Ez a kettősség minden szinten jelen van az életünkben, és legkönnyebben talán a tér által tapasztalhatjuk meg, hogy mit jelent, ha egyensúlyba hozzuk őket.

Helyiségről helyiségre

Mikor egy helyiséget szeretnénk berendezni, illetve harmonizálni, azzal kezdjük, hogy megnézzük, alapvetően milyen jellegű: yangosabb, avagy yinesebb. Ez attól függ, hogy a helyiség a ház melyik részében található, mennyi fényt kap, és mi a funkciója. Pl. a bejárat, illetve az előszoba sokkal yangosabb, mint a hálószoba, hiszen az előbbiek területén sok mozgás, beszéd, csöngetés, kopogás, jövés-menés zajlik, míg a hálószoba alapvetően a pihenésre, statikusabb, csöndesebb regenerálódásra alkalmas terület. A következőkben sorra vesszük a különböző helyiségeket, és megnézzük, mikor lehet egy helyiség yangos, avagy yines, és mit érdemes tennünk egyik, vagy másik esetben. Fontos: az itt bemutatott jellemzők csupán szűkített általánosságok. Minden ház, lakás más és más, ezért sok-sok olyan összetevője van, amit csak a helyszínen, szemre vételezés után tudunk észre venni.

Bejárat

A bejárat, az előtérrel együtt a lakás névjegye. Megelőlegezi azt, amivel odabent találkozunk; ennek tudatában fordítsunk figyelmet a kialakítására.

1. Yangos a bejárat, ha:

- Sok-sok természetes fényt kap, - Világos színek és kerek-ovális formák veszik körül, - Ha előtte nagy a forgalom, - Ha a lakás bal oldalán van (szemből nézet szerint), - Ha zajos terület közelében található

Teendők: Yin formákkal egyenlítsük ki a jellegét, pl.: - Alacsony, lapos virágágyak, - Árnyékot adó bokorfélék, pl. tuja, - Cserepes növények, - Négyzetes, és téglalap formák, - Meleg-, vagy sötétebb tónusú ajtódísz

2. Yines a bejárat, ha:

- Környéke sötét, hűvös.
- Az ajtó sötét színű
- Kevés természetes fényt kap
- Körülötte minimális a forgalom
- Ha a lakás jobb oldalán található (szemből nézet szerint)

Ilyenkor a yang energia hiányzik, tehát használjunk:- Kültéri világítást, - Világos színeket, vagy egy kevés pirosat, - Kerek, vagy ovális formákat – pl. ajtódísz, lábtörlő, - Magas, fölfele törekvő, vagy gömbformára nyírt növényeket, - Esetleg széljátékot, harangot, szélcsengőt

Mielőtt bárki megijedne, hogy az ő bejárata „nem jó”, ismét hangsúlyozom: ezek itt ÁLTALÁNOSSÁGOK! A yang és yin hatást befolyásolja még az adott évszak, a család életritmusa, az ajtónk előtt járkálók, a háziállatok, vagy udvaron tanyázó madárkák mozgása, illetve a bejárat körül lévő vadnövények, stb. Alapvetően sem a yangos, sem a yines bejáratot nem szabad „előírni”. Amikor kialakítjuk, mindig figyelembe vesszük azt, hogy kinek, mikor, miért alakítjuk át az adott tér-részt. Az egyéniséghez igazítjuk a teret, és az egyensúlyt keressük, és ez az, ami biztos: az egyensúly megteremtése mindenkire egyformán jó hatással van.

3. Ha középütt van a bejárat – ahogyan azt elődeink is elhelyezték - akkor kiegyensúlyozott a yang és yin szempontjából. Ez az, amit háztervezésnél előszeretettel ajánlunk. Ennél a pozíciónál használjuk egyenlő mértékben a yang és yin elemek közül azt, ami kedvünkre való.

Előtér

Jellege: A yangos (világos, közepesen nagy, jól elkülönített) előtér kialakítására a választott stílustól függően számtalan lehetőségünk van. A követendő cél: barátságos, „behívogató” átmenetet kialakítani a lakás és a külvilág között. A térkialakítást a következő lépésekben valósíthatjuk meg:

Padló: Mivel erősen igénybe vett lakásrészről van szó, a maradandóság és a könnyen tisztíthatóság fő szempontok. Ezért időtálló burkolatot válasszunk, amelynek színe lehet közepesen sötét. Semmiképp ne legyen nagyon világos, se fehér, mert ezek a járást bizonytalanná teszik, és feszültséget teremtenek a helyiségben, nem beszélve arról, hogy a legapróbb kosz is meglátszik rajtuk. Fal színe: -Legyen meleg és szelíd, vagy visszafogott és elegáns, pasztell-, vagy telt

színű. - Csupán akkor válasszunk erőteljes színt (pl. narancs, piros, méregzöld), ha egzotikus, a lakásunk, de akkor se muszáj ugyanolyan intenzívre színeznünk az előtér minden falát, elegendő, ha egy, maximum két falat kiemelünk. A többi falon a kiegészítők, vagy a képkeretek színében köszönhet vissza az alapszín.

Tükör

Tükörben nézegetni magunkat a szükséges időn túl nem egészséges, hiszen egyre több hibát fedezünk föl küllemünkön, és nyugtalanná is válunk ilyen semmiségek miatt. A bejárattal szemközti tükör folyton fókuszban van, emiatt lehet zavaró a jelenléte. Mivel az előszoba fontos kelléke, emellett optikailag növeli a teret, jó, ha van egész alakos tükrünk.

Olyan helyre tegyük, ahol akkor nézünk bele, amikor mi akarunk, és nincs folyton a látószögünkben. Ha kicsi az előtér, és ráadásul sötét is, akkor világos színeket, sok fényt, és kevés bútort használjunk. Bármilyen előtérre vonatkozik, hogy igyekezzünk minél kevesebb használatban lévő holmit (cipő, kabát, esernyő, táska, szatyor, kalap) szem előtt hagyni, mivel ezek nemcsak illúzióromboló hatást, hanem visszahúzó erőt is képviselnek

Fontos
Amikor előterünket kialakítjuk, gondoljunk arra, hogy ez a pont jövőnk alakulását, az előmenetelt, és az anyagiakkal kapcsolatos kérdéseket jelképezi.

Nappali

Jellege: a nappali kiegyensúlyozott, kissé a yang irányában erősebb hatást hordoz az itt zajló tevékenységek (társasági élet, vendégfogadás, TV-nézés, játék, kikapcsolódás, stb.) által. Kialakítására is ez a kettősség jellemző.

Padló: A stílustól és a fűtési lehetőségektől függően gyakorlatilag bármilyen anyagú lehet. Ha dekoratív padlót választunk, fölösleges a szőnyeg, de ha nincs padlófűtésünk, és szeretnénk otthonossá tenni, akkor a padló megválasztásánál tartsuk szem előtt azt is, hogy milyen lehetőségeink lesznek a szőnyeg kiválasztására. Ami a padlófűtést illeti: bár már az ókori rómaiak is használták, az egészségre károsító hatása lehet, hiszen a porszemcsék folyamatosan aktívan lebegnek a levegőben. A padló színe lehet yang (világos), ez inkább a klasszikus és a neutrális, vagy természetes stílushoz áll közel. És lehet yin (pl. mélybarna, lila, fekete), ami az egzotikus, és a minimál sajátja.

Falak és stílusok: A yang és yin hatás szempontjából a falszín megválasztásánál is a stílus a kiindulópont.

Nézzük a főbb irányzatokat:

A mediterrán
A a meleg színeket részesíti előnyben, ha ezt választjuk, ügyeljünk arra, hogy a Föld jelleget sok Fa (növények), és Víz (kovácsoltvas) tárggyal lazítsuk föl, és Fém típusú dolgokkal (törtfehér takaró, kör alakú dísztárgyak, kőedények, gipsztárgyak, stb.) egészítsük ki.

A klasszikus
Ez a stílus nagyjából egyenlő mértékben használja az ötféle jelleget. A méltóságteli, általában sötét (yin) bútorokat finom falszínek (pasztell, vagy a klasszikus sárga) keretezik, amit hullámzó drapéria és leomló függönyök (Víz elem) tesznek elegánssá. Nagy szerepet kapnak az impozáns világítótestek, családi ereklyék, a képkeretek, amelyek üveg-, vagy fém anyagukkal a Víz és Fém energia által segítik az egyensúlyt

A rusztikus
Nem föltétlenül a falusit, inkább otthonosat, természeteset, tradicionálist jelent. A színek egymásba olvadnak, és egymással rokonságban állnak. Mint egy csokor virág. A virágminta (Fa) itt-ott megjelenik, nemkülönben a kockás anyagok, vagy a tradicionális bútordarabok. Mindez együtt bájos hangulatot ad a térnek. A fal általában világos, yangos, amit megtörnek a meleg, csöndes színfoltok (yin).

A kortárs stílussal...
bánjunk óvatosan. Különösen a tőről metszett minimállal, amely az erős yang és yin kontrasztot (pl. fekete padló, hófehér fal, piros kiegészítők) állítja középpontba. Ez a stílus inkább az egyént, és a személyes érdekeket hangsúlyozza, és olyan egyéniségre vall, aki mindenek előtt független, nonkonformista, és csak későn áll be a megszokott sorba (házasság, család, gyerekek, stb.)

Az egzotikus
Nemcsak színeivel, hanem a használt anyagokkal is az átlagtól eltérő. Merít a távoli kultúrákból, és egy időtlen teret hoz létre. A hűvös, yin anyagokat (szatén, taft, selyem) és az arannyal-ezüsttel áttört felületeket a színek melege ellensúlyozza, így egyesül a yang és yin hatás e stílusban.

Összegzés
Bármilyen stílust is választunk, bármelyik színt is használjuk, a legfontosabb elv, hogy hallgassunk belső érzéseinkre. Mivel a feng shui – bár egyetemes alapelveken nyugszik – nem rögtön alkalmazható receptgyűjtemény, hiszen a különböző hatások egyensúlyát tűzi ki célul, ezért a legfontosabb, hogy adjunk elegendő időt és türelmet az otthon kialakításához. Keressük az arányosságot, és azt, ami bennünket kifejez. Természetesen, ha családban élünk, egyeztessünk a többiekkel, nehogy olyasmit vegyünk meg, és tegyünk ki, amit valaki szívből utál.

Hálószoba

Jellege: Alapvetően yines helyiség, melyben a bútorok elrendezése kap hangsúlyt.
Ágy:
Legfontosabb, hogy a fejrész szilárd fal előtt legyen, mögötte, vagy vele szemközt ne legyen se ajtó, se ablak. Az ágyból kényelmes rálátásunk legyen a szoba ajtajára. Irányok: Sok helyütt elhangzik, hogy az ágyat ilyen, vagy amolyan „személyes” égtáj irányában szükséges elhelyezni. Ez az elv egészen könnyen alkalmazható egyén esetében, nehézségeket okozhat pároknál, és valódi ijedelmet, bosszúságot soktagú család esetében. Ezért jó, ha tudjuk, hogy a tradicionális feng shui ezt az elvet nem használja. Ehelyett fontosnak tartja, hogy a helyiség alakja legyen szabályos, hiszen a megfelelő forma kedvező hatást generál.

Színek: Gyakorlatilag nincsen megkötés ebben sem, csupán azt vegyük figyelembe, hogy a színek intenzitása zavaró lehet, ezért az erőteljesebb árnyalatokkal bánjunk óvatosan, és inkább csak egy falat fessünk erősebbre, a többi legyen megnyugtató, csöndes árnyalat.

Konyha

Jellege: Yangos helyiség, mely a pénzügyek, és a kapcsolatok egyensúlyát is tükrözi. Itt van ugyanis dominánsan jelen a női, asszonyi energia (Víz, yin), és a férfias erő (Tűz, yang). Ideális, ha a mosogató és tűzhely egymáshoz képest 90 fokban elfordítva áll. A mosogató kerülhet ablak alá, a tűzhely pedig szilárd fal elé. Konyhasziget? Felejtsük el! Mivel mind a yang, mind a yin elemek gyakorlatilag támaszték nélkül állnak a térben, 2-3 év leforgása alatt a kapcsolat, vagy az anyagiak is sérülhetnek. A másik fontos elv, hogy a mosogató-tűzhely ne álljon közvetlenül egymással szemközt. Ez esetben is megjelenhet a pénzügyi - párkapcsolati zavar. Ha ilyen helyzet lenne a mi konyhánkban is, akkor még ne essünk kétségbe, mert - emlékezzünk csak: az EGÉSZ ház vizsgálata, és nem csupán egy részlet a fontos, önmagában egy hiba még nem gerjeszt / tükröz végzetes történéseket! Tehát tegyünk a szemben álló elemek közé a Fa elemhez tartozó szőnyeget, vagy padlóborítást (zöld szín, vagy faanyag). A konyha színei lehetőleg legyenek kellemes, természetes hatásúak, alaphangulata pedig a konyhai eszközök, gépek túlhangsúlyozása helyett egyszerű, emberi.

Étkező

A leggyakoribb tervezési hiba, amit elkövethetünk, ha az étkezősarok egy lépcső alá, vagy több helyiség kereszttüzébe, egy átjáró-közlekedő valamelyik zugába kerül. A megtámasztottság, a fal közelsége, a megnyugtató hát-védelem a házigazdák és vendégek esetében is fontos. Az asztal alakja lehet ovális, vagy kerek, így többen is elférhetnek mellette. Ha a konyhában kap helyet az étkezősarok, az étkezés idejére lehetőleg fejezzük be a konyhai munkát, és rakjuk el a fölösleges edényeket, tárgyakat, vagyis a yang tevékenység (főzés) keltette hangulatot alakítsuk yinesre (étkezés). Ezt segíti pl. az égő gyertya, és a szellőztetés az étkezés megkezdése előtt. Fontos, hogy mielőtt asztalhoz hívjuk vendégeinket, ha mi magunk főztünk, pihenjünk egy picit, vagy frissüljünk föl egy rövid zuhanyzás, mosakodás, átöltözés által.

Fürdőszoba

Jellege: Nagyon yines helyiség, ezért - yangosíthatjuk neutrális (bézs, drapp, barna) színekkel, - természetessé tehetjük élő növényekkel, virágokkal (feltéve, ha van rá hely, és elegendő fény). - Egzotikussá alakíthatjuk a burkolat jellegével, - Egyedivé a színek ötletes alkalmazásával. Amire ügyeljünk: a vörös és árnyalatai itt is yang-yin párharcba kezdhetnek, ezért óvatosan bánjunk vele – hagyjuk inkább ki, még akkor is, ha a minimál rabjai vagyunk, mely előszeretettel használja ebben a helyiségben is a pirosat.

Általános kiegészítők

Tükör: Sok új „feng shuis” mítosz kering róla – alaptalanul. Nagy erőt, vagy éppen nagy zavart tulajdonítanak neki, holott olyan tárgyról van szó, mely elődeink eszköztárából hiányzott.

Éppen ezért jó, ha észnél maradunk, és nem ruházzuk föl mágikus képességekkel: ott használjuk, ahol értelme van, és olyan alakban, ami megfelel igényeinknek. Az előtérből, fürdőből nem hiányozhat, esetleg a nappali ékszere lehet, ennél több darabot azonban ne tartsunk a lakásban, mert a túlzott önelemző, és mások iránti kritikus hajlamot erősítheti, ezért hozzá tehet a kapcsolati-párkapcsolati konfliktusokhoz.

A tükörcsempét-tapétát – bármennyire is vonzó – hagyjuk meg annak, aki kitalálta, s ha van csupa tükörborítású szekrényünk, plafonunk, akkor szép csöndesen takarjuk, vagy fessük le, esetleg ragasszuk le tapétacsíkkal.

Képek 

A képek kifejezik alaptermészetünket, lelki állapotunkat, alaphangulatunkat, tükrözik ízlésünket, vágyainkat, és… kapcsolati helyzetünket. Jellemző, hogy aki egyedül él, annak otthonában csupa egymagában mutatkozó alak jelenik meg a képein (pl. Szinyei: A lila ruhás hölgy) Az is lehet, hogy egy-egy falfelületen csak egy-egy kép, vagy csupa elvont téma árválkodik itt-ott. Általános szabályt a feng shui nem ír elő arra nézve, hogy mit tegyünk ki falainkra. Az alapelv csupán annyi, hogy legyen a képnek jó hangulata, derítsen jókedvre, vagy töltsön föl, ha rá pillantunk.

Tévedés, hogy egy kép önmagában a siker előidézője lehet! Inkább arról van szó, hogy már megszületőben van bennünk egy érzés, már közeledünk egy állapotváltozás felé, aminek kifejeződése az, hogy sürgősen lecseréljük eddigi képeinket.

Tehát ne a képnek tulajdonítsuk pl. az új szerelmet, sikert, inkább a bensőnkben létre jött másfajta hullámhossznak, változásnak. Ugyanakkor tény, hogy ha élettel teli dolgokkal vesszük körbe magunkat, amelyekkel összhangban érezzük magunkat, akkor nem kell aggódnunk a történések kimenetele miatt, hiszen a külső környezetünk azt jelzi, hogy lelkünk, tudatunk „sínen van”. Fontos: ne erőltessük a változást! Amíg nem értünk meg rá, addig hiába rakosgatjuk ki az „előírt” tárgyakat, mert az csak mágia marad, és a mágia ellentmond a természetességnek, és ellentmond a feng shui szellemiségének is.

Dísztárgyak
Bizonyos dísztárgyak, miként bizonyos képek, yangosabb energiával töltik meg a teret. Amikor rájuk pillantunk, akkor segítenek, hogy bensőnkben is elinduljon a yang irányú változás. Ezért ajánljuk, hogy olykor legyen környezetünkben fényesebb dísztárgy, vagy szökőkutat ábrázoló kép: mindezek áthangolnak bennünket a cselekvő hullámhosszra, minek következtében addigi letört, akadozó állapotunkat felváltja az egyensúlyi helyzet.

Családi fotók
A család az ember alapköve. Ezért elődeink, felmenőink megérdemelnek egy külön kis sarkot, ahová kitesszük a róluk készült fotókat. Így adózhatunk tisztelettel nekik, akiknek az Élet áramlatát köszönhetjük.

Csodamódszer?

Ne higgyük el, hogy pusztán a tér átalakítása megváltoztatja életünket, és hogy a tárgyi világ átalakítása felruház a sikerrel, hírnévvel, gazdagságot és szerelmet hoz. A feng shui első sorban az ésszerűségen alapszik. Sajnos, a ma oly nagy hírű aranymondások gyűjteménye, és a csodatévő alakzatok tömkelege azt sejtetik, hogy elég itt, vagy ott kicsit módosítanunk, a telefonunkat a megfelelő irányba helyeznünk, a WC-tetőt mindig lehajtanunk, és minden jóra fordul. Holott a tér szerepe annyiban valós, hogy az előnyös forma előnyös hatást hordoz, a megfelelő nagyságú tér megfelelő mennyiségű energiát tartalmaz, a yang és yin megfelelő aránya hozzájárul közérzetünk és sorsunk egyensúlyához, s az öt elemi energia aránya segíthet abban, hogy az élet különböző területein helyünkön tudjunk maradni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a térhatáson túl a személyes sors, irányultság, az életünk tudatos alakítása, a spirituális elkötelezettség, az emberség mércéje, s a „szívből élni” elv felülmúlhatja a térbeli átalakításokat.

Miként az egészséghez nem elég az egészséges otthon, ugyanúgy a teljes élethez a teljes megélések is szükségeltetnek, és az, hogy tudatában legyünk: ha netán otthonunk-vesztett földönfutókká lennénk, akkor is teljes részei maradnánk az univerzumnak, és Teremtőjének, mely minden teremtményéről személyesen gondoskodik. És ez az a bizalom, amit a tárgyak bennünk megteremteni nem tudnak, de az őszinte meghajlás, leborulás, és hála mindenért, amink van, bizonyosan hozzá járul e teljesség megéléséhez.

A következő rész tartalmából
Mit jelképez pl. a yangos bejárat, és a yines előtér, mitől yangos egy helyiség, és mi a teendő, ha egyensúlyt szeretnénk teremteni benne, mik a jelei az életünkkel való összefüggéseknek a tradicionális feng shui szerint, meghaladható-e a feng shui, és hogyan, stb. Ezután képek alapján egy-egy helyiséget elemzünk a színek, formák, elemi hatások vonatkozásában.

Lázár Márta