Aki már megtapasztalta, milyen nagyszerű érzés télen a cserépkályha oldalának támaszkodva melegedni, a kályha mellett egy fotelben olvasgatni, teázgatni, az ha teheti, nem mond le erről az élményről. Hangulatos és plusz melegforrást jelent a házban, ha cserépkályhával fűtünk, legyen az régi vagy újonnan épített, nem véletlenül lett újra divatos.

Cserépkályha fehér polgári lakásban

Alapanyaga a hőingadozást remekül bíró agyag vagy terrakotta és samott tégla, és amikor fűtünk vele, a tűztérből távozó forró füstgáz a labirintus-szerűen megépített belső térben keringenek, csak azután távoznak a kéményen át.

Hosszú évtizedeken át, akár több generációt is kiszolgálhatnak a helyesen használt, jól karbantartott és rendszeresen tisztított cserépkályhák, még akkor is, ha bontott cserépkályha elemekből rakták őket újra össze. A bontott cserépkályha újra építése nem befolyásolja a fűtési teljesítményt, ezért érdemes cserépkályha építése előtt szétnézni az interneten, például a Vaterán több jó állapotú használt cserépkályha közül válogathatunk.

Az új cserépkályha száradása és első kifűtése

Mielőtt első ízben gyújtanál be a cserépkályhába, készítsd elő a kéményt: vedd le kéménytisztító ajtót, majd égess el néhány fadarabot, hogy távozzon a hideg levegő. Az első héten, végig nyitott kályhaajtó mellett kézmelegre fűtsd fel fával a cserépkályhát, a második héten, szintén nyitott ajtó mellett egészen melegre, és csak a harmadik héten forróra.

A harmadik szárító fűtésnél is nyitva kell hagyni az ajtót, a famennyiség pedig legyen annyi, hogy megtöltse a tűzteret. 12-24 óra elteltével a fűtést ismételjük meg, és a hét végére szárad ki kellőképpen a cserépkályha.

Mivel fűthetünk és mivel nem az új vagy régi cserépkályhában?

A válasz rövid: kizárólag jó minőségű, kifejezetten kályhába, tűzhelybe való száraz keményfával fűthetsz. Csak ebben az esetben fog hosszú ideig problémamentesen működni. Ha rossz a tüzelés és az égés, akkor az többek közt azzal jár, hogy a közben keletkező folyékony égéstermékek beleivódnak a csempe- és a bélésanyagokba, tönkretéve azokat. Tilos feldolgozott, lakkozott, kezelt, festett, bontásból származó faanyagot használni fűtésre. Ugyancsak tilos bútorlapokat, fejszével felhasogatott bútorokat eltüzelni a cserépkályhában. Ezek egyrészt égés közben mérgező és/vagy rákkeltő anyagokat bocsátanak ki, másrészt robbanásveszélyesek. Szintén robbanásveszélyes a dió, mogyoró vagy más csonthéjas termés héja, mert olajat tartalmaz. De semmilyen más háztartási hulladékot nem dobhatsz a kályhába, műanyag- és gumitartalmú anyagokat különösen nem.

Mielőtt fát vásárolsz, jó, ha tudod, mennyit számít a víztartalom. A faanyag elégetésekor nagy energiaveszteséggel jár a benne található nedvesség elpárologtatása, gyakorlatilag pazarlás a vizes fával való fűtés. Ráadásul tüzeléskor a nedvesség rontja az égés más feltételeit is, füst, korom és vizes kátrány keletkezik hő helyett.

A következő, ami számít, az, hogy az adott fa mennyire “likacsos”. Az úgynevezett szórt likacsú fákban, mint amilyen a nyár, a juhar vagy a gyertyán, az égés sebesség intenzívebb, a gyűrűs likacsú fában, például a tölgyben, akácban, csertölgyben kevésbé.

Sokan azt javasolják, hogy jó előre vásárolj bükkfát, tölgyfát, akácfát, kőrisfát, égerfát vagy valamilyen gyümölcsfát, és száraz, jól szellőző, fedett helyen tárold. Ideális esetben pár év kell a kiszáradáshoz, de az is megoldás, ha még tél végén megveszed a faanyagot, és fűtési szezonig felaprítva, az előbb említett módon tárolva hagyod száradni.

Így fűts a cserépkályhádban!

Alapszabály, hogy száraz, megfelelő fajtájú, méretre vágott fát teszünk a cserépkályha tűzterébe, és az égéshez biztosítsd a levegőt. Először a vastagabb hasábokat helyezünk el, azok kerülnek hátulra, majd vékonyabbak, végül előre a gyújtós szálak. Begyújtáshoz papír helyett kifejezetten erre a célra készített begyújtókockát használj.

Amíg a fa ég, legalább egyujjnyira vagy kétujjnyira hagyd nyitva a kályha ajtaját - a huzatszabályzó nyitva tartása nem elég, mert intenzíven kell a fának égnie. Csak akkor zárd be az ajtót, ha már minden faanyag leégett, ha belekotorsz, egy hasáb sem lángol. A cserépkályhába kályhába pakolt fa körülbelül egy-másfél-két óra alatt ég le, de több órán át fogja fűteni a házadat.

A cserépkályha letakarítása és tisztítása

A kályha külső felületét csak száraz ruhával vagy kefével takarítsd, lényeges, hogy ne karmolja fel semmi a csempét. Ugyancsak fontos, hogy vegyszermentes legyen a letörlés. Ugyanis a kályhacsempe porózus anyag, ezért a vele kapcsolatba kerülő nedvességet magába szívja a máz hajszálrepedésein át, emiatt pedig elszíneződhet a csempe. Zsíros, olajos anyagokat se vigyél fel a csempére. A kályhaajtó üvegének takarításához kereskedelemben kapható speciális tisztítószert használj.

Ha már félig megtelt a hamugyűjtő, két fűtés között takarítsd ki, tisztítsd meg a rostélyt, és azokat a fadarabokat is kotord ki a tűztérből, amelyek nem égtek el. Fűtési szezon végén a tűzteret, valamint a füstjáratokat is takarítsd ki, de ha nem tudod, hogyan kell, hívj hozzá szakembert, és a kéményt is ellenőriztesd rendszeresen. Professzionális tisztítást érdemes 5-6 évente kérni.

Ha pedig valamilyen probléma tapasztalható, vagy a szakember azt javasolja, a cserépkályhát át is kell rakatni. Ha régi házat vásároltál, amelyben antik cserépkályha áll, érdemes használat előtt átrakatnod.