Az irodai életnek az emberek általános jólétére gyakorolt hatásának megfigyelése sok éven át számos új fejleményt indított el az irodatervezés terén. A belsőépítészek, valamint az irodabútor-gyártók tervezői igazán kreatívnak bizonyultak tervezési megoldásaikban.

Iroda közösségi tér

Akár egy induló cég munkaterületének jobb működését segítik a tervezők, akár egy egész irodaházat terveznek, az alábbi 10 irodatervezési ötlet és trend a belsőépítészeti projektek széles skálájában adhat ötletet.

 

1 - Nyitott terek

A kevesebb fal gyönyörű látványt nyújt a modern irodatervezésben. A több térben több nézet létrehozása ösztönzi az együttműködést, lehetővé teszi a tér könnyebben hozzáférhető módosítását, mivel kevesebb elválasztó falat kell építeni. Összességében ez az első lépés a munkavállalók jó egészségi állapotának fenntartásához. A nyitott terek megkönnyítik a közlekedést is, ezáltal ösztönzik az embereket a gyakoribb mozgásra.

Színes irodai környezet

2 - A színek pszichológiája

A pszichológia és a színes dizájn együttes alkalmazása, akár egyedi tapétával is manapság nagyon népszerű trend a kortárs irodatervezésben. Kimutatták, hogy a színek bizonyos hatást gyakorolnak az emberekre, anélkül, hogy ezt tudnák vagy felismernék.

Társalgó zónák

Egészségügyi helyiségek berendezése

Például a narancssárga szín energikusabbá teszi az embereket, mert olyan dolgokra emlékeztet, mint a nyári nap és a friss, érett narancs. A zöldek, a sárgák és a kékek is gyakran láthatók a modern irodatervezésben, amik nyugalmat sugároznak és az elmélyült munkát segítik elő!

3 - Az otthon megjelenési formái

A munkakörnyezet többé nem steril és nem hívogató, ha arra törekszünk, hogy az alkalmazottakat teljes mértékben bevonjuk a munkahelyek kialakításában. Az otthonra emlékeztető részletek segítenek abban, hogy mindenki nyugodtan ellazuljon és dolgozhasson, kisebb nyomás érzése mellett. Az asztal körüli kényelmes ülések és egyedi tapéta falburkolatok szórakoztatóbbá és szerethetőbbé teszik az ilyen munkakörnyezetet. 

Nyitott irodai terek

4 - Többcélú terek

Az együttműködés és a sokoldalúság segíti a modern iroda megfelelő működését. A több célt szolgáló irodatervezés segít a munka megfelelő elvégzésében. Hatékonyan tud lépést tartani a mai rohanó környezettel és igényekkel.

Közösségi terek

Az egyik terület szolgálhat két munkatárs kényelmes kooperációjának helyeként, lehet a lelki feltöltődés helye, valamint egy kisebb és kötetlen megbeszélés területe, csupán néhány ülőhely vagy kanapé elhelyezésével egy asztal körül. Privát zóna érzést hozhatunk létre például egy egyedi szőnyeggel, vagy egyedi tapétával, amely meghatározza a tér alaphangulatát. Ugyanezt érhetjük el egy hangszigetelt elválasztó fallal is. Egy zöld növényfal alkalmas lehet a frissítő hatású természetközeli tér kialakítására.

Meeting szobák

Otthonos irodai hangulat

5 - Modern integrációk a bútorokban

A mindennapi munkához igazodó irodabútorok megkönnyítik a munkát. Az íróasztalok és munkaterületek zökkenőmentesen integrálják a technológiát, miközben elrejtik a ronda kábeleket, vezetékeket. Ezek elrejtésével felszámolhatjuk a kaotikus érzést, ráadásul a helyiség is higiénikusabb lesz. 

Kényelmes irodai környezet

A vezetékek csúnyák és néha veszélyesek is lehetnek. Ha nem talál konnektort a munkaterülete közelében, hosszabbítókhoz folyamodik, ameddig csak kell. A modern irodatervezésre szakosodott bútorcégek konnektorokat helyeznek el az asztalokon, és biztonságosan és diszkréten vezetik el a vezetékeket. 

6 -  Természetes dekoráció elemek

A biofil tervezés olyan tudományág, amely a természetes elemek beépítésére összpontosít az épített környezetben, és ennek jó oka van. A tervezők nem minden esetben tudják integrálni a természetes napfényt a belső terekbe. De lehet díszíteni növényekkel, ami természetes hoz a térbe. Ne feledjük viszont, hogy az élő növény felelős gondozást igényel.

Füles fotel irodában

Kimutatták, hogy a zöld falak növelik a termelékenységet és vonzóbbá teszik a munkahelyet, így több alkalmazottat vonzanak a vállalathoz. A növények a stressz csökkentésén túl a beltéri levegő megtisztításában és tisztán tartásában is segítenek.

Zöld növényfalak irodában

Az élő növények mellett az olyan elemek, mint a faburkolatok, az egyedi tapéták a falakon és a mennyezeten, a kő, a vízelemek és a kandallók, mind a természet egy érintését adják, amely egyszerre lenyűgöző és nyugodt környezetet biztosítanak a bennük dolgozók számára.

7 - Társalgóterületek

A heverészés kontraproduktívnak hangzik a munkavégzés szempontjából, de a kényelem fontos szerepet játszik a kreativitásban. Egy hely, ahol felrakhatja a lábát és ötletelhet egy projekthez, akkor az elmének és a testnek erre nagy szüksége van.

Színes faldekoráció iroda folyosóján

A társalgó arra is ösztönözheti az embereket, hogy otthon korábban keljenek fel és előbb érjenek a munkahelyükre egy csésze kávéra és pihenjenek egy felkészüljenek a munkavégzés megkezdése előtt az irodájukban. 

8 - Szándékos útkeresés

Az 1970-es és 1990-es évek irodái annyira zsúfoltak voltak emennyire csak tudtak. Az emberek munkakörülményei nem voltak fontosak. Ez a módszer megnehezítette annak megállapítását, hogy pontosan hol is tartózkodunk az irodaépületen belül.

Modern dekoráció irodába

A személyzet tagjai gyakran találták magukat hosszú, üres folyosókon. A hosszú, itt-ott ajtókkal lyukas folyosó nem hívogató, és nehéz benne megtalálni a kívánt helyiséget. A terek megnyitása sokkal jobban segíti az irodai tájékozódást. Az útkereső eszközöket integráló dizájnelemek megkönnyítik és a dolgozók kevésbé stresszesek az irodában. A fenti iroda a narancssárga útvezetői díszítő elemként és belső útként is használhatóak.

9 - Ablaknézet - Mindenki számára 

Az ablakos irodához való hozzáférés korábban csak kevesek által megszerzett luxus volt. Mindenki másnak meg kellett elégednie a sivár mesterséges fényekkel és az egész napos bezártsággal. A munkahely-hierarchia és a munkaterület minősége közötti összefüggés megszüntetése mentálisan kevésbé megterhelő és szebb munkakörnyezetet teremtett a modern irodatervezésben.

Irodaház belső tereinek díszítése

Az új modell megfordította a régi modellt és a legjobb exkluzív irodákat helyezte el a tér közepén. A központi helyiségeket körülölelő áttetsző vagy átlátszó falak beengedik a fényt a munkaterületükbe. Most a mindennapi dolgozók ki vannak téve a fénynek és a szabadba nyíló kilátásnak. Ez nagyon hasznos és produktív az egészséges és elkötelezett munkavállalók számára.

10 - Az aktivitás ösztönzése

Eddig azt láthattuk, hogy a színek és a természetes elemek hogyan teszik egészségesebbé az embereket a munkahelyükön.

Konditerem az irodához

Az irodák ezt a következő szintre emelik azáltal, hogy az edzőterem használatát könnyen hozzáférhetővé teszik alkalmazottjaik számára. Az alkalmazottaknak többé nem kell edzőterem-tagságot vásárolniuk, és nem kell autóval utazniuk az edzőterembe és onnan vissza. Még attól sem kell aggódniuk, hogy mikor lesz tényleges idejük az edzésre. Ehelyett használhatják a helyszíni edzőtermet munka előtt, után vagy közben.

Egyedi bútor irodába

Egy másik modern irodatervezési irányzat, amely ergonómiailag is kielégítő, az álló íróasztal. Az alkalmazottak dönthetnek úgy, hogy felállnak a munkába, vagy beállíthatják az íróasztalt, hogy ülhessenek. Segít nekik mozogni és aktívak maradni a nap folyamán, ahelyett, hogy ülnének, ami bizonyítottan nem túl egészséges valamilyen rendszeres egész testet időnként átmozgató gyakorlat nélkül.

Napjainkban minden iroda tervezési inspirációját az ott dolgozó emberek jelentik. Az igényeik kielégítése, az érzékszerveik megszólítása és az alkalmazottak számára nagyszerű felhasználói élmény megteremtése az, ami igazán meghatározza a kortárs irodatervezést. A belsőépítészek, lakberendezők tökéletesen át tudják venni és esztétikusan el tudják rendezni azokat az elemeket, amelyek az iroda működésének jót tesznek. Még több információért hívja a trendiDekort! 

trendiDekor
by Digitalprint & Expo Kft.

www.trendidekor.hu

Cím: 1139 Budapest, Fáy u. 8.

Telefonszám: +36 30 656 18 78