Ferenczi Éva lakberendező, a Studio Trend Interior tervezője összegyűjtött néhány hasznos tippet a "Mitől lesz jó egy kültéri konyha?" témában, az aktuális kültéri konyha kialakítási trendeket is figyelembe véve, amelyeket szintén bárki könnyedén alkalmazhat az otthonában és a teraszán.

L alakú konyha kemencével

Ferenczi Éva szerint még mindig az egyik legnagyobb trend a fenntarthatóság: a természetes anyagok, újrahasznosított faanyagok, és a kő használata nemcsak környezetbarát, hanem esztétikailag is vonzó megoldásokat kínál kertünkben, vagy a teraszon kialakított kültéri konyhánál. Sokoldalúvá varázsolható a tér, ha például a kültéri konyha mellett pihenő-, társalgó- és játékteret is kialakítunk. Ezek a multifunkcionális terek egyre népszerűbbek lesznek, így a család minden tagja megtalálja a számára kedvező időtöltést együtt, egy helyen.

Kültéri konyha piknik asztallal

A kültéri konyha számos előnyt kínál, különösen a nyári hónapokban, amikor több időt töltünk a friss levegőn és a kertben.

  • A szabadban történő ételkészítés és étkezés élvezetesebbé teszi a barátokkal és családdal eltöltött idő különleges élményt nyújt.
  • A kültéri konyha megnöveli az otthonunk életterét, lehetővé téve nagyobb társaság fogadását és a kényelmes szórakozást. 
  • Praktikus is, mert a főzés sok hőt termel, ami beltérben kellemetlen lehet nyáron, a kültéri konyha viszont segít elkerülni a helyiségek túlzó felmelegedését.

A mai modern kültéri konyhák többféle készülékkel felszerelhetők: grillezőkkel, pizzakemencékkel, füstölőkkel és egyéb speciális főző készülékekkel, amelyek változatosabbá teszik a főzési lehetőségeket. A modern innovatív megoldások sem maradhatnak el a kültéri konyhából: az intelligens grill rendszerek, a napenergiával működő világítás és okos készülékek nemcsak kényelmesek, hanem energiahatékonyak is.

Kültéri konyha kialakítása előtt gondoljuk át a lehetőségeket, mert a mérete a rendelkezésre álló helytől és a használat gyakoriságától is függ. 

Egy kis kültéri konyhához, - ahol egy grillsütő, kis munkafelület és némi tárolóelem található, -  általában 5-10 négyzetméter hely elég lehet. A nagyobb konyháknál a különféle készülékek mellett étkezőasztalt, bárt, és egyéb kiegészítőket elhelyezve, akár 20 négyzetméternél is nagyobb területet igényelhetnek.

Tervezéskor a hátrányokat is vegyük figyelembe: A kültéri konyha használata időjárásfüggő, hiszen télen és esős időben korlátozott lehet a használat. Épp ezért az eszközök és a berendezések anyagai - a festett, vagy a kárpitozott felületek - hiába időjárásállóak, több karbantartást igényelhetnek, mint beltéri társaik. Ilyenek lehetnek a vízlepergető kárpitanyagok, az  impregnált fa felületek, a rattan fonatok, az UV álló festett felületek és az IP védett lámpatestek.

Kültéri konyha antracitszürkében

Modern minimál konyha a szabadban

Gondoljunk át előre, és akár terveztessük meg szakemberrel a kültéri konyhaberendezések helyét, hogy könnyen telepíthetőek legyenek a készülékek, a bútorok.

  • Időben legyenek meg a vizes kiállások, elektromos kiállások, a világítás- és a konnektorok helye.
  • Okos konyhánál megoldható legyen a távoli vezérlés mobiltelefonról vagy tabletről, és a grillsütők részére meglegyen a beépített Wi-Fi kapcsolat.
  • Az okos világítás növeli a biztonságot és a kényelmet: a megvilágítás színe és intenzitása automatizálhatóak a naplementéhez és napfelkelte időpontjaihoz igazítva.
  • Tartós prémium burkolatokat, akár természetes köveket alkalmazzunk a padlón, és a falfelületeken is. Vigyázzunk az egyenetlen talaj buktatóira és a lépcsők kialakítására, főleg kisgyermekek és idősek esetén.
  • Az árnyékoláshoz és az eső elleni védelemhez kiváló megoldás lehet a napvitorla, vagy a lamellás pergola.
  • Legyen kimérve a funkciók helye, lemodellezve 3d-ben a tér, hogy már előre lássuk, hol lesznek a berendezések: grillsütők és tűzhelyek, kültéri hűtők, sörcsap, illetve hol lesz a pizzasütő és a füstölő helye.
  • Gondoljuk át, hogy milyen mosogató és pult lesz? Ha a mosogató rozsdamentes acél, vagy természetes kő, a munkapult pedig gránit vagy kvarchomok, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog ki rajtuk az időjárás.
  • A tárolók kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a hő és a pára ellen is védekeznünk kell.

Italhűtők kültéri pultba építve

Merjünk bátran kísérletezni és alakítsuk ki saját, egyedi igényeinkre szabott kültéri konyhánkat! Ám amennyiben szakértő tanácsait szeretnénk kikérni, a Studio Trend Interior csapatát érdemes megkeresni, akik szaktanácsadással, tervezéssel és kivitelezéssel tudnak segíteni a kültéri konyha megvalósításában.

Luxus kültéri konyha

A tervezők figyelmet fordítanak az ergonómiai szempontokra is, hogy a konyha kényelmes és biztonságos legyen. Figyelembe veszik az egyedi igényeket és preferenciákat. Tudják, hogy mitől lesz jó egy kültéri konyha, így a kész exterior teljes mértékben illeszkedik majd az otthon stílusához és az ott lakók életmódjához.

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455