Telekre tervezett házak

Amikor ezt írom, tavaszi eső áztatja a földet, Költészet napja van, a levegő hőmérséklete zuhant pár fokot, a messzi vidékeken ismét rengett a föld, és a madarak - kormányunk segítségével - megkezdik a fészekrakó programot. Induljunk el mi is, mint a tavasz madárkái, szépen, kívülről, és - akár képzeletben, akár konkrétan – keressünk igazi helyet az otthonunknak! Az alábbi, telekre, házhelyre vonatkozó fejtegetések érvényesek a már meglévő házak környezetére is. Ezért van az, hogy ha valaki táv-segítséget kér, mondván, elküldi az alaprajzot, és tegyek javaslatot a változtatásokra, általában nehezen veszem rá magam a kérés teljesítésére, mert a helyet, ahol a jelenlegi, vagy jövőbeli ház áll: jó élőben látni. Megvizsgálni, hogy mi veszi körül. Ugyanis ha a környező formák nemhogy segítenék, hanem erősen gátolják az energetikai hatásokat, mindenek előtt ezeket tesszük rendbe. Az előző részben már megbeszéltünk néhány alapelvet, ezeket most még inkább szűkítjük. Nézzük tehát: mire érdemes még odafigyelnünk?

Mielőtt terveznénk

Olyan házat szeretnénk tervezni, amelyben kényelmes, kellemes érzés lakni, amelyet igazán az otthonunknak érzünk, ahol nem kell elmenekülnünk a családtagok elől, ha éppen magányosan kell dolgoznunk, és ha kilépünk az ajtón, a feltöltődés kertje, jó levegő, virágok fogadnak bennünket. Olyan házat szeretnénk, amelyben igazán gyümölcsöző életet élhetünk. Ahol a mindennapokat nem a sok kellemetlen esemény, hanem kisebb-nagyobb vidám, örömteli élmény tarkítja, és ahol nem tölt el a bűntudat, hogy olyasvalamit élvezünk, ami egy-egy embertársunknak soha nem adatik meg. Lehet, hogy furcsa, de ezen álmok, óhajok megvalósulása a telek megválasztásánál kezdődik. A potenciális jövőt magában hordozza a hely, amelyet választunk.

Ideális telekre könnyű házat tervezni. Éppen ezért ismét visszatérünk a telek adottságaihoz. Az ehhez kapcsolódó alapelveket már akkor figyelembe vesszük, amikor jövendőbeli házunk helyét keressük. A feng shui szerint ideális a telek, hogyha a karosszékhez hasonló helyen található, a hegyoldal fele magasságában, mögötte ott van a védelmező hegy vagy domb, szép a kilátása, lehetőleg vízre néz, és a területe egyenes, egyenletes, termékeny. Ezeknek a követelményeknek manapság a legritkább esetben felel meg egy telek. Éppen ezért elengedhetetlen a korrekció, amelynek segítségével a hiányzó formákat viszonylag pótolhatjuk. Mi az, amit feltétlenül pótolnunk kell?

Támogató formák és formai korrekció

Pótolnunk kell először is a karosszék-alakzat támláját jelképező hegyet. Nyilvánvaló, hogy ez a forma többek között a támaszt, a biztonságot, az erőt hordozza. Nemcsak fizikai értelemben vett támaszról van szó, hanem arról az energetikai támaszról is, amely a jövendőbeli lakók esetében a mindennapokban a magabiztosság, önbizalom és kiegyensúlyozottság, illetve az anyagi biztonság terén mutatkozik meg.

Ezt a támaszt nagyon sok minden helyettesítheti. Ha pl. telkünk a környező házak között található, akkor egy másik épület, vagy fa, illetve sziklakert is „megtámaszthatja” leendő házunkat. A megoldás mindig a környezeti adottságoktól függ, és nem sablonos, hanem egyedi, egyéni. A következő, korrekcióra váró jelenség, ha a telek a háttámla részen erősen lejt. Mintha egy völgy lenne a telek, vagy a ház mögött!

Nemrégiben láttam egy ilyen telket. Pontosan ezen a támaszték-hegy részen erőteljesen lejt. Ilyenkor: zsupsz – hirtelen esik az energiaszint, és a lakók érzik, hogy valami nem jó, nehezebben mennek a dolgok, mintha mindenki magukra hagyná őket. Hiszen „nincs, mire, kire támaszkodniuk”.

A másik védelmező forma az, amely a karosszék alakzat esetén (szemből nézve) a jobb oldali karfát jelképezi. Nyilvánvaló, hogy ez a forma kissé alacsonyabb, mint a hegy, de ugyanúgy fontos, ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez is egy védelmező, segítő elem. Az ősi feng shuiban ezt a természetes emelkedők, a környező hegyek, dombok valamelyike alkotta. Ma már a szomszédos épület, vagy a kerítés, illetve fák, bokrok pótolhatják. (És itt jegyezem meg, hogy a korrekció akkor igazán hasznos, ha igazodik a környezethez: figyelembe veszi, hogy mi és ki található a ház körül.

Az ismeretterjesztő könyvek sok esetben általánosan érvényesnek állítják be a korrigálásra, vagy az energetizálásra vonatkozó lehetőségeket. Olykor felsorolnak egy listát, ami közül válogatni lehet, hogy mit használjunk a mi esetünkben. A mi esetünk azonban mindig egyedi. Lehet jó mindaz, amit a könyv ajánl, csakhogy a könyv nem segít eldönteni, hogy a mi esetünkben az x számú megoldás közül melyiket érdemes alkalmaznunk. Mi lesz a legjobb.)

Hadd ismételjem: ha igazán harmonikus, az életünket segítő környezetben akarunk élni, mindig kívülről, a külső tértől indulunk el, akár meglévő, akár csak tervezett házról legyen is szó! A korrekció szempontjából a környező épületek ugyanúgy spontán segítséget képviselnek, mint a természeti környezetben a hegyek, dombok. Korrekciós lehetőségek még a fák, kerítés, palánkok, pergola, sziklakert – mindig attól függően, hogy éppen mit kell pótolnunk, és mennyire hiányzik a telkünk, vagy házunk körül az adott forma.

Úgy illenék, hogy a harmadik fontos forma a karosszék másik, bal oldali karja legyen, ám ez korántsem olyan lényeges, mint az előző kettő és a most következő. Ezért nem is vesztegetünk rá szót, maradjunk annyiban, hogy nyugodtan elhanyagolható. Ami viszont nem hanyagolható el, hogy van-e, lesz-e kilátása a teleknek, illetve a házunknak. Más szóval: mire néz a jövendőbeli bejáratunk? És itt ismét a lehetséges változatok sora következik. Akkor hát mi a jó? Az, ha a házunk főbejárata lehetőleg szabad térségre néz, vagyis ha megállunk a főbejáratnál, akkor semmi nem akadályozza a kilátást. Sajnos, ez az alapkövetelmény csak a legritkább esetben teljesül mind a jövendőbeli, mind a már meglévő házak esetében. A korrekcióra ebben az esetben van a legkevesebb lehetőség. És a kifejezés itt is eléggé sugallja a mondanivalót: amilyen a kilátásunk a főbejárattól nézve, olyanok a lehetőségeink is.

Az alaprajz

A ház mindenek előtt legyen szabályos, négyzet, téglalap, vagy félköríves alaprajzú. A manapság oly divatos, szabdalt, háromszögű, szabálytalan alaprajzok épp ilyen szabálytalan, szabdalt, feszültségtől és vitáktól terhes lehetőségeket hordozhatnak. A már fölsorolt karosszék alakzat, vagyis a támogató formák, illetve az energiaáramlás szempontjából is nagyon fontos kérdés, hogy hová kerül a főbejárat. Leginkább az a jó, hogy a ház középső részén legyen. A főbejárat helye azt határozza meg, hogy a lakók aktív, kiegyensúlyozott, avagy passzív, visszahúzódó életet élnek-e majd. A főbejárat irányát lehetőleg a jövendőbeli lakók személyiségéhez is hozzá igazítjuk.

A ház, arányaiban igazodjon a telekhez. Vagyis maradjon hely körös-körül kert kialakításhoz. Legyen a házunk nagyjából olyan magas, mint a környező épületek. Kedvezőtlen lehet, ha túlságosan kimagaslik, vagy ha a környező házak magaslanak a mi házunk fölé. Hogy mi hová kerül a jövendőbeli házban, azt nagyban meghatározza az, hogy hányan és kik laknak majd benne, illetve milyen funkcióknak kell megfelelnie.

A 3. rész tartalmából:

Nézzünk néhány olyan alapszabályt, amely a tervezésnél segítségünkre lehet:
- A főbejárat mögötti bal oldalon lehetőleg ne legyen vizes helyiség, vagyis mosdó, fürdő, toalett.
- A ház beosztásánál vegyük figyelembe, hogy a ház eleje jóval aktívabb energiát képvisel, mint a hátulsó rész, tehát a nyugalomra szánt helyiségek inkább hátul kapjanak helyet, míg az „aktív” helyiségek elől.
- Ha több szintes lesz a házunk, a lépcső lehetőleg ne a középponti részen fusson az emeletre!