Laboratóriumi körülmények között, ahol minden paraméter optimális, elérhetővé válhat a „tökéletes csend”. De utólagosan beépített tökéletes hangszigetelés nem létezik. Ennek ellenkezőjét egyetlen magára valamit is adó, hangszigeteléssel foglalkozó, cég sem állítja. Főleg lakóingatlanok esetében kell elfogadnunk azt a tényt, hogy – utólagos hangszigetelés esetében – a cél, a zaj szempontjából élhető környezet megteremtése.

Hangszigetelés PhoneStar

Ha elfogadjuk, hogy a hang alapvetően energia, akkor a hangszigetelés problematikáját leegyszerűsítve könnyen belátható, hogy a hangszigetelés az építőipar olyan szakterülete, amely a hangenergia elnyeléséről szól. De, mi, mezei halandók, többségében nem vagyunk akusztikai szakértők, aminek az az eredménye, hogy ha nem megfelelő forrásból tájékozódunk, ha barkács módon próbáljuk megoldani a problémát, akkor az ilyen munkálatok és a megépítendő hangszigetelés elsősorban a pénzünket nyeli el és nem a hanghullámokat. A nem gondosan megtervezett és kivitelezett hangszigetelés jó esetben csak drága, rosszabb esetben súlyos ráfizetés. 

Viszont a nem szándékos zajkeltést csak hatékony hangszigetelés oldhatja meg! Íme néhány jó tanács!

Ha új építésű lakást vásárolunk a kivitelezőtől minden esetben kérjünk biztosítékot, hogy az ingatlan hangszigetelése az elvárásainknak és az építés helyének megfelelő. Nincs annál rosszabb dolog, mint rádöbbenni, hogy a komoly pénzekért vásárolt, igényes tervezésű lakásunk, a megfelelő hangszigetelés beépítésének hiánya miatt, élhetetlen börtönné változott! A régi polgári lakások vastag falai jó hangszigetelők. Itt viszont a nyílászárók és a gépészeti elemek jelenthetnek problémát. A régi nyílászárók szigetelése vagy cseréje, új hangszigetelt ablakokra, ajtókra sokszor nagyságrendekkel javítja az ingatlan hangszigetelését.

A PhoneStar szakemberei szerint sajnos a tulajdonosok sokszor nincsenek tisztában a gépészeti elemek által létrehozott hanghidak kialakulásával sem, így az egyéni hangszigetelés eredménye nem lesz megfelelő. Arról nem beszélve, hogy a költségek is általában irreálisan magasak lesznek, mert ehhez a munkához kell a precizitás, a szakértelem.

Alapvető elv a hangszigetelésben, hogy „egy anyag nem a tökéletes hangszigetelő anyag”. 

Nagyon fontos, hogy az igazán hatékony hangszigeteléshez rétegrendekben kell gondolkodni. Ezek megtervezéséhez komoly akusztikai és anyagismeretek szükségesek. Hiába épít valaki hangszigetelő falat nikecellből és gipszkartonból, illetve egyéb általa jó hangszigetelőnek gondolt anyagokból, ha az áthallási eredmény rosszabb lesz. Mert a nikecell bizonyos frekvenciákon membránként működik.

A hangszigetelés rétegrendjeinek megtervezésénél figyelembe kell venni a szigetelés beépítésének helyét. Nem mindegy, hogy a hangszigetelés melyik és milyen anyagú falra kerül! A profi termékeket sem érdemes egyedül beépíteni. Például a gyengébb válaszfalak esetében nem lehet erős dűbeleket használni, vagy a nagy tömegű PhoneStar hangszigetelő lapokat ezekre direktben felrögzíteni. De arra is figyelni kell, hogy a beépített anyagok elmozdulva ne okozhassanak balesetet.

A plafon, mint az épületek legkritikusabb pontja, komoly statikai tervezést igényelhet. Néhány esetben, főleg vastag falaknál, elégséges a direkt rögzítés, de vékony falaknál, főleg ha emelt szintű védelmet szeretnénk a zajterhelés ellen, akkor előtétfalas hangszigetelési rendszerben kell gondolkodni. Az otthoni, házi barkácsolás időigényes és fizikailag is megterhelő lehet, különösen, ha valaki nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és tapasztalattal. Ez hosszabb kivitelezési időt és alacsonyabb minőséget eredményezhet.

Hangszigetelés családi házaknál

Sok esetben a zajok nem az úgynevezett léghangok (a levegőben terjedő hangok), hanem úgynevezett kopogó hangok, amelyek a födémeken és a gépészeti elemeken át terjednek. Van, amikor mi magunk vagyunk a zaj forrásai, ezért kell szigetelnünk lakásunkat. Ilyen eset az, amikor zongorázunk, hegedülünk, vagy éppen a házimozizás a hobbink.

Bármi legyen is a probléma a barkácsolás csak kezdetben tűnhet olcsóbb megoldásnak! A szakértelem, a megfelelő anyagok és eszközök hiánya, valamint a hosszú távú garancia és tartósság hiánya miatt a végeredmény gyakran nem éri el a profi szintet. A német szabadalmú PhoneStar Csendlap a piacon található egyik legjobb hangszigetelő anyag, melyet hosszú évek tapasztalatai alapján fejlesztettek és régóta kiállja az idők próbáját is.