezés. Hát ez átlagosan 104 dB volt. Na jó, de mekkora térben? A válasz: 18 nm áll a rendelkezésre, ennyi a lakótelepi szoba mérete. És mindenhol persze szomszédok vannak.

Az emeleten már nem is csodálkoztunk, mi más is lehetne, mint a nyolcadik. Remek. Már lebegett a szemem előtt, amint beszorulunk a lépcsőfordulókba az építési anyagokkal. Körülbelül két óra alatt beszéltük át az elképzeléseket, és megkaptuk a megbízást a tervezésre, költségvetés készítésére. Ez idáig rendben, de amikor leültem a gép elé és elkezdtem a jól bevált módszerekkel számolni, hamar kiderült, hogy ez így nem fog menni. Olyan vastag belső hangszigetelést kellett volna építeni, hogy a hasznos tér 12-13 nm-re csökkent volna. Így viszont semmi sem fér el, főleg nem 4 nagy méretű kényelmes fotel. Más megoldás után kellett nézni.

Az internet világában szinte semmi sem lehetetlen, és találtunk olyan hangszigetelő anyagot, valamint technológiákat, amiket át lehetett ültetni a hazai gyakorlatba. Olyan szendvicsszerkezetű paneleket terveztünk, amiket csak a helyszínen lehetett megépíteni; olyat, amikből egy „szoba a szobában” rendszer épül fel. Az öntartó és önhordó szerkezet saját belső födémet kap, így az úsztatott padlón állva, stabil rendszert alkot. A belső felületek gipszkarton borításúak, így erre befejező rétegként vörös Halltex panelek kerültek.

Lakótelepi lakás nagyszoba átalakítás

Moziszoba vezetékezése

Moziszoba építése Kappavill kft.

Hangszigetelt fal építése moziszobához

Moziszoba ledes csillagos mennyezete

Kétrétegű hangszigetelt fal lakásban

Moziszoba építés Budapesten

Moziszoba piros belső térrel

A bejárati ajtó volt az egyik legnehezebb kérdés. Mivel egy db ajtóval kellett a lakás felé való zárást biztosítani, a számítások alapján minimum 42 dB csillapítású ajtóra volt szükség. Az átlagos tömör szobaajtók jó, hogy ha 20-22 dB hangszigeteléssel bírnak, így ezeket még feljavítani sem érdemes. A szerencse azonban ismét mellénk állt. Sikerült egy magyarországi forgalmazón keresztül olyan német hangszigetelő ajtót rendelnünk, amiket a hangstúdiókban használnak és a specifikáció szerint 45 dB a csillapítása. Miután a technológiát kitaláltuk és nem kevés utánajárással sikerült beárazni a moziszobát, a megállapodás és az építés már szinte gyerekjáték volt. A logisztikai problémák kezelése volt az egyik legnehezebb feladat. A kollégák egyszer tényleg beszorultak a lépcsőfordulóba az osb táblákkal és volt, hogy el akarták vágni az anyagfelhúzás közben az alpinista kötelet, az egyik alsóbb emeletről kinyúlva.

A logisztika után nézzük a technológiát: stúdiótechnikában jól ismert fogalom a „szoba a szobában” rendszer, ám ezt lakásban megvalósítani nem egyszerű dolog. A hangstúdiókban rendszerint jelentős tér - 40-50 nm áll rendelkezésre, itt viszont alig 18 nm-en kellett megoldani a problémát. Első lépés volt a 2 rétegű, teherhordó úsztatott padló kivitelezése Halltex és OSB lapokból. Ez már elegendően stabil alapot képezett a teherhordó oldalfalak elkészítésére. Az öntartó fa vázszerkezet 3 rétegű gipszkarton borítást kapott, a lapok között GreenGlue elasztikus szigetelőanyagot, valamint nagy testsűrűségű kőzetgyapotot alkalmaztunk. A szobába szintén 3 rétegű gipszkarton álmennyezetet építettünk, melynek alsó rétegébe üvegszálas csillagos dekoratív égbolt mintázat is került.

Moziszoba festése

Moziszoba telepítése lakásban

Hangfalak telepítése moziszobában

Privát moziszoba vászon

A belső munkák közel. 4 hetet vettek igénybe, és utána már az igazi csemege következett: az eszközök beszerelése, kábelezés, és a berendezések beállítása. Ügyfelünk már a kezdetekkor rendelkezett egy komplett házimozi rendszerrel, így mi az építés pillanatában csak egy vetítővásznat vittünk. A beállítások maximálisan igazolták számításainkat: a várt hangszigetelési értékek mindenhol – beleértve a padlót, az oldalfalakat, a nyílászárókat - a kívánt értéket mutatták. A belső akusztikai beállítások is nagyon jól sikerültek, szerencsés választásnak bizonyultak a Halltex lapok.

Az építés óta már 5 év telt el, és mi sem bizonyítja jobban a kivitelezés és számításaink helyességét, mint az, hogy szinte minden berendezés mára már korszerűbbre és jobb minőségűre cseréltük - projektor, vászon, hangfalak, elektronikák, kábelek jelentős részét – de a szobához még festés szintjén sem kellett hozzányúlnunk. A tulajdonossal a mai napig jó, mondhatni baráti kapcsolatot ápolunk és az új telepítésekre is minket kért fel.

Profi privát moziszoba

Relaxfotel moziszobában

Bőr relaxfotel moziszobába

Moziplakátok a moziszobában

Moziszoba függönnyel

Kappavill Kft. - Moziszoba tervezés és kivitelezés

Szűcs István ügyvezető

telefon : +36 20 212 0 211