A családi nyaralások során a gyerekbarát szálláshely kiválasztása kiemelten fontos szempont, legyen az hotel, panzió vagy Airbnb lakás esetében. A gyerekbarát szálláshelyek kialakítása nemcsak a kényelem és a biztonság, hanem az élménygazdag pihenés szempontjából is fontos. A lakberendezőknek különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely minden korosztály számára vonzó. Cikkünkben Hunyás-Tóth Adrienn, a Studio Trend Interior lakberendezője osztja meg tapasztalatait arról, hogy szerinte milyen egy jó gyerekbarát szálláshely.

Gyerekbarát szálláshelyFotó: Die Seitenalm Radstadt

A legfontosabb szempont, ami ma már alapvető elvárás, az a biztonság. Minden bútordarabnak és dekorációnak biztonságosnak kell lennie a kisgyermekek számára. Fontos kerülni az éles sarkokat, a könnyen felboruló tárgyakat, valamint gondoskodni kell a konnektorok megfelelő elzárásáról. Így a nagyon piciktől a legnagyobbakig, mindenki számára biztonságos lesz a nyaralás. Talán mindezeket meg sem kellene említeni, mert annyira egyértelmű, Hunyás-Tóth Adrienn viszont – gyakorló kisgyermekes anyukaként – nem egy helyen járt már, ahol a családi nyaralás alkalmával azt tapasztalta, hogy a hotel nem fektetett túl nagy hangsúlyt a biztonságra.  A gyerekek számára veszélyes nyitott lépcsőn lehetett az emeletre feljutni, vagy épp törékeny dísztárgyak keltették fel a picik érdeklődését. Ezekre érdemes odafigyelnie a szálláshelyeknek, ha a családbarát/bababarát titulus a céljuk.

A színek és anyagok megválasztása jelentősen befolyásolja a tér hangulatát.

A vidám, élénk színek serkentik a gyerekek kreativitását és jókedvét, azonban érdemes kerülni a túlságosan harsány árnyalatokat, amelyek zavaróak lehetnek, például a lépcsőházban való közlekedésnél. Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont a könnyű tisztíthatóság és a tartósság, hiszen a gyerekek gyakran koszolnak. “Bizony emlékszem, amikor elkezdtük a hozzátáplálást a kisfiamnál, mennyire izgultam, hogy a hotelben a szép világoskék kárpitok nehogy répa-foltosak legyenek, mert a répapüré aztán igazán foltot hagy maga után. Emiatt ügyfeleinknek olyan mintás kárpitot, olyan speciálisan könnyen tisztítható szövetet vagy színvilágot javaslok a szálláshelyek számára, amelyen ilyen esetben kevésbé látszik a baleset és könnyedén tisztítható. A lemosható falfesték is praktikus és elegáns megoldás lehet, ha egy szálloda, vendégház vagy egy szállásadó kisgyerekes családokat szeretne fogadni.”

Mászófal gyerekeknekFotó: Kolping Hotel Spa Alsópáhok

A gyerekbarát szálláshelyeken külön helyet kell biztosítani a játéknak és a szórakozásnak. 

Egy jól felszerelt játszószoba vagy egy biztonságos játszótér az udvaron nagyban hozzájárul a gyerekek és a szülők kikapcsolódásához. A kreatív megoldások, mint a mászófalak, babzsákfotelek vagy a tematikus dekorációk (pl. kalózhajó ágyak) különleges élményt nyújtanak akár a szobában is. Ezt a Nádas Tó Park Hotel is igazán tudja. Itt az új szárnyat, a reggeliző és bár részt, a wellnesst és még számos helyiségét a hotelnek Ferenczi Éva és Istók Zsuzsa lakberendezők tervezték. A szálloda a játékot nagyon is komolyan veszi! Ezért 2024-ben, a korábbi évek tapasztalatai, a vendégeik igényei alapján továbbfejlesztették a hotel meglévő játéktereit és a szórakozásra, a játékokra koncentráltak. 

Gyerekbarát medenceFotó: Nádas Tó Park Hotel

Kifejezetten gondoltak a kicsikre és a nagyokra is, így külön helyiséget szenteltek a bölcsis-ovis korúaknak, az emeleten pedig játszóház várja a nagyobb gyerekeket, csocsóval, léghokival, elektronikai kütyükkel, játékkuckóval és sok más izgalmas szórakozási lehetőséggel. Legutóbb, amikor személyesen ott jártam a 2 éves kisfiamat is magammal vittem, aki odáig volt a picik számára kialakított játszóhelyiségtől, alig akart eljönni a hotelből. Nagy kedvence volt a falon futó autóút, ami jól példázza, hogy nem feltétlenül kell mindig nagy beruházásban gondolkodni, elég ha van egy jó ötletünk.

Játszósarok gyerekeknek hotelbanFotó: Nádas Tó Park Hotel

A Kolping Hotel Spa & Family Resort Alsópáhokon számos gyerekbarát szolgáltatással rendelkezik, mint a hatalmas játszóház, gyermekmedencék és csúszdák. A szálloda szintén különböző korosztályok számára kínál szórakozási lehetőségeket, így a szülők is kényelmesen pihenhetnek. És ez még csak a beltér! 

A szabadban töltött idő különösen fontos a gyerekek számára.

Egy gyerekbarát szálláshely udvara legyen biztonságos és jól felszerelt, például hintával, homokozóval, taposó sétánnyal, vagy akár egy kisebb medencével. A természet közelsége, a zöldterületek megléte mind hozzájárul a gyerekek egészséges fejlődéséhez és a családok kikapcsolódásához.

A Valamar Club Tamaris Poreč Horvátországban például gyönyörű tengerparti környezetben kínál olyan szabadtéri játékokat, mint a homokozó, kalózhajó, és gyermekmedencék. Itthon például a Nádas Tó Park Hotel kültéri medencével és játszótérrel, élménypályával várja kiskorú vendégeit, a reggeliző felőli bejáratnál pedig kalitkában madárkák fogadják az arról érkezőket. A Die Seitenalm Radstadt, Salzburg közelében,  szintén állatokkal várja a gyerekeket, a hörcsögöktől kezdve a malacokon keresztül a szamárig, és még kakas kukorékolásra is kelhetnek a vendégek.

Egy gyerekbarát szálláshely wellness része is akkor a legsikeresebb, ha a gyerekeknek is kedvez. Hiszen a családok szívesen töltenek el itt együtt időt. Ezért jó, ha van gyerekmedence, csúszda és egyéb vízi játékok. Fontos, hogy a medencék sekély részekkel is rendelkezzenek, legyen biztonságos vízmélység, hogy a gyerekek pancsolhassanak. Kellenek olyan csúszdák, játékok és szórakoztató elemek, amelyek lekötik a gyerekek figyelmét, ugyanakkor az ilyen területeket csúszásmentes burkolatokkal kell ellátni a balesetek elkerülése érdekében.

Gyerekeknek étkezőFotó: Valamar Club Tamaris Poreč

A wellness részben kialakítható egy külön gyereksarok, ahol a kicsik játszhatnak, amíg a szülők pihennek. Ez a rész lehet színes, kényelmes bútorokkal és játékokkal felszerelt, amely a biztonság mellett vidám környezetet is nyújt a gyerekek számára. A Die Seitenalm Radstadt, Salzburg közelében, például gyerekmedencét és biztonságos vízi játékokat kínál, ahol a családok együtt élvezhetik a pihenést.

A szülők megnyugtatása érdekében érdemes információs táblákat kihelyezni, amelyek a gyerekbarát szolgáltatásokat és a biztonsági intézkedéseket ismertetik. Haladva a korral a gyerekeket is érdemes interaktív táblákkal játékra invitálni, vagy informálni (például hol van a gyerek fodrászat, gyerekbár).

Babzsák fotel színekFotó: Valamar Club Tamaris Poreč

A gyerekbarát szálláshelyek kialakítása során számos szempontot kell figyelembe venni, a biztonságtól kezdve a szórakozási lehetőségekig, az egészen pici gyerekektől a nagyokig. „Lakberendezőként minden, gyerekeket is érintő munkámnál, fontosnak tartom, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely nemcsak biztonságos, hanem inspiráló és szórakoztató is a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. A jól megtervezett terek hozzájárulnak a családi utazások élményének teljességéhez, így mindenki számára emlékezetes marad az ott töltött idő.

Játékok gyerekeknek szállodábanFotó: Die Seitenalm Radstadt

Például, a gyerekbarát hotelben a gyerekek sűrűn megfordulnak a recepción, ezért praktikus egy kis lépcsőt tervezni nekik korláttal, hogy könnyebben felérjék a pultot. Érdemes a szobákat intelligens zárral felszerelni, így a kisgyerek nem megy világgá, hiszen akár már két évesen eléri a 105 cm-es kilincsmagasságot, így ki tudja nyitni az ajtót. Kisgyerekes szülőként nagyra értékelem, ha olyan alapvető babafelszereléseket biztosítanak, mint a kiságy, etetőszék, babakapuk, babakocsi, járóka és babakád.”

Az étterem és bár résznél is fontos, hogy a gyerekek is kényelmesen érezzék magukat. Ma már alap felszerelés a gyerekszék, de érdemes gyerekeknek külön készülni evőeszközzel és ahogy a cikk elején Adrienn említette, a könnyen tisztítható textilek fontosságát, extrán érdemes figyelni amikor terítőt választunk. „Fél éves volt a kisfiam, amikor félpanziós ellátással foglaltunk szállást. Lakberendezőként külön figyelmet fordítok arra, hogy a gyerekbarát szálláshelyek minden szempontból kényelmesek legyenek. Ezért is értékeltem különösen, hogy az étterem nem volt túl szűk, így könnyedén navigálhattunk a babakocsival az asztalok között, amikor még a mózeskosár részét használtuk. 

Gyerekbarát étteremFotó: Kolping Hotel Spa Alsópáhok

Horvátország gyerekbarát szálláshelyFotó: Valamar Club Tamaris Poreč

A közösségi térhez és a családi szobákhoz tartozó mosdók kialakítása fontos szempont a szálláshely kiválasztásakor. Adrienn erre is különös figyelmet fordít tervezéskor. “Kisgyermekes anyukaként a mosdóhelyiségeket szoktam a leginkább szemügyre venni. Több vendéglátóhelyen, szálláshelyen előfordul, hogy nincs pelenkázó helyiség, vagy van, de alig lehet elférni, különösen babakocsival. A helyiség kialakításakor gondolni kell arra, hogy legyen pelenkázóasztal, akár lehajtható, akár fix (fölé a mennyezetre és a falra játékos falfestést javaslok ) és WC is. A szálláson a szobához tartozó mosdóban praktikus a fellépő, bili, illetve WC szűkítő a gyerekek részére, és a tükör is legyen gyerekbarát, hogy a gyerekek is lássák magukat.”

Bababarát fürdőszobaFotó: Nádas Tó Park Hotel

A fent említett példák jól illusztrálják, hogy milyen sokszínűen és kreatívan lehet egy szálláshelyet gyerekbaráttá alakítani. A biztonságos és izgalmas terek, a színek és anyagok megfelelő kiválasztása, valamint a szórakoztató lehetőségek mind azt támogatják, hogy a családok valóban élvezhessék a közösen eltöltött időt. “Lakberendezőként egy nagyon praktikus megoldást szoktam javasolni ügyfeleimnek, a 3D látványterveken felül, ez pedig a 360 fokos panoráma megjelenítés. Ezt akkor is el tudjuk készíteni, ha még csak a tervrajzok vannak készen, de akkor is, ha már befejeződött a kivitelezés is. Ennek segítségével már a honlapon láthatják 3D-ben a gyerekek és a szülők is a helyszínt, még mielőtt megérkeznének.”

Tegye szálláshelyét minden gyerek kedvencévé! - Kérjen lakberendezési tanácsot! A részletekért kattintson IDE! Segítünk szálláshelyét úgy alakítani vagy átalakítani, hogy a lehető legtökéletesebb gyerekbarát szálláshely lehessen belőle!

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455