A faanyag gondos kiszámítása fontos, hiszen igen drága anyagról van szó, valamint az sem mindegy, hogy melyik országból érkezik.

Tetőszerkezet és nyílászárók

Kérjük meg az ácsot, hogy saját kezűleg válogassa össze a telepen a faanyagot. Görbe, csavarodott gerendákkal nem lehet dolgozni, így saját munkáját is megkönnyíti, ha rászán 1-2 órát a válogatásra. Mielőtt elkezdik a tetőszék összeállítását végeztessük el a favédelmet. Ennek legjobb módja, ha kádat ácsoltatunk deszkákból, melynek hossza el kell, hogy érje a leghosszabb gerenda méretét, majd fóliával kibélelve ebbe kerül a vízben oldott favédőszer. A gerendákat és tetőléceket ebbe a lébe kell beáztatni, majd miután jól megszívta magát az anyag , megszárítani. Ez a művelet azért fontos, hogy a farontó bogarak elkerüljék a kezelt fát. Van olyan fajtájú favédő is, ami a tűz ellen is nyújt némi védelmet. Az ácsmunka végeztetése közben a következőkre figyeljünk: A szarufákra kerülő párazáró fóliát megfelelő átfedéssel rakják-e, és az nem túl feszes-e.

A tetőfólia rögzítésének módja, hogy azt a szarufákra függőlegesen fektetett tetőlécekkel (ellenléc) fogatják le, majd erre merőlegesen helyezik el a cserepeket tartó tetőléceket. Az ácsmunka további buktatói, amit építésszel érdemes átnézetni (vagy az építésvezetőnkkel): becsapolások-kötések, lécezés és fóliázás a kémény körül, valamint a tetőablakoknál. A tetőfedő anyag kiválasztása manapság igen leegyszerűsödött, hiszen mondhatjuk, hogy igen jó minőségű termékekkel van ellátva a piac. A választék is széles a hagyományos cseréptől a különböző fazonú betoncserepeken át a bitumenes zsindelyig, valamint a főleg felújításokra használatos könnyű fém és egyéb alapanyagú cseréputánzatokig. Előnyüket-hátrányukat mérlegelve és a ház stílusához igazodva válasszuk ki a nekünk legjobban tetsző tetőfedő anyagot.

Miből legyenek a nyílászárók?

Újabb és újabb eldöntendő kérdések... az építkezés az építtető részére főleg ebből áll. Fából, vagy műanyagból? A mai nyílászárók többsége korszerű hőszigetelő képességű. Amennyiben fából készül, az már nem a régimódi egy darabból faragott, hanem három rétegből ragasztott, hossztoldással. Ennek következtében a vetemedésre való hajlandósága a minimálisra csökken. Gumiprofilokkal és korszerű vasalatokkal látják el. Egyetlen hátránya, hogy néhány évente valamilyen favédelemmel ( festés, lazúrozás) el kell látni. Manapság a lazúrozás a divatos. Nem is csoda, hiszen a fa szép textúráját láttatni engedi és természetességét kiemeli egy a tető , vagy az ereszdeszkázattal egyező színű lazúrozás.

Nagyon elterjedtek és könnyen kezelhetők a legkevesebb karbantartást igénylő műanyag nyílászárók. Ebben a kérdésben valóban csak az ízlésünk és a pénztárcánk dönthet. A belső ajtók kiválasztásánál egy tényezőt figyelmen kívül hagyhatunk, ez pedig az időjárás károsító hatása. Kedvünkre válogathatunk az egyszerű barkácsboltokban is kapható MDF-lapos megoldástól az asztalos által méretre készítetten át, az ajtógyártó vállalkozások speciális felületkezeléssel ellátott nemesfa műremekéig. Formájuk a végletekig fokozható, a klasszikustól a modernig, egészen odáig, amikor az ajtókeretből már csupán egy edzett üveg tábla nyílik ki. Bármelyik megoldást választjuk, ha hosszú távon gondolkodunk, azzal kössünk szerződést, aki a beépítést is vállalja, mert garanciális igényünket csak így érvényesíthetjük.

Dr. Bartháné Harsányi Nóra