Ha ajtókról és ablakokról volt szó a lakásépítés- és felújítás területén, hosszú ideig az első számú asszociáció az emberek körében a fából készült nyílászárókra irányult. Így volt ez annak ellenére, hogy a számos előnyös tulajdonságuk mellett tisztában volt mindenki a hátrányos jellemzőkkel is. Aztán, ahogy az építőipar fejlődött és nálunk, Magyarországon is bővültek a lehetőségek, fokozatosan újabb, változatosabb és praktikusabb megoldási lehetőségek is megjelentek.

Alumínium ablak

A fából készült ablakok mellett ma már acélból, PVC-ből, üvegszálas anyagból, üvegből készült nyílászárók is elérhetők. Ez a széles választék lehetőséget biztosít számunkra, hogy a kreativitásunkat szabadjára engedve tervezzük meg a lakásunk stílusát és hangulatát. A történethez sokat tett hozzá az alu ablak megjelenése és elterjedése, amely ma Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend és egyre többen választják ezt a megoldást.

Az alumínium ablakok története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor az alumínium ötvözetek megjelenése lehetővé tette az ablakok és az ajtók tartós kialakítását. Az alumínium ablakok népszerűsége jelentősen növekedett az 1950-es években, amikor a technológiai előrelépések lehetővé tették, hogy az alumínium ablakok szélesebb skáláját gyártsák, különböző méretben és stílusban.

Alumínium vagy fa nyílászáró?

Mivel napjainkban növekszik a környezettudatosság, nyilván sokan érzik magukban a késztetést, hogy a természetességhez való visszatérés és persze a hagyományok miatt is a jól bevált, fából készült nyílászárókat alkalmazzák lakásfelújítás alkalmával. Az alábbiakban összehasonlítjuk néhány szempontból az alumíniumból és fából készült nyílászárókat, hogy világosabban láthass ebben a kérdéskörben.

A fa, mint anyag sokkal érzékenyebb és sokkal inkább kitett az időjárási viszontagságoknak, mint az alumínium. A fa tágul és összehúzódik a hideg és a meleg váltakozása során, ennek hosszabb távú következménye pedig, hogy az anyag elhasználódik, megvetemedik. Emiatt pedig nem tudjuk rendesen becsukni az ablakot, az nem zár rendesen, emiatt a szigetelés is hiányosabb lesz és télen hőt veszíthetünk. Az alumínium anyaga ellenáll az ilyen tényezőknek, tehát ilyen szempontból praktikusabb.

Fontos kérdés az időtállóság is. Bizonyos típusú fák, mint amilyen a tölcs, szívósabbak és tartósabbak lehetnek, mások azonban rövidebb idő alatt elhasználódnak. Az alumínium ezzel szemben évtizedekig megőrzi állagát, stabilitását, vagyis, ha az időtartamot nézzük, előnyösebbek, mint a faajtók, amelyek korhadhatnak.

Annak érdekében, hogy a faablakok hosszú ideig megőrizzék sajátosságaikat, gyakori és alapos karbantartást igényelnek, ezzel szemben az alu ablakokat egy nedves ruhával lemossuk és már tiszták is.

Amennyiben számít a méret, hasznos információ lehet számodra, hogy az alumínium háromszor olyan erős anyag, mint a fa, ebből kifolyólag pedig akár egyharmadával is nagyobbra lehet méretezni egy alumíniumból készült nyílászárót, mint egy fából készültet. Ez nem csak azt jelenti, hogy egy alu ablak ennyivel nagyobb lehet, de azt is, hogy felújításkor ennyivel nagyobb üvegfelületet helyezhetünk el a falon, amivel több fényt engedhetünk a lakásba.