Kintről kezdjük, és figyelünk: van valami, ami zavaró? Olyasmi, amit megváltoztatnánk? Azután járjuk végig az egész lakást, és időzzünk el egy-egy résznél. Szemléljük, mint egy képet. Ha ezt többször megismételjük, egyre több olyan információhoz juthatunk, ami elárulja, hogy a lakás „hogy érzi magát”, és hol szorul támogatásra. Ha a kezdetektől arra törekedtünk, hogy a tradicionális feng shui szerint válasszunk, vagy építsünk lakást, házat, akkor mostanra egy olyan hajlékot tudhatunk magunkénak, amely néhány kompromisszumtól eltekintve az ideális környezetet jelenti számunkra.

A választásnál van néhány kihagyhatatlan alapelv, mégis, a lakás személyre és családra szabott. Hiszen van, aki városi, és van, aki természetes környezetben érzi jól magát. Egyikünket beindítja a város lüktetése, másikunk számára a természeti táj közelsége nélkülözhetetlen. Ezeket az elveket nyugodtan alkalmazhatjuk ingatlan-, vagy lakásvásárlásnál, tehát a már fölépült ház kiválasztásakor is!

Nézzük át még egyszer a legfontosabbakat:

1. Az épület mögött szilárd, erős támasz legyen (természeti forma – pl. domb, vagy hegy, vagy szomszédos épületek). 2. Bal, és főként jobb oldalán szintén legyen védelmet nyújtó forma. 3. Legyen előtte arányosan nagy szabad térség. Ez lehet egy utca, de ha nagyobb, valamivel szélesebb, az se baj. 4. A bejárat erre a szabad térségre nézzen.  5. Lehetőleg a lakás bejárati része, valamint a kommunikációs tér (nappali, konyha, étkező) kapjanak sok természetes fényt. 6. Az intim tér (hálószoba, gardrób, fürdő) a lakás csöndesebb részén legyenek, a zajtól, mozgalmasságtól távol. 7. Bejáratunk legyen középen, vagy a bal oldalon. 8. A bejárat: BEJÁRAT, amelyen keresztül belépünk a házba. Ez azt jelenti, hogy ha a garázs a házzal összeköttetésben áll, akkor is a bejáratot használjuk, és nem a garázsból megyünk be. 9. A feng shui szerint a tér, és a forma energiát hordoz. Nem mindegy, hogy mi van körülöttünk, hiszen mindennek van bizonyos hatása életünkre, de csodát önmagában ne várjunk a tér ki- és átalakításakor!

Sok más alapelv is van, amit figyelembe veszünk, ám hiába szeretnénk, 100%-ban mindegyiket úgyse tudjuk alkalmazni, megvalósítani.

Már csak azon oknál fogva sem, hogy az otthonunk, miként mi magunk is, percről-percre finoman változik, alakul, ezért a feng shui folyamattá válik az életünkben, ami időnként fókuszba kerül egy-egy radikális változtatás erejéig, azután szépen, csöndesen működik a háttérben.

Ki lakik itt?

Amikor egy lakásba a feng shui segítségével színeket, berendezést választunk, rövid felmérést is készítünk a lakók személyiségéről. Így kapunk egy viszonylag pontos képet arról, hogy mely elemi energia dominál az esetükben, tehát az öt közül inkább mire is helyezzük a hangsúlyt.

Ha családról van szó, vagy párról, akkor ez a felmérés abban is segít, hogy ha létezik valamilyen elemi-energetikai ellentétből fakadó háttérfeszültség, ami a kapcsolatot nehezíti, akkor milyen színnel, vagy más eszközzel lehet segíteni az egyensúlyt. Az alábbiakban rátérünk arra, hogy milyen szempontok szerint alakítsuk ki a belső teret. Célunk az, hogy a lakás tükrözzön bennünket, és előre vivő hatást gyakoroljon életünkre. Természetesen a lakberendezési elveket is figyelembe vesszük, hiszen a harmonikus tér stílus nélkül nem jöhet létre.

Mert stílus nélkül nem megy 

Avagy: Stílus, az éltető tér eszköze

Ruha, meg szekrény
Saját stílusunkat megtalálni nehezebb, mint megmondani, hogy barátaink, ismerőseink személyiségéhez mi illik és mi nem. Éppen ezért ajánlatos objektíven közelítenünk önmagunk és családunk stílusa felé, és első lépésként szétnéznünk a ruhatárban, konkrétan: a ruhásszekrényekben. Ez ugyanis képet, információt ad kezünkbe azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az igazán személyre szóló irány, melynek keretei között maradéktalanul jól érezzük magunkat, miközben a feng shui elvei is érvényesülnek. Az öltözködés tehát kiindulópont lehet a lakberendezésnél. Nehézségek persze adódhatnak, hiszen ha a ma emberét megfigyeljük, általában átlagos, a többiekhez idomuló öltözéket láthatunk.

Trendi a fehér, kedveltek a pasztellszínek, a nő olykor szexis cipővel, vagy idomokat hangsúlyozó darabokkal próbál egyéni lenni, a férfi formára gyúrva, némi illattal meghintve dobja föl munka és protokoll utáni küllemét. Gyakori, hogy amikor valaki igazán ki akar tűnni, még a reggeli-déli órákban is estéhez illő öltözéket választ, fekete ruhát, szoknyát, harisnyát, sötét-sejtelmes sminket. Ez a tendencia az átlagos lakberendezésben is megmutatkozik. Pedig a színekben-összhangban szegény otthon híjával van az éltető energiának!

A személyiséget kifejező stílus ugyanakkor a jó feng shui, az élő, éltető tér eszköze.

Minden mindennel összefügg

Kis önvizsgálat után bárki nyomára lelhet annak, hogy voltaképpen mit is szeret magára ölteni, és ruhatárát leginkább milyen kulcsszavakkal jellemezhetné.


- Aki öltözékében a kényelmes, szolid darabokat kedveli, valószínűleg lakásában is a neutrális, színeket, a laza kényelmet keresi. Előfordulhat, hogy ha az illető férfi, nehezen hiszi el, hogy ami kényelmes, az szép is lehet, hiszen kulcsszava az egyszerűség. - Aki a választékos textúrákért bolondul, mint pl. a selyem, taft, szatén, brokát, stb., annak lakásában is visszaköszönhetnek a nemes anyagok, és kulcsszava: könnyed elegancia, mely a ma modernitását is hordozza. - Aki a különféle szoknyahosszakért rajong, annak az eklektika a mindene, és a teret is egy-egy hangsúlyos kiegészítővel, figyelemfelkeltő darabbal dobja fel. - A színes ingek, nyakkendők merész, kísérletező kedvű, nyitott térszemléletet sejtetnek. - A „csak semmi mű” elv mögött a tiszta, természetes anyagok és formák húzódnak meg, lenvászonnal, fával, esetleg egzotikus darabokkal. - Legnehezebb dolga annak van, aki mindegyik stílusból közel érez valamit, ezért nehezen tud dönteni valamelyik mellett. - Van, aki a letisztultságot, és a minőséget helyezi előtérbe, ugyanakkor nem akar olyan lenni, mint az átlag, tehát otthona is sallangoktól mentes, mégis, a modern design által kiemelkedik a megszokottból.

Ismerős mondatok, és a három alapkő
- Hát, nem is tudom…
- Azt hiszem, nekem a barna, meg a fehér tetszik. Esetleg a piros…
- A mediterrán. Azt kipróbálnám.
- Nekem idegen ez a szó.
- Stílus? Minek? Csak teszem a színeket ide, meg oda.
- Szerintem ez nem fontos. Pláne a feng shuiban!
- Mért? A feng shuinak ehhez mi köze?
- Félek, hogy sokba kerül.
- Az igazi stílus megfizethetetlen.

Ha e mondatok közül egy is ismerős, ideje elgondolkodnunk azon, hogy régiónkban a stílus fogalma a drágát, megfizethetetlent, elérhetetlent, luxust, flancot jelenti. Évtizedeken át azt vettük, amit az ipar kínált: egyen-termékeket, egyen-áron. Legfönnebb ötvöztük az őseinktől megmaradt antik darabokkal. Lakberendezés? Stílus? Feng shui? Nézetem és tapasztalatom szerint e három alapkő egymás segítségére van, és általuk nemhogy többlet-kiadásokba, inkább a meghatározott cél ismeretében keretünkhöz illő, hasznos, okos beruházásokba foghatunk. Ráadásul mindezt a magunk örömére, javára. Mert aki szép otthonba tér haza, ahol nyugalmat is talál, és közben követi a természet ritmusát, az jól érzi magát az életben. Az Életet gazdagítja, és az Élet is gazdagítja majd őt.

Mit mond a feng shui?

Először is szemügyre veszi az üres lakás sajátosságait, a yang és yin arányát, azután a választott stílus alapanyagait, azok színét, és utána építi föl az öt alapvető energiaminőséget az adott helyiségben. E szerint jó, ha mind az öt energia jelleg megtalálható, tehát ne legyen valami tetőtől talpig fából, kőből, vagy fémből. És ha mégis, akkor azt ellensúlyozni érdemes. A stílus követése, alkalmazása a bejárattól kezdve óriási hasznunkra van! Vegyük csak a legismertebbet, a mediterránt, mely meleg, természet-közeli színeket használ, amit bárki biztonsággal alkalmazhat – talán ezért is az egyik legismertebb, közkedvelt irányzat. A mediterrán életérzésre az életöröm a jellemző. Színei melegek, teltek, ősziek. Ezt a feng shui a Föld elemi energiához sorolja. Napsárga, terrakotta, okker, rozsda- és meleg barna, olívzöld, hárszöld, vajszín, narancs, stb. Ha egy lakásban csupán e színek vannak jelen, akkor túl sok lesz a Föld-energia, és a tér súlyossá, lustítóvá lesz. Ám a kovácsoltvas a maga Fém-Víz jellegével, a rengeteg zöld növény, mely a Fa elemet hordozza, fellazítja a Föld nehézkességét, és élettel tölti meg a teret. Így egyesül yang és yin, illetve az öt elemi energia egy stíluson belül.

A tér akkor él, ha a két erő, az yang és yin, valamint az öt elem egyensúlya megszületik.

Az élő tér érdekében

1. A legelső, ami fontos: tekintsük a teret egységesnek. Egyetlen egésznek! Bár sok helyütt azt a tanácsot látjuk, hogy különböző részekre érdemes osztanunk, jó, ha tudjuk, hogy a tradicionális térrendezés nem ismeri a felszabdalt, és az életünk különböző vetületeit mágikusan hordozó térkép („báguá”), illetve a térszeletek („életterületek”) fogalmát! Újfajta irányzatról van szó, melynek csapdája, hogy azt hihetjük: képes a tér életünket megváltoztatni, hiszen bizonyos pontokra a „megfelelő” színt és tárgyat elhelyezve bekövetkezik az óhajtott változás… Holott arról van szó, hogy olyan teret alkotunk, ami egységesen tükrözi, hordozza életünk és személyiségünk alapvonásait, és azzal párhuzamosan, folyamatosan változik egy kicsit. Célunk nem a kívánságlista teljesülése! Hanem az, hogy én, mint egyén, azzal a mikrovilággal, ami az én személyes terem, a teljességbe, az univerzum energia-áramlatába szervesen és kiegyensúlyozottan bekapcsolódjak környezetemmel és életmódommal, s ha ez megtörtént, a harmónia egyenes következményeként tulajdonképpen „sínen lesz” az életem, minden területen. Ezért vizsgáljuk a házat, mint egészet! Ezért figyelünk az oly kényes yang és yin egyensúly megteremtésére!

A lakás, iroda, üzlet- és szolgáltató helyiség teljessége, egésze mutatja életünk alakulását, annak minden vetületével együtt. (A kínai orvoslás, az akupunktúra-akupresszúra és a többi hasonló ágazat is ezt az elvet követi. Betegségeink esetén nem csupán egy szervünk, hanem az egész energiarendszerünk érintett lehet. Hiszen összeköttetésben állnak egymással, egyik a másik működését szolgálja. Éppen így mutatkozik ez a lakásban is: minden részlete összefügg, és a különböző területek (karrier, szerelem, egészség, stb.) nem redukálhatók csupán a lakás egyetlen porcikájára. Ha pl. a szerelmi életünkben zavar áll fenn, annak jeleit a bejárattól kezdve a legutolsó kiegészítőig mindenütt megtalálhatjuk, anélkül, hogy a tulajdonos erről szót ejtene. Ez az elv működik érzelmi életünkben is: ha öröm, boldogság van bennem, nem csupán szívem, hanem egész testem hordozza ezt az energiát, és megmutatkozik tartásomban, szavaim ritmusában, tagjaim felszabadult könnyedségében. Tehát: hagyjuk meg a teret egységes egészként, ne osszuk föl!

2. A lakótér kialakítása akkor tud megtörténni, ha elegendő időt szánunk rá. Figyelmesen, szeretettel alakítjuk ki. Ezért kezdjük azzal, hogy végigjárjuk, kíváncsian és semleges hozzáállással. Kintről kezdjük, és figyelünk: van valami, ami zavaró? Van olyasmi, amit megváltoztatnánk? Azután járjuk végig az egész lakást, és időzzünk el egy-egy résznél. Szemléljük, mint egy képet. Ha ezt többször megismételjük, egyre több olyan információhoz juthatunk, ami elárulja, hogy a lakás „hogy érzi magát”, hol szorul támogatásra, és melyek a különösen erős részei. Fontos, hogy mindezt szabad lelkülettel, szeretettel végezzük, hisz a tér a mi külső ruhánk, hajlék, ahol életünk történik. Tiszteletet, türelmet és csöndet érdemel.

3. Miután megtörtént ez a „kapcsolatfelvétel” a térrel, kezdjünk hozzá az elemzéshez, és a módosításokhoz – a yang és yin egyensúly megteremtésének érdekében. Végül válasszunk stílust, és kezdjünk hozzá a tér átalakításához. (Ezekről értekezünk a továbbiakban.)

Lázár Márta