Ha mi magunk is gondolkodtunk már infrafűtésen, akkor pedig bizonyára bennünk is felmerült a kérdés, hogy hová érdemes telepíteni ezeket a fűtőpaneleket.

Climaster inftapanel

Hogyan működnek az infrapanelek?

Mielőtt felsorolnánk a különféle területeket a szobában, hogy hová is lehet érdemes infrapanelt telepítenünk, nem árt megismerkednünk kicsit annak működésével. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a panel megfelelően funkcionáljon. Ezek a panelek ugyanis nem a levegőt melegítik fel, hanem infravörös sugárzásuk révén közvetlenül a szobában lévő tárgyakat és személyeket. Minden infrapanel más-más hatósugárral rendelkezik, aminek figyelembe vétele kritikus szerepet foglal el a megfelelő hely kiválasztásában. Fontos továbbá arra is odafigyelnünk, hogy a melegíteni kívánt terület – tehát ahol leggyakrabban tartózkodunk – merőleges legyen a panelra.

Hová érdemes telepítenünk ezeket?

Ha gondosan tartjuk magunkat a fentebb említett alapelvekhez, amelyek az infra fűtés paneleinek telepítéséhez szükségesek, akkor szinte bármelyik helyiség falára elhelyezhetjük azokat a saját ízlésünknek megfelelően. A leggyakoribb elhelyezési mód, amellyel valószínűleg már mi magunk is találkoztunk, mikor az infrapanelt valamely szabad falfelületre rögzítik. Mivel a panelek rendkívül kis helyet foglalnak, ezért ez az elhelyezési mód még a legkisebb helyiségekben is ideális lehet. Megjelenésük visszafogott, elegáns és egyes típusok természetes kőburkolat mintával is kaphatók. 

Amennyiben mégis kifejezetten kis méretű helyiségről van szó, például a vécét, egy tárolóhelyiséget, vagy egy kis műhelyt szeretnénk infrapanel segítségével felfűteni, úgy akár a mennyezetre is rögzíthetjük azt. Ilyenkor azonban gondosan figyeljünk rá, hogy az adott panel hatósugara és a helyiség belmagassága szinkronban legyenek. Más esetben ezzel a rögzítési móddal nem fogjuk tudni megfelelően kihasználni újonnan vásárolt fűtőpanelünk teljesítményét. Ugyanez természetesen a falra szerelés esetében is igaz. Egy adott távolságon túl nem érjük el azt a hatást, amit szeretnénk. Vásárlás előtt érdemes alaprajzot készítenünk, vagy legalább a főbb méreteket megrajzolnunk és szakértő segítségét kérni, az egyes típusok teljesítményéről.