5 szakértő segítségével most bemutatjuk azokat a friss irányzatokat, amik meghatározzák a 2019-es trendeket. Az izgalmas újdonságokat március 1-3. között közelebbről is szemügyre veheted a Budapest Arénában. Ünnepeld meg a tavasz első hétvégéjét egésznapos konyhatervezési tanácsadással, válogass a legújabb konyhabútor tervek, kiegészítők és az innovatív konyhagépek között!

Bacsó Bori – Lakáskultúra

„Idén a konyha világa megtelik lélekkel és békével. Olyan hely lesz, ahol a száguldó napok után feltöltődhet test és lélek egyaránt” – vezeti fel a meghatározó irányokat Bacsó Bori, a Lakáskultúra szakértője. A fényes fehér helyett határozott, sötét, matt tónusok jönnek, a tavalyi év nagy kedvencét, a divatos szürke konyhabútorokat felváltják a mélykékek, zöldek és újra hódít a fekete. Jellemző, hogy két szín uralja majd a bútort: a sötétebb az alsó szekrényeken, a világos a felsők frontjain jelenik meg.

„Az egész tér nagyon személyes lesz, ahol a járólap mintája igazán karakteres, a polcokra fotók, képek, utazásból hozott kerámiák, kézzel készített rézedények kerülnek, a székek merész kárpitokat kapnak.”

Egyre többen választanak kézzel készült kerámia vagy kő burkolatot a falra, ami kicsit nyersebb, de nagyon egyedi hatást kelt. A munkalapok követ, rozsdás fémet, betont utánoznak, és ezek a felületek az indusztriálisabb karakterű konyhákba is illenek – véli a szakember.

Okoskonyhák világa

Idén a mosogatók is változatos külsőt kapnak, az újdonságként megjelenő réz és márvány tálak jól passzolnak a sötét konyhabútorokhoz. A 2019-es trendben bátran variálhatjuk a különböző fémeket, az egyeduralkodó rózsaarany mellé visszatér a matt fekete, jön az ón, a sárgaréz és a króm is – sorolja Bacsó Bori. Mindehhez szuperdigitális gépek társulnak: wifi-kompatibilis mikrohullámú sütő, legyintésre működő villanykapcsoló, pult síkjába süllyesztett főzőlap, okostelefonról figyelhető sütő vagy saját tartalmáról fotót küldő okoshűtő szolgálja a kényelmet.

Rozsdás színű munkapult konyhában

Harsányi Gábor - Lakberinfo

Matt bútorlapok és fémes csaptelepek, fémkeretes konyhaszekrény üveglapokkal, puha, de élénk színű bárszékek a konyhasziget körül és függeszték lámpák– sorolja az izgalmas konyhatrendeket Harsányi Gábor, a Lakberinfo főszerkesztője.

„Tapasztalható, hogy a finom eklektika megjelenik az enteriőrökben. Keverednek a modern és a klasszikus stíluselemek: miközben vintage megjelenésű a konyhánk, egyszerre luxust is sugároz a professzionális gépek, okoseszközök által.”

Sokfiókos konyhasziget olasz design bútor

Sötét alsó szekrény, világos felső szekrény konyhatrend

A bútorfogantyúk dinamikusan változó trendjében idén a bőr pántos fióknyitók törnek az élre, de szinte holtversenyben zárkóznak fel melléjük a fából készült rúd alakú változatok, amik a nagyobb szekrényajtók nyitását teszik könnyedebbé – emeli ki a szakértő.

Bata Tamás, enteriőr fotós

A konyha minden lakás szerves része, a berendezés és dizájn mégis elmozdulni látszik a régi kliséktől, és attól az elképzeléstől, hogy a konyha egy munkahely, ahol csak elfáradni lehet –hangsúlyozza Bata Tamás fényképész. Munkája során számtalan enteriőrrel találkozva úgy látja, a zárt konyhaszekrények csillaga leáldozóban van, és elkezdődött a nyitott elemek térhódítása, ráadásul fa polcokat leváltva fémes anyagokkal és merész cukorkaszínekkel, kétszínű, akár kontrasztos bútorfrontokkal is találkozhatunk a legújabb trendeket böngészve. A kevésbé merész trendőrülteknek azt ajánlja, a fekete és fém kombinációja mellett tegyék le a voksukat.

Színes konyhai gépek, hűtőszekrény

Fekete konyhaszekrény matt felülettel

"Mindenkit megnyugtatok, a fekete felületek tisztán tartása pontosan ugyanannyi időt vesz igénybe, mint bármilyen más színé.”

Pécsi Balázs - Gentlemansreview

Ha már ez a lakás első számú közösségi helye, akkor miért ne nézhetne ki, úgy, mint egy szoba? - teszi fel a kérdést a Genlemansreview.hu szerkesztő-stylistja.

„A főzés mellett a konyha legfontosabb célja 2019-ben: gyönyörködtetni és elkápráztatni, szóval ne féljünk a merész színektől, anyagoktól és textúráktól.”

Színes vidám festett konyhai gépek

Színes hűtőszekrény design retró, graffiti és vintage dekorációval

Nem kell többé elrejteni a tűzhelyt, a hűtőszekrényt, a mosogató- vagy mosógépet, hiszen ma már
olyan futurisztikus dizájncsodákat ontanak magukból a gyártók, amelyek a legkülönfélébb színekben pompáznak és otthonunk mutatós díszei lehetnek – hangsúlyozza a Pécsi Balázs. Természetesen a konyhai kisgépek is illeszkednek ebbe a trendbe, ezeket sem érdemes rejtegetni a stylist szerint, hiszen a steampunktól a retróig minden stílusban elérhetőek ezek az eszközök is.

Csorba Anita, tértervező

Ami a 2019-es év trendszíneit illeti, a fekete mellett a népszerű színek között köszönthetjük idén is a kéket, továbbra is hódít a világos rózsaszín, és újdonságként megjelenik a vadászatot idéző úgynevezett „hunting gray”, valamint a Pantone-féle „living coral” is. A konyha idén megtelik élettel, hiszen a különféle divatos színek egyre több helyen bukkannak fel: a szekrényeken és az étkezőszékek kárpitozásában is megtalálod a trendi árnyalatokat – avat be a nemzetközi trendekbe Csorba Anita.

Matt kék konyhabútor szigetes elrendezés konyhatrend 2019

Trendi olasz konyhabútor

A tértervező leszögezi, akkor sem leszünk unalmasak, ha idegenkedünk a nyitott polcoktól, hiszen a beépített szekrények is egyre nagyobb divatnak számítanak. És ha már a rejtegetésnél tartunk, egyre inkább jellemző, hogy a trendi konyhákban még a páraelszívót is láthatatlan marad. Ezzel szemben a csempék bizony még feltűnőbbek, mivel egészen a plafonig terjeszkednek – teszi hozzá a szakértő, aki hangsúlyozza: „a kulcsszó az egyediség!”

És melyik a te kedvenc stílusod?

A konyha enteriőrjét uraló legfrissebb trendeket élőben is megnézheted március 1-3. között a 2019-
es Konyhakiállításon. A háromnapos rendezvényen sosem látott újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhatsz! A szakma legnevesebb hazai képviselői itt mutatják be legfrissebb bútoraikat, kis- és nagygép újdonságaikat, eszközeiket a nagyközönség számára. Mindegy, hogy építkezel, felújítasz vagy csupán szenvedélyes konyhaművész vagy, és izgalmas megoldások után kutatsz, mindenképp itt a helyed. Gyere el a Budapest Arénába, és inspirálódj velünk!