Telekválasztás

Vegyük hát sorra, mit mond a feng shui a telekválasztással kapcsolatban! A Kezdetek kezdetén, amikor föld az égtől épp alig vált szét, egy-egy építmény csak úgy jöhetett létre, ha nem bontotta meg a környezetet, amelyben épült; ha tiszteletben tartotta a porhanyó földet, melybe fundamentumát ásták; ha lakói figyelemmel adóztak a szél, a vizek, a hő, a föld erőinek.Amikor ezt megfogalmazom, a mitikus korra gondolok. Nem bocsátkozom részletekbe, oda akarok kilyukadni, hogy ma, amikor az ég mérhetetlen messzeségbe került, de repülővel könnyen elérhető, szóval ma is lényeges, hogy Hol? Kinek? Mikor? Miért? épül a ház. Sokszor csupán az kerül előtérbe, hogy mi a jó az embernek. Pedig a föld teljes leigázásának idején, a sebesség és a lelki sebek idején érdemes tán azt is meggondolnunk, hogy mi a jó a földnek, és a természetnek. A kérdések megválaszolása a telek kiválasztásával kezdődik. Akinek megadatott, hogy telket vehet, s még válogathat is, hogy melyik legyen a választott terület, ha fontosnak tartja, és figyelembe veszi ennek az ősi tudásnak az észrevételeit, olyan információhoz juthat, amely csak hozzá tesz annak a vágynak a megvalósulásához, hogy abban a jövendő házban, melyet elképzelt, az élet igazán tartalmas, békés lehessen. Vegyük hát sorra, mit mond a feng shui a telekválasztással kapcsolatban:

1. Hol legyen a telek?

Amikor a számunkra ideális telket keressük, természetesen első sorban az objektív szempontok alapján mérlegelünk, így állapítjuk meg, hogy inkább valamelyik település közelében, vagy azon kívül építkezzünk-e. A feng shui azt javasolja, hogy a választott telek legyen természetes, növényzettel dúsan övezett helyen. Nagyon előnyös energiát képvisel, ha a telekről egy kellemesen kanyargó folyóvízre, patakra, vagy tóra látunk rá, vagy ha előtte egy síkság, völgy van. Vagyis a telek legyen egy kissé magasabban, egy dombocska oldalában, de egyenes területen. Mögötte a védelmet, erőt képviselő hegy, domb, vagy fennsík áll.

2. Hol ne legyen a telek?

- Kopár környéken, vagy ipari övezetben.
- Egy völgy aljában
- Zsákutca végén
- Teljesen sík vidéken
- Forgalmas út (pl. autópálya) közelében
- Útkereszteződések, kiszáradt folyómeder, vasúti sínek, magas feszültségű vezetékek közelében
- T, vagy Y alakú útcsatlakozásban


3. Milyen az ideális telek?

Formája
Az ősi tudást idézve: a forma meghatározza az energiát. Ezért ha azt akarom, hogy az energia minőségi legyen, először a minőségi formát érdemes megkeresnem, a házhely esetében is. Az ideális telek alakja szabályos, nem nagyon nyújtott téglalap, vagy négyzet alakú. Ha ép a forma, az energia jó lesz, és az energia hatásai megmutatkoznak majd az egészség, bőség, örömteli élet kialakulásában.
Azt mondja a feng shui, hasonlítsd egy emberi alakhoz a telek, vagy a ház alakját, azután olvass a jelekből. Ha a formát valami megtöri, vagy befolyásolja, az energia áramlása is megváltozik. No, akkor most gondoljunk át: milyen az általunk ismert telkek alakja ? Kiszélesedik, elkeskenyedik? Jó öblös, vagy éppen hosszúkás formájú? Beszélő adatok, mesélő formák, melyek alapján megállapíthatjuk, hogy a telek alakja milyen irányban befolyásolja az ott élők sorsát, életét.

Korrekció
  Sohase véletlen, hogy mit választunk. Valamiképpen én-részünk egy tükörképe a telek alakja is. És ha szabálytalan, ha ferde, cikkcakkos, jobb kijavítani, minél szabályosabb formára alakítani. Ez első sorban kerítés, kertépítés, növényzet telepítésével, mesterséges dombocskák, kövek, szikladarabok segítségével érhető el. Azoknak a telkeknek a formája, amelyekhez kihívtak, hogy „feng shui szempontból” vizsgáljam meg, nagyon változó, és inkább szabálytalan (nyújtott, nadrágszíj alakú, vagy éppen sivár, tisztátalan talajú, stb.) volt. A ház alaprajzát is a telek adottságaihoz igazítottuk, és az építkezés után – közben figyeltünk arra is, hogy a szabálytalanságokat átalakítsuk, korrigáljuk.

4. Esőben, szélben, napsütésben, reggel és alkonyatkor

Amikor a telket vizsgáljuk, akkor annak yin-yang sajátosságait vesszük nagyító alá. Magyarán:
- Napsütötte a telek, vagy inkább árnyékos?
- Kellemes, porhanyó és termékeny-e a talaja, vagy inkább nedves, vizes, netán száraz, köves?
- Milyen a levegő a telken, és milyen áramlatokat sodor a szél feléje?
- Milyenek a széljárások, ki van-e téve az erős viharnak, vagy kellőképpen védett?
- Milyen a telek tájolása?

Ezek az információk objektív szempontból is segítségünkre vannak, mégpedig a ház tervezésének szempontjából, de azt is segítenek megállapítani, hogy milyen kilátások várnak ránk, ha a szóban forgó helyen építkezünk. Így hát jó, többször is szemügyre vesszük a telket, mégpedig különböző napszakokban és időjárási körülmények között – ez sokban segít, hogy eldöntsük, jól választottunk-e.

2. rész témája: Álmok, telkek, háztervek

A telekválasztás – vásárlás után kezdődhet a megálmodott ház megtervezése! Álmok? Igen, fontos, hogy figyelembe vegyük objektív és szubjektív szükségleteinket, álmainkat, hiszen formát teremtünk, amely bizonyos fajta energiát hordoz, és ez hatást is gyakorol az életünkre, ugyanakkor pedig tükrözi személyiségünket. Ideális helyen lévő, jó formájú telekre könnyű tervezni. És mi van akkor, ha a telek körül nincs se hegy, se domb, de még egy fia földkupac se?