Építkezzünk!

Az elképzelések konkrét formát öltenek, készül az alaprajzunk, és most sorra beszerezzük a szükséges alapanyagokat. A feng shui irányt mutat abban, hogy mit részesítsünk előnyben, és mitől borzadjunk vissza. Első olvasatra persze mindez okoskodónak is tűnhet, mégis, megéri megtalálnunk azt, ami legjobb magunk, családunk és unokáink számára.

A személyre szóló hely

Mind az építészeti elvek, mind pedig a maradandóság, és személyes energiánk szempontjából három dolog fontos: (1) házunk hol és (2) miből van, s hogy (3) milyen a formája. Ehhez adjuk hozzá még (4) a személyiségünk jellemzőit. Vajon van-e ideális telek, és azon ideális ház? Igen, a jótékony forma alapján (karosszék alakzat ölében nyugvó telek, és azon a ház): van. Ez egy olyan általános modell, mely mindenkire, és minden házra érvényes, és alkalmazható.

A következő pont a személyes jelleg megtalálása, tér és ember, telek-ház-egyéniség energiáinak egybehangolása. A különböző természeti adottságokat tekintve, mint pl. fény-árnyék, vízpart-napsütés, csönd-forgalom - mindig az egyénhez keresünk területet. Az egyéniség, csakúgy, mint egy-egy földterület, vagy egy-egy település különböző részei, lehet yangosabb, vagy yinesebb jellegű. Az extrovertált (yangos) ember nem érzi jól magát a vidéki, izolált, félreeső, mozdulatlan, mégoly szép helyen se, számára a városhoz közeli, forgalmasabb környéken lévő majdani ház az ideális. A visszahúzódó, nyugodt (yinesebb) egyén pedig valószínűleg szívesen veszi, ha háza körül a csönd és a madárcsicsergés az úr. Hogy ki yinesebb, vagy yangosabb, ebben segítségünkre van a személyiségjellemzés, amely abban is támpontokat ad, hogy milyen anyag- és színvilág van összhangban egyéniségünkkel. Házaspár esetében mind a férfi, mind a nő személyiségjegyeit megvizsgáljuk, és a házépítésnél azokat az információkat használjuk föl, amelyek közösek.

Ilyen házat szeretnénk

Egy épület anyaga és szerkezete legalább olyan fontos, mint a fekvése.
Mikor a megfelelő építőanyagot keressük, akkor egyik célunk, hogy az épület anyagában, formájában, megjelenésében összhangban álljon a természeti környezettel, másik célunk pedig, hogy összhangban legyen azokkal, akik benne laknak. Azt is szeretnénk, ha a házunk jól hatna érzékeinkre, azaz
- egészséges szagú,
- egészséges tapintású
- egészséges hangzású lenne.

Mindez azt jelenti, hogy a házunk környezetbarát, szép, kényelmes, és egészséges is. És nem utolsó sorban minden szempontból, az építőanyagoktól az üzemeltetésen át a felszereltségig: pazarlásmentes, energiatakarékos.

Miből építkezzünk?

1. Úgynevezett „zöld anyagokból”, vagyis nem mérgező, tehát ember- és környezetbarát anyagokból, amelyek nem termelnek szennyet, mérget és természetes úton lebomlanak, vagy pedig könnyen újrahasznosíthatóak.
2. A vidéken föllelhető természetes építőanyagokból, amelyek szintén újra hasznosíthatóak. Fából, ahol erdős a környezet, kőből, ahol köves, és vályogból, ahol sík, vagy agyagos a vidék. Természetesen használhatjuk egymással párhuzamosan is ezeket az építőanyagokat, ám egyiknek közülük szánjunk főszerepet.
3. Milyen tulajdonsággal rendelkeznek ezek az építőanyagok? Szervesek, azaz természetbarát tulajdonságaik vannak. A fizikai megjelenésen túl rezgésük képes belesimulni a környezet energiarendszerébe, így egységet alkot azzal.

4. A környéken lebontott régi házak anyagát is megvásárolhatjuk és fölhasználhatjuk – külföldi környezet- és emberbarát házaknál erre jócskán van példa. A szigetelőanyagok is lehetőleg természetesek legyenek, és a házban előforduló összes fal, tető, burkolat és bevonat legyen porózus szerkezetű, hogy a ház lélegezhessen.
5. Ha a személyiségjellemzés alapján lényünkben egy bizonyos jellegű energiaminőség (Fa, Tűz, Föld, Víz, vagy Fém) dominál, akkor ehhez is igazíthatjuk valamennyiben a ház építőanyagát. Egy fa-, vagy gerendaházban a Víz, a Fa, és a Tűz egyéniség érzi igazán jól magát, míg a kőházban a Föld, a Víz és a Fém elemű ember, a téglaházban pedig a Föld és Fém energiájú van igazán „elemében”.

Milyen legyen a ház?

Olyan, hogy amikor lelki szemeid előtt lebeg, jó érzést és lelki békét ad számodra. Olyan, amit nem szégyellsz megmutatni senkinek, mert hivalkodástól és ultramodern allűröktől mentes. Egyéni. Ötletes abban, hogy sok kedves barát a maga meglátásaival gyarapította a kialakítását. Szép, kiegyensúlyozott, szabályos alakú, színezésében pedig természetes anyagokat használunk hozzá. Beosztása segítse a chi energia keringését, körforgását.

Fűtés, hűtés, szigetelés

Az építőanyagokon túl ezekre az éghajlat általi befolyásoló tényezőkre is gondolunk. Hogy a későbbiekben mennyit kell majd hűtenünk, fűtenünk és szigetelnünk, egyrészt már a telek kiválasztásánál eldőlhet, hiszen a természet hozzájárulhat (a szél, víz, domborzat és a növényzet által) ahhoz, hogy több, vagy kevesebb védettséget biztosítson, és így minél kevesebb mesterséges utánpótlásra legyen szükség. Másrészt az építmény anyaga és kialakítása eldönti, hogy a későbbiekben mennyi pénzt fordítunk majd a fűtésre, a hűtésre és a szigetelésre. Az építésbiológia, amely a tradicionális anyagokat és eljárásokat részesíti előnyben, és az anyaggal rendkívül érzékenyen bánik, olyan – a ma embere számára olykor szokatlan, ám igen leleményes, környezetbarát és pénztárcakímélő - megoldásokat kínál, amelyek biztosítják, hogy házunk egészséges, és a feng shui által megkívánt mértékben a természethez idomuló legyen.

A fűtés

A villanyáram tiszta energia, de előállítása rendkívül költséges. Ezért, ha a házunkkal nemcsak a magunk érdekeit, hanem egyre inkább szennyeződő környezetünket is szem előtt tartjuk, akkor a fűtéshez ajánlatos a napelemek által termelt energiát választanunk. Pl. napcsapdát alakítunk ki nagy üvegfalakkal, és a tetőn elhelyezett naphő-gyűjtőkkel (kollektorokkal).

A kiegészítő fűtést egy nagy teljesítményű kazán biztosítja, amelyet az alagsorban helyezünk el. Már a tervezéskor gondoljunk arra, hogy legyenek házunkban melegebb és hidegebb helyiségek is. Feltétlenül használjunk majd hőszabályozót, amely segít abban, hogy a belső hőmérsékletet mindenkori teendőinkhez és otthoni tartózkodásunkhoz igazíthassuk. Használjunk hőcserélő, és hővisszanyerő berendezéseket, amelyek első látásra lehet, hogy drágábbak, de hosszú távon biztosan visszafordítják a rájuk költött pénzt. A határoló falakra szerelt fűtőtestek mögé tegyünk hővisszaverő fóliát.

A hűtés

A manapság egyre inkább terjedő, „sima” légkondicionálót a feng shui nem tartja jónak, mivel általa a beltéri hőmérséklet túlságosan eltér a kinti, természetestől, illetve a levegő szervetlenné, élettelenné válik, és ahelyett, hogy táplálná az ember szervezetét, módszeresen károsítja azt. A légkondicionált levegőből nehéz igazán mélyet, tartalmasat lélegezni, pedig életünk legalapvetőbb eleme a levegő – mondja a feng shui. Ha huzamosan tartózkodunk légkondicionált helyiségben, nemcsak fizikai, de lelki közérzetünk is megromolhat.

Hőmérsékletcsökkentés, légmozgás- és páratartalom-növelés: ezek az ésszerű, nem légkondival történő hűtés kulcsszavai. A hőmérsékletnöveléshez (fűtésnél) a napfény növelése, míg a csökkentéshez a napenergia csökkentése szükséges. Ez utóbbit megfelelő árnyékolással (veranda, ponyvatető, napellenző, spaletta, roló, zsalu, napernyő segítségével) alakíthatjuk ki. Igen nagy segítséget nyújthat a növényzet, valamint a színezett, vagy a napfény behatolását szabályozó üvegfelület is. Természetes hőáramlás hűti a belső udvaros házakat, amelynek fái, növényzete, a medence, vagy szökőkút a száraz levegőt nedvesítik.

A szellőzés tartalmasabbá válik, ha a beáramló levegő útjában párologtató edények, kis medencék, vagy növények állnak, így a légáram nedvesebbé, hűsítőbbé válik. Szél, szellő híján sikeresen alkalmazhatjuk a hőlégkéményeket, amelyek a napfűtés-rendszer segítségével nyáron megfelelően hűvössé teszik helyiségeinket. A belső helyiségek páratartalmát növelik a szobanövények, és a szobai csobogók, kis szökőkutak.

Szigetelés

Műanyag tömítések, betonaljzatok, légmentes ablakok-ajtók, szigetelőhab, majd légkondicionáló berendezés? Feltéve, ha mérgező otthont szeretnénk. Ha az élet igenlése, és magunk, valamint gyermekeink egészsége, és így a feng shui mellett voksolunk, akkor a majdani szigetelés is az épület anyagának kiválasztásával kezdődik. Az élő és egészséges légkört ugyanis csak egy lélegző, és nem „elszigetelt” otthon biztosíthatja. Szigeteljünk ésszerűen, vagyis hagyjuk lélegezni a házat!

A régi házakban a benti levegő a kintivel egy óra alatt, míg a modern lakásokban öt-hat óra alatt cserélődik ki, így az áporodott levegőben a szennyeződések sokkal inkább fölgyülemlenek, mindenféle megbetegedés, és lelki hátrányok okozóiként. Ne feledjük, hogy az a legjobb, ha a ház falai olyanok, mint a bőrünk, melyet harmadik tüdőnek nevez a hagyományos kínai gyógyászat. A padlástól a pincéig szigeteljük a földszinti, és alagsori padlót, a meleg-hidegvíz tartályokat, a falakat. Az ablakokon legyen kettős, vagy hármas üvegezés.

A verandák és előszobák szintén a szigetelést segítik, emellett a feng shui szívből ajánlja, hogy kényelmes, tágas előterünk legyen, hiszen ez a terület a jövőnkkel kapcsolatos. Ablakaink segítségével a nap melegét használhatjuk, emellett a víz előmelegítésére is fordíthatjuk a berendezéseink által begyűjtött naphőt. Ha már a tervezésnél gondolunk a nap, és a természeti környezet nyújtotta előnyökre, sokkal jobban takarékoskodhatunk az energiával, és nem kell annyit szigetelnünk. A redőnyök, zsaluk és sötétítő függönyök a szigetelés szolgálatában állnak, különösen, ha a függönyöket oldalt is rögzítjük.

Tűzhely és mosogatógép

Energiatakarékos villanytűzhelyt válasszunk, és elektromos berendezéseink is lehetőleg működjenek takarékosan. A ma oly divatos mosogatógéphez annyit fűz a feng shui, hogy minden elmosogatott edénnyel a szívedet is kicsit tisztábbra mosod. Tehát ha van is mosogatógépünk, ne iktassuk ki teljesen a kézi mosogatást. Bármennyire is furcsa, komoly előrelépést tapasztalhatunk kapcsolatainkban, ha időről-időre, szisztematikusan, kézzel elmosogatjuk a piszkos edényeket. A szárítógépeket a feng shui nem igazán javasolja, mert ez több energiát használ, és a mosott ruha a szabadban (még télen is) megszárad magától!

Víz

Miért takarékoskodjunk vele? Miért fontos, hogy odafigyeljünk, mit öntünk lefolyóinkba? Mert a víz - mint a levegő melletti másik éltető elemünk – ha eltűnik a földről, akkor vele az élet is eltűnik. Földünk területének legalább 60-70%-a víz, ám ezek mind sósak. Az édesvizet mindössze 1 % alkotja. Hol kezdjük tehát az odafigyelést? Ma még furcsán néznének ránk, ha kicsiny országunkban esővíz használatára buzdítanánk önmagunkat, kedves családunkat és tágabb környezetünket. Pedig a szakszerűen begyűjtött esővíz esővíz ingyen van és nagyon jól felhasználható fürdőzéshez, takarításhoz, mosáshoz, autómosásra és vécéöblítésre. Igazi lágy víz, amely mosógépünket nem vízkövesíti. A Nap melege mellett az eső is egy olyan önszabályozó rendszer, amelyet hasznosíthatunk otthonunkban. Ivóvíz előállítására a konyhában használhatunk víztisztító berendezést, amely igazi finom, selymes ízű vizet biztosít a főzéshez és szomjunk csillapítására, így többé palackozott (és sokszor nem is tiszta) vízről sem kell többé gondoskodnunk. Ami a vízvezetéket illeti, kerüljük az ólom- és forrasztott rézcsöveket, és ivóvízvezetésre ne alkalmazzunk műanyag csövet sem, mert ezek is ártalmasak lehetnek.

Zaj

A kellemes hang: energiaforrás. A kellemetlen hang: ártalom. A belső térből, főként a szomszédtól származó zajokat az úgynevezett úsztatott padló szűrheti ki. Ennek szerkezete: padlódeszka, alatta párnafa, ez alatt úsztatóréteg, mely ásványgyapotból készül, alatta pedig a födém. A kültérből származó (utcai, közlekedés okozta) zajokat és a szennyeződést, port az udvar növényzete (magas fák, kúszónövények) szűrheti ki. A zajos háztartási gépeket tegyük rá gumialátétre.


Összefoglalás

Láthatjuk, hogy a feng shui előírásainak megfelelő otthon a gondos, környezetkímélő tervezéssel és kialakítással kezdődik. Így ez a ház tiszteletben tartja a természet és az emberi élet törvényeit, és jótékonyan hat a személyes és a tág környezetre, magára az Életre. Lehet, hogy elsőre riasztónak tűnik, hogy menyi mindent „másképp” lát és ajánl, mint amit az utóbbi 50 évben megszoktunk. Ám higgyük el, megéri így építkezni, s majd egy ilyen házban élni. A szép, tiszta és chi-vel, energiával teli élet többé nem üres fecsegés, hanem megalapozott, hiteles életforma.

Az 5. rész tartalma:

Világítás, Személyes színek, Helyiségek berendezése

Lázár Márta