Méretben világrekorder

Ez a modern kondenzációs kazánok terjedését is gátolja, de most megjelent a magyar piacon egy holland cég fejlesztése, amely akár egy konyhaszekrényben is elfér. A fűtéstechnikában jelenleg létező megoldások közül a kondenzációs gázkazánok hasznosítják a leghatékonyabban a gázban lévő energiát, ezáltal az égéstermékek kevésbé terhelik a környezetet, ugyanakkor a működés szempontjából a legbiztonságosabbak. A nyugat-európai országokban már az 1980-as évektől kezdve felismerték a technológia előnyeit, Hollandia járt az élen.

Miután a gáz egyre drágább Magyarországon, a gázfogyasztás csökkenése miatt 3-5 év alatt megtérül az a különbözet, amennyivel a vásárláskor többe kerül a kondenzációs kazán a hagyományosnál. A vitathatatlan előnyök ellenére számos, kis alapterületű lakásban élő család számára megoldhatatlan volt ennek beszerzése. Mostantól azonban ez sem lehet probléma, mert a világ legkisebb háztartási kazánját fejlesztette ki a holland Remeha cég.

Remeha Tzerra kondenzációs kazán

A Tzerra fantázianevű készülékcsalád tagjai egy fürdőszoba-, vagy konyhaszekrényben is kényelmesen elférnek, mindössze 55 cm magasak, alapterületük alig nagyobb egy A/4-es lapnál, 37x36 centiméteresek. Súlyuk sem nagy, üresen 24,5 kilogramm. A teljesítmény tekintetében azonban nem kötöttek kompromisszumot a mérnökök: például a kombi típusnál a meleg víz fajlagos térfogatárama 13 liter/perc, a fűtési teljesítménye 5-24 kW között szabályozható. Ezek az értékek felülmúlják a kategória átlagát.

Kazán

A kazánnak – köszönhetően az új felépítésnek és az újításoknak – még a karbantartási költsége is rendkívül alacsony. A szakemberek fejlesztéskor figyelembe vették azt is, hogy a készülékek külseje, a formatervezés is modern legyen, illeszkedjen a lakások berendezéséhez.

Így kezdődött:

1935-ben G. van Reekum egy műszaki termékek forgalmazásával foglalkozó céget alapított. A társaságnál a kazánok gyártása akkor kezdődött, amikor a földgáz, mint fűtőanyag hasznosítása tömeges lett. Mérföldkő volt a gyár életében a kondenzációs kazántechnika 1978-as kifejlesztése. Magyarországon 1989 óta van jelen a márka az ipari kazánok területén, a lakossági termékek pedig 2008 óta kaphatók.

Remeha Tzerra kondenzációs kazán