Azonban akármennyire is kecsegtető egy hosszú távon megtérülő rendszer, sok banánhéjon el lehet csúszni. Mik ezek, mire figyelj oda egy napelem rendszer kiválasztásánál?

Cikkünkben adunk egy rövid összefoglalást a napelemek mostani fellendülésének okairól, kitérünk a legfontosabb választási tudnivalókra, beleértve a napelem rendszerek árát is.

Napelem rendszer

A napelem rendszerek kora

A napelemes (fotovoltaikus) rendszerek egyre népszerűbbek. Emögött a tendencia mögött több faktor hatása is fellelhető. Egyfelől egyre kiforrottabb a technológia, a gyártók által kutatás-fejlesztésbe ölt óriási összegeknek köszönhetően egyre hatékonyabb és strapabíróbb termékek közül választhatunk.

Az sem elhanyagolható, hogy ahogyan a világban egyre nagyobb teret nyernek a fenntarthatósági szempontok. Európában is egyre több a környezettudatos fogyasztó, ugyanis a napenergia segíthet csökkenteni a fosszilis energiaforrásokról való leválást.

Végül pedig meg kell említeni a mostani világgazdasági és politikai helyzetet. A pandémia óta energiaválsággal küzdünk, amit az orosz-ukrán háború csak súlyosbított. Tehát a fogyasztók szempontjából is egyre nagyobb igény van az önellátásra - főképp annak a ténynek a figyelembevételével, hogy a jövőben jó eséllyel még drágább lesz az energia.

Ez így szép és jó. De milyen rendszert válasszak?

Volt egy remek tanárom gimiben. Mielőtt elmentem egyetemre, azt mondta, hogy a szakdolgozathoz ne témát válasszak, hanem témavezetőt. Ugyanis sokkal többet ér egy közepes téma, ami szakmailag profin van megvalósítva és kidolgozva, mint egy rendkívül érdekes kísérlet pocsék és megalapozatlan kivitelezéssel.

Szóval ha elfogadsz tőlünk egy tanácsot, akkor inkább arra szánj időt, hogy a megfelelő telepítő céget megtaláld. Egy olyan gárdát, akik profik, megbízhatóak (időben küldik a megígért dokumentumokat, ha azt mondják, pénteken jönnek felmérni a helyszínt, akkor ott is vannak pénteken). Akik már sok ideje foglalkoznak ezzel, és adott esetben évtizedes tapasztalatuk van a napelemes rendszerben. Hidd el, hogy jobban fel tudják mérni, mi lenne számodra a legmegfelelőbb, mint te pár óra olvasgatás után. A tájékozódás inkább szolgálja azt a célt, hogy ha mondanak valamit, értsd, legyél tisztában az alapvető háttérfogalmakkal.

Napelem szerelés ás ár

Néhány konkrét tanács

Most pedig következzék néhány konkrét tanács!

  • Ha teheted, építs ki három fázisú rendszert!

Ha otthonunkban egy fázisú hálózat van, akkor csak egy fázisú invertert használhatunk. Mi ezzel a probléma? Az, hogy 2021 április 30-tól az egy fázison csak maximum 2,5 kWh teljesítményű invertert lehet beszerelni, ami kicsi. Ha később további fogyasztókat szeretnénk hozzáadni a hálózathoz, vagy akár egy elektromos autót is szeretnénk tölteni majd vele, akkor nem lesz lehetőségünk növelni a kapacitást. Egy három fázisú rendszer viszont 50 kWh teljesítménnyel is rendelkezhet, ami már sokkal nagyobb mozgásteret jelent.

  • Ne spórolj!

A napelem rendszerbe mindenki a megtérülés reményével vág bele és senki sem szeret többet költeni egy-egy befektetésre, mint amennyit muszáj. Azonban egy ilyen, 20-30 évre szóló befektetésnél könnyen visszaüthet a spórolás. Könnyen lehet, hogy egy olcsóbb, rosszabb minőségű elemekből összeállított rendszert annyit kell javítani, hogy végül drágább lesz, mint egy megbízható, minimum középkategóriás termékekből összeállított rendszer. A telepítésre pedig hatványozottan igaz ez. 

  • Tervezd meg alaposan az egész projektet!

Egy napelem rendszer telepítése komoly befektetés. Ezért fontos az alapos tervezés. Egyfelől anyagilag: ha már milliókat szánsz rá, tervezd meg alaposan, mikor és hogyan fog beleférni a családi költségvetésbe (akár szánj egy kicsit több időt a gyűjtögetésre, és vásárolj egy jobb rendszert). A tervezésbe beletartozik az utánajárásra szánt idő (képbe kerülni az alapfogalmakkal, egy jó szolgáltató cég kiválasztása, árajánlatkérés stb.). Érdemes végiggondolnod, hogy a projekt különböző fázisai mennyi időt fognak igénybe venni.

Milyen költségekkel számolj?

Pontos számokat természetesen nem lehet a körülmények ismerete nélkül mondani, ezért inkább egy tól-ig ársávot lehet belőni.

Ha egy tényleg profi cégtől, pl. a NVSolartól rendelünk meg egy 4 kWp körüli, jó minőségű elemekből álló rendszert, akkor nagyjából 2,5-2,7 millió forint lesz az induló összeg.. Ugyanennél a szolgáltatói kategóriánál maradva egy nagy teljesítményű, 9-10 kWp-s napelem rendszer telepítése nagy vonalakban 5-5,3 millió forint körül kezdődik. Ha további kérdések vetődnek fel érdemes felkeresni az  NVSolart, akik nagyon szívesen állnak rendelkezésedre!

(x)