Már túl vagyunk telkünk széltében-hosszában való kielemzésén, azt is tudjuk, hogy milyen tájolása van, nem marad más hátra, mint hogy belevágjunk a tervezésbe.

Tervezzünk házat!

„Az erdőn dolgoztunk, s akkor éjjeli szállásnak fából, s ágakból kalyibát építöttünk. Az ajtaja örökké kelet felé nezett, a napkelet miatt, hogy a kelő nap odasüssön, a harmatot jó korán felszárogassa, s a kalyibát melegítse. Másrészről pedig a viharok nyugatról, északról s délről jőnek, ezöktől es védve kellett, hogy legyen.”(Egy székely ember vallomásai)

Az, hogy a feng shui egyetemes rendszer, és nem csupán „kínai találmány”, leginkább a ház tervezésénél válik világossá. Már túl vagyunk telkünk széltében-hosszában való kielemzésén, azt is tudjuk, hogy milyen tájolása van, nem marad más hátra, mint hogy belevágjunk a tervezésbe. Sokfajta kérdés merül föl: Mi legyen a házban, azaz milyen helyiségek alkossák, és azok hogyan helyezkedjenek el? Hány főre tervezzünk, és milyen lesz a vendégjárás? Legyen-e külön konyha és nappali, vagy együtt minden, egy légtérben? Végül, de nem utolsó sorban: mire futja a keretünkből? És még sorolhatnánk. Nézzük meg szisztematikusan, mire hívja föl a figyelmünket a feng shui.

A ház alakja

Szabályos legyen. És szimmetrikus. Vagyis minden szélsőségtől és ki-beszögelléstől mentes. Négyzet, vagy téglalap alakú, amit esetleg félköríves terasszal, télikerttel, verandával lehet kiegészíteni. Mindegyik oldalán legyen ép, vagyis lehetőleg hiányzó, vagy többlet-részek nélküli. Manapság, sajnos, kevés ilyen szabályos tervet készítenek. Vagy, mert nincs rá elég hely, vagy, mert nincs rá igény, hiszen én is tudok ilyen egyszerűt rajzolni, vagy, mert sokkal sikkesebb, ha az alaprajz tele van fantáziával, ötlettel, furmányos megoldással. Pedig többet érünk vele, ha megmaradunk a jól bevált, elődeink példáján is látott, mindenfajta „extrától mentes” alaprajznál.

Miért?
- Mert az energia az ép, szabályos formák mentén tud szépen, szabályosan áramlani, úgy, hogy feltöltse a lakást, és vele életünket.
- Mert minden szúrós, a természetestől gyökeresen eltérő, túlzó forma megakadályozza ennek az energiának természetes közlekedését.
- Mert az otthonunk legtöbb esetben a megnyugvás helye, márpedig minél több furcsasággal rendelkezik az alakja, annál több furcsaság jelenhet meg az életünkben is, melyek kiküszöbölésére sok értékes időnk, erőnk megy el.
Van-e „rossz forma”, amit mindenképp kerülni kell? Van, nem rossz, inkább előnytelen, ez pedig a túl sok háromszög-alakzat. Ha nagyon akarod látni, hogy miért előnytelen, ha az alaprajzon itt-ott van egy háromszöges ki-beugró, toldás, vagy csak úgy, ötletesen virít feléd, képzelj magad elé egy piramist. És gondold el: szívesen laknál benne? Nem, nem valószínű. Csupa ferde fal, sok háromszög, sok feszültség. A túl sok háromszög-alakzat ugyanis lelki feszültséget jelez, alaprajznál használni sem túl szerencsés. Főként, ha semmi sem indokolná, hogy ott legyen.

Hol legyen a ház bejárata?

Lehetőleg középen. Vagyis szimmetrikusan, egyenlő részre a jobb és baloldaltól. A népi építészet, vagy a palotaépítészet általában ezt az egyszerű, ámde nagyon hasznos elvet használja. A bejárat ugyanis meghatározza, hogy az energia melyik irányban indul el körútjára a házon belül. Ez által pedig azt is befolyásolja valamilyen mértékben, hogy a lakók aktív, kreatív, önbizalommal teli, és páros életet élnek-e, vagy passzívabbak, fáradékonyak és kissé magányosak. Ha szemből nézzük, akkor a bal oldalon levő bejárat az aktív, a jobb oldalon lévő pedig a passzív energiaáramlást segíti. Ideális, ha az életünkben helye van az aktivitásnak, meg a pihenésnek is, ezért ideális a középen lévő főbejárat, amely biztosítja a kiegyensúlyozott áramlást, életritmust.

(Ha netán a jobb oldalon nyílik jelenlegi házunk ajtaja, akkor se essünk kétségbe! Nem szörnyűségről van szó, hanem olyan hibáról, amit ki lehet küszöbölni!) Ha a bejárat a homlokzati rész helyett a ház oldalán van, akkor is jobb középütt elhelyezni. Fontos, hogy jól megközelíthető, és szembetűnő legyen – hiszen így könnyebben ránk találnak életünk lehetőségei is.

A hátsó ajtóról

A legtöbb házhoz tartozik hátsó ajtó is, amely vagy a garázsból, vagy az udvarról vezet a ház egyik részébe – sokszor a konyhába. Gyakorta a kényelem miatt sokkal inkább előnyben részesítik, mint a főbejáratot, aztán csak csodálkoznak, hogy miért jelenik meg jó pár váratlan, hátráltató motívum a mindennapjaikban, miért lesz bizonytalanná az életük, vagy érkezik egymás után a „hátulról jövő” szándék a külvilág felől. Épp ezért jobb idejében elgondolkodni azon, hogy vajon mi indokolja a hátsó ajtó kialakítását. Ha jobban lehetne közlekedni rajta, mint a főbejáraton keresztül, akkor bizony addig kell keresni, míg megtaláljuk azt a megoldást, amivel elérjük, hogy a főbejárat is egy viszonylag kényelmes közlekedést biztosítson számunkra.

A bejárat iránya

Az iránytűs iskola ajánlja, hogy a családfő (egyedülállók esetén pedig a ház ura /asszonya) személyes elemével összhangban legyen a bejárat iránya, tájolása is. Mielőtt mindenki megijedne, hogy istenem, erről se tudtam, most mi lesz, biztosíthatom a kedves olvasót: ha netán új házat, lakást terveznek, ezt is ki lehet számolni és beiktatni. Ám sok esetben már nem tud teljesülni ez a feltétel, ilyenkor jobb megnyugodni, és másfajta eszközökkel (pl. az ajtó színével, formájával, ajtódísszel, stb.) támogatni a családfőt.
Vagyis: a forma elsődleges, az irányok másodlagosak!
Igen, a forma az elsődleges, az irányok másodlagosak!

Garázs

Sok esetben a ház alá tervezik, így a lakás szerves részévé lesz, és persze mi sem egyszerűbb, mint érkezés után onnét járni föl / be a lakásba. Nem túl kedvező helyzet, lévén, hogy a szuterén részek yines (nyugodt, passzív, visszafogott, stb.) állapotot testesítenek meg, és jobb nem bolygatni folyamatos, vagy időszakos ki-be parkolással. Mégpedig pihentetőbb alvásunk, és kiegyensúlyozottabb életünk érdekében.
Akkor hol legyen a garázs?! A ház mögött, megfelelő távolságban. Gondoljunk csak bele, és vegyünk példát elődeinkről: vajon a szekeret, hintót a ház alatt tárolták? Netán van olyan, aki manapság ott tartja a traktort?…„Mindent lehet nekem, de nem minden válik hasznomra:” – mondja Szent Pál, és jobb, ha saját érdekünkben egyet értünk vele.

A helyiségek elrendezése

A ház első részében, a bejárat felén lehet az ún. kommunikációs teret, avagy társasági zónát alkotó helyiségek, mint a konyha, étkező, nappali. Az intim zóna, amelyhez a hálószoba, fürdő, gardrób, dolgozó-, gyerek- és vendégszoba tartoznak, inkább a lakás hátsó részében, a bejárattól minél távolabb legyen.
Nagyon fontos, hogy hol van a hálószobánk. Már több cikkemben is említettem, hogy a feng shui elvei között a háló nem csupán, mint intim tér van jelen, hanem, mint személyiségünk, valamint az életben elfoglalt pozíciónk jelképe. Az ágyunk elhelyezése ezen belül is kiemelt fontosságú. Amikor a tervezéshez fogunk, jól tesszük, ha mindenek előtt ezt a helyiséget, és benne az ágy jövőbeli helyzetét határozzuk meg. Ennél a forma iskolát vesszük alapul, hiszen – a forma elsődleges, mert meghatározza az energiát, az energia pedig befolyásolja az életünket.

Vagyis a hálószobának megfelelő támasszal kell rendelkezni, ez azt jelenti, hogy szemből nézet szerint a jobb oldalon legyen mellette még legalább egy helyiség, ami megtámasztja. Itt már érthetetlenné kezd válni a dologJÉs elismerem, hogy nem könnyű mindezt átlátni, és alkalmazni. Ha komolyan gondoljuk, hogy a feng shuit figyelembe vesszük a tervezésnél, jobb, ha segítséget kérünk a szakembertől, hiszen egy időben nagyon sok elvnek kell teljesülnie. (Ezt tapasztalatból mondom, a könyvek, vagy akár e cikk is hasznosak lehetnek, de sokkal komplexebb dologról van szó, mint az kívülről látszik, a feng shuit szerintem nehéz könyvek alapján használni.) Nos, maradjunk annyiban, hogy a hálószoba helyzete kiemelkedően fontos. Összefüggésben áll ugyanis előmenetelünkkel, karrierünkkel, pénzügyeinkkel, sőt, párkapcsolatunkkal is.

A konyha

A másik fontos helyiség a konyha, amelynél a tűzhely és mosogató a hálószobához hasonló jelképpel bír: egyrészt a pénzügyek, másrészt a párkapcsolat befolyásolója. Ideális helyzet? Ha a tűzhely és a mosogató egymással derékszögben állnak, lehetőség szerint a mosogató az ablak alatt, a tűzhely pedig az oldalfalnál (tömör fal előtt) foglal helyet. Semmiképp se legyenek egymással szemben, és a divatos konyhasziget-témát is jobb, ha elfelejtjük, ha pénzügyeinket és kapcsolatunkat szilárdan meg akarjuk őrizni.

Amerikai konyha?

Az egybenyitott tereket a feng shui nem nagyon ajánlja, hiszen így megszűnnek a falak, a határok, és a szilárdság, tartás is… Vegyük tehát komolyan fontolóra, ha ilyen helyiségre vágyunk. Különösen akkor, ha szeretjük az olajban sült, panírozott ételeket, mert az évek folyamán ez érződni fog majd a nappali minden dísztárgyán is – cuppanós lerakódások formájában. Nem beszélve a szagokról. Előnyösebb, ha az étkezőt nyitjuk a nappaliba, és biztosítjuk a konyhából való szabad ki-be járkálást.
Sok esetben az étkezőnek nem tulajdonítunk jelentőséget, hisz úgyis mindenki máshol ebédel, kivéve a hétvégéket. Igen, de ott van a reggeli, vacsora, meg az uzsonna kérdése is, ami a családi rituálé (=egyben tartó erő) egyik legerősebb kifejeződése. Biztosítsunk tehát egy sarkot, ahol asztalt lehet elhelyezni, és köré kényelmesen pár darab széket. Lehetőség szerint az étkező ne kerüljön huzatos helyre, sem a közlekedőhelyiségbe.

Az ajtók és ablakok

Amikor házat tervezünk, vagy a feng shui alapján megpróbáljuk otthonunkat átrendezni, előbb-utóbb ráébredünk, hogy ez egy olyan lehetetlen rendszer, aminek elveit, előírásait nagyon nehéz maradéktalanul kivitelezni. Vagyis: nincsen 100%-os feng shui, bár törekszünk rá. Éppen ezért leginkább a föntebb közölt szempontokat próbáljuk meg teljesíteni, és nyugodtan vágjuk oda a könyvet, cikket, ha úgy érezzük, hogy egyre inkább sarokba szorítanak bennünket az előírások! Mert az aggodalom is „rossz feng shui”! Jobb tehát, ha egy kicsit nagyvonalúak vagyunk, ugyanakkor nyugodt, jókedvű az életünk, mintha attól rettegünk, hogy mi történik, ha az ajtóink pontosan szemben állnak egymással. Semmi. Tartsuk őket csukva.

Természetesen nem azt akarom mondani, hogy jól odadörgölve a feng shui orra alá most direkt minden ajtót-ablakot szembe tervezünk egymással, mert bizonyítva van, hogy a huzat nagyon alattomos ellenség, ártalmas az egészségünkre, és ha nyitva áll mindig minden ajtó, akkor előbb-utóbb túl erős irama lesz az életünknek is. Tehát: megpróbálhatjuk, hogy ne legyenek egymással szemben ajtóink és ablakaink, de legalább a bejárati ajtóval szemközt ne legyen (főként hátsó) ajtó, se ablak.

Ablakok

A nagyobb méretű ablakok inkább a ház első részén, vagyis (ideális esetben) a bejárattól jobbra-balra, és a ház jobb oldalán legyenek. Nem nagyon ajánlatos csupa üvegfalakat létre hozni a hátsó részen, mert az a rész a lakás támaszát jelképezi, ahol a formának a lehető legszilárdabbnak kell lennie, fölösleges felületek, törékenység nélkül.

Lépcsők

Ha többszintes lesz a házunk, jó, ha elkerüljük, hogy a lépcső a ház közepén fusson föl. Inkább valamelyik oldalrészen legyen. Akár kültéri, akár belső lépcsőkről legyen is szó, a lépcsőfokok legyenek tömörek, és rendelkezzenek korláttal. A hézagos lépcsőfokok túl erőteljes, vágó erőt hordoznak. Kerüljük, hogy a bejárati ajtóval közvetlenül szemközt legyen a lépcső.

Kerüljük

Hogy a bejárattól közvetlenül balra eső részen vizes helyiség (toalett, vagy fürdő) legyen.

Kiemelkedően jó

Ha a lakáson belül és kívül is használunk félköríves formákat, és az éleket néhol elsimítjuk, lekerekítjük.

A 4. rész tartalmából: A természetes ház ismérvei. Hagyományos és modern elvek. Mikor építkezzünk?