Ehhez először is számba kell vennünk, hogy milyen céloknak szeretnénk, hogy megfeleljen, és milyen lehetőségeink vannak ezek megvalósítására. Egyszerű földszintes házat szeretnénk a családunk számára? Hány tagú, vagy hány tagú lesz a családunk?

Tervezzük-e, hogy valamelyik idős szülőt magunkhoz vesszük? Gyakran fogadunk-e vendégeket, és azok nálunk töltik-e az éjszakát? Naponta főzünk, vagy csak a hétvégéken? Sok könyvünk van, aminek tárolását meg kell oldanunk? Fotelben, vagy ágyban szeretünk olvasni? Sok időt töltünk tévézéssel, zenehallgatással, és tervezzük e ezen berendezéseink fejlesztését?

Gyűjtögető típusú emberek vagyunk, szeretjük a régi tárgyakat, emlékeket magunk körül, és az „ez jó lesz még valamire” elvet valljuk? Vagy éppen ellenkezőleg, könnyen megválunk a már megunt dolgainktól, semmi haszontalan és ócska dolgot nem rakosgatunk. Esetleg mindkettő igaz és rengeteg tárolóhelyre lesz szükségünk, mert szeretnénk rendet tartani magunk körül. Gondoljuk át, mi a kedvenc időtöltésünk, és ennek gyakorlása mekkora helyigénnyel jár? Hány autót tervezünk, és mik azok, amiket még a lakáson kívül, de zárható helyen szeretnénk tartani? Szeretjük a kertet?

Csak nézni, vagy gondozni is? Hetente mennyi időt tudunk szakítani az ápolására? Megengedhetjük-e magunknak, hogy időnként, vagy rendszeresen segítőt alkalmazzunk? Hol fogunk mosni és szárítani? Szükségünk van-e kis házi műhelyre? Barkácsol-e a férj, varrogat-e feleség? Van-e olyan családtag, aki otthon végzi a munkáját, iroda, műhely, üzlethelyiség? Sok-sok kérdés, de még ennél is többre kell válaszolnia annak, aki felkészülten szeretne felkeresni egy építészt. Az építészt kiválasztani referenciái alapján célszerű. A kreatív építész nem szereti, ha a megrendelő egy előre megrajzolt rajzzal állít be. Inkább gyűjtsük össze az összes olyan életmódunkra vonatkozó információt, ami fontos lehet a jól használható ház megtervezéséhez.

Persze azt sem árt tudni, hogy manapság egy átlagos igényszintű ház felépítésének költségei a 150-200ezer Ft/négyzetmétert is elérheti, generálkivitelező esetén még többet. Természetesen nem kell feltétlenül elfogadni az első tervet, átgondolhatjuk, és kérhetünk különböző változatokat. Jónak tartom, ha már a tervezés elején tisztázzuk a lehetséges melléképületek, garázs, kerítés és egyéb kerti létesítmények elhelyezését a telken. Mostanában divatos a garázst az utcafronton elhelyezni, aminek előnye és hátrány is van, hát mérlegeljük ezeket.

Előnyök: könnyen ki-, és beállhatunk, a cipekedés lerövidül, rövid bejárót kell leburkoltatnunk és a hósöprés sem túl megterhelő, nem foglal el értékes helyet a kertből. Hátrányok: védtelenebbé válik a ház, mindig figyelnünk kell, hogy bezártuk-e a kaput, amennyiben mást is tárolunk ott, az minden kapunyitáskor feltárul az arra járók előtt, nehézkes a kerti szerszámok, bútorok ki-beszállítása. Az építész segítségével bizonyára találunk áthidaló megoldást. Amennyiben mindent jól átgondoltunk és elkészült a tervrajzunk, azt a helyi önkormányzat Építéshatóságával jóvá kell hagyatni, majd a munkálatok megkezdésének napját nekik be kell jelentenünk. Az első lépés az épület kitűzése, majd megkezdődhet az alapásás.

Következő témánk: a kivitelezők kiválasztása és az építkezés figyelemmel kísérésének nehézségei.

Dr. Bartháné Harsányi Nóra