Mivel szinte végtelen számú textília választható hozzá, ezért sokféle lakberendezési stílus kedvelt árnyékolója. A cikkben összegyűjtöttük, hogy melyik az az 5 irányzat, amelyikhez a roletta a legjobb választás!

Roletta loft lakásban

Minimalista stílus

A tágas, levegős elrendezésű minimalista stílus az egyszerű formák és rendezettség által teremt harmóniát. Ugyan a fény beengedése fontos szempont a terekbe, de nyáron a forró napsugarak ellen mégis szükség van árnyékolóra. 

Ehhez a stílushoz remekül illeszthető az egyszerű egyszínű roletta. Mivel a minimimalista színpaletta meglehetősen korlátozott, ezért érdemes jól meggondolni a színválasztást. Ha elegáns megoldást szeretnénk elérni, akkor választhatunk szürke, fehér, bézs, vagy meleg földszínű textíliát a rolettához.Ugyanakkor harmonikus és fiatal hatást érhetünk el, ha kissé élénkebb színt választunk, de arra figyeljünk, hogy más élénk szín ne kerüljön a palettánkba! 

Modern stílus

A modern stílus hasonlít a minimál stílushoz, de szabadabb színhasználatot és több díszítést tesz lehetővé. Mivel a hatás barátságosabb és otthonosabb, ezért napjaink egyik legkedveltebb stílusává vált. Választhatunk a helyiség alapszíneihez illő visszafogott textíliát rolettának, de izgalmas hatást érhetünk el egy egy feltűnőbb minta, vagy élénkebb szín alkalmazásával. 

Roletta étkezőben

Skandináv stílus

A skandináv stílus természetességéhez, egyszerű vonalvezetéséhez is kiváló választás a roletta. A világos alapszínek tágítják a teret, ugyanakkor fontos, hogy ne legyen barátságtalan a hatás. Gyakoriak a  pasztellszínek, a szürke és barna árnyalatait, de kék, vörös vagy sárga tónusokat is használnak. Ez a textíliákra is jellemző: válasszunk természetes, világos vagy natúr alapú, kézműves hatású egyszínű anyagot, de dönthető a stílushoz passzoló puritán minta mellett is. Jó választás a csíkos vagy kockás textil az apró virágos, de a skandináv motívumrendszer mintái is remekül mutatnak. 

Chevron mintás roletta

MCM (mid century modern) azaz századközépi modern stílus

Az izgalmas MCM stílus az 1900-as évek közepén alakult ki. Egyrészt játékosság, futurisztikusság és a színekkel, anyagokkal, formákkal való kísérletezés jellemző rá. Ugyanakkor viszont a letisztultság, funkcionalitás és a múlt elemeinek a használata is megjelenik benne. Ez az ellentmondásosság az anyagok és színek használatában is megnyilvánul. A természetes fa, fém, üveg mellett gyakori a vinyl, műbőr, műanyag és az alumínium alkalmazása. A visszafogott pasztellszínek mellett pedig élénk “rágógumi” árnyalatok vagy a retró mintázatok adják meg a különleges hangulatot, úgyhogy bátran választhatunk ilyen rolettát hozzá.

High-tech stílus (fémes, harsány színű roletta)

A high-tech stílus hideg és érzelem mentességet sugalló irányzat, amire a futurisztikusság és sokszor az elrugaszkodott formák jellemzőek. Sokkal inkább való irodákba és középületekbe, mint egy otthonokba, hiszen tiszta formájában nem használ természetes anyagokat. Manapság viszont már otthonok enteriőrjénél is alkalmazzák, ilyenkor az élhetőség kedvéért már megjelenik a fa, kő vagy bőr, sőt akár a puha szőnyegek is. A high-tech stílusba illő roletta lehet fémes vagy harsány színű. 

Egyszínű roletta nappaliba

Az Árnyekbolt.hu Magyarország egyik legszélesebb választékát kínálja az árnyékolástechnika minden területén. A kínálatukban kiváló minőségű, egyedi méretre gyártott roletták találhatók, amely 150 különböző textil mintából készíthetőek el. Árnyékolás területén mi őket ajánljuk!