Mi a különbség a blackout és a hagyományos függöny között?

A különbség a hagyományos és a blackout, fényzáró függöny között az, hogy az utóbbinál két szál közé szőnek egy fekete szálat, ezért sötétít hatékonyabban, mint a normál függöny anyag.

Az ebből az anyagból készült függönyök, 85-90%-ban zárják ki a fényt, a sötétebb árnyalatok jobban, a világosabbak kevésbé. De sokaknak nem feltétlen szükséges a maximális fényzárás, ráadásul ezek az anyagok a nyári melegben és a téli hidegben  rendkívül jól hőszigetelnek, és az áruk is kedvező. Lehetnek egyszínűek, de léteznek már modern és klasszikus mintás kollekciók is.

Blackout függöny, sötétítő függöny

Ha 100% fényzáró blackout függönyt szeretnénk…

Kaphatók már olyan textilek, amelyek hátoldala blackout anyaggal van bevonva, ezek a függönyök 100% fényzáróak, de áruk magasabb árfekvésű az előbb említett függönyöknél.

Hagyományos textilek fényzáró képességét növelhetjük, akár teljes fényzárásra is alkalmassá tehetjük,  ha egy olcsóbb blackout anyaggal béleljük ki. A blackout textil tapintása is fajtánként eltérő lehet, vannak keményebb, erősebb anyagból készült black outok, - ezeket elsősorban rolóknál alkalmazzuk -, illetve puha textilszövésű változataik.

Sötétítő függöny

Kiknek ajánljuk a blackout függöny használatát?

A blackout, fényzáró függönyök használatát azoknak ajánljuk leginkább, akiknél nem lehet, vagy nem kívánnak redőnyt fölszerelni, ugyanakkor szükség van arra, hogy a pihenést vagy egyéb tevékenységet zavaró fény teljesen kizárhassák, például hálószobába alváshoz, gyerekszobába, irodába, iskolákba és szállodákba, konferenciatermek vetítőtermébe, vagy otthoni házimozizáshoz.

Blackout függöny szállodába Blackout függöny gyerekszobába Blackout függöny hálószobába

Az anyag speciális tulajdonságának köszönhetően verőfényes napsütésben is teljesen elsötétíti a szobát, és nyáron érezhetően sokkal hűvösebb van, mint normál függöny használata esetén.

Hogyan tisztítható a blackout anyagból készült függöny és roló?

A blackout, anyagok általában mosógépben moshatóak, könnyen vasalhatóak, tehát ugyanolyan jól kezelhetőek, mint a hagyományos textíliák.