Ha nem ismernénk alapszámunkat, nézzük meg a Táblázatban, de figyeljünk oda, hogy hogy férfi, vagy nő szülöttről van-e szó, és hogy év elején született-e, mivel az évkezdet a kínai számítások szerint változó, és későbbi dátumra esik, mint a nyugati naptárban.

Személyes előrejelzések 2. rész

2-es Föld

Az éved kulcsszavai: számvetés, átmeneti (remete) állapot, belső fejlődés, befele fordulás, kényszerítő belső átalakulás, intuitív tudás, akarat próbák, önfejűség, magányos út, izoláció, idő, türelem, tanulás, elvhűség, szigorúság, viták.

Kifejtés
Minden évben van tanulnivalónk, és érnek olyan hatások, amelyek átalakulásra késztetnek. Számodra az eddigi pár év inkább a mozgalmasság jegyében telt. Erős kapcsolatod volt a külvilággal, unos-untalan arra kényszerültél, hogy kimozdulj, találkozz ismerősökkel és ismeretlenekkel is, munkahely váltások, élettér-átalakulás, vagy költözés, kényelmetlen és érdekes családi események, a múlttal való szembe nézés, olyan helyzetek, amelyekben azonnal döntened kellett. Ha jól megnézzük, nagyon kevés lehetőséged volt arra, hogy igazából magaddal tudjál foglalkozni, és csak úgy, úri passzióból töltekezzél.

Mivel az extrovertált és introvertált jellegű évek váltják egymást, időközönként adatik számunkra egy teljes év, amit a legfontosabb valamire, valakire, vagyis magunkra kell szánnunk. Az ilyen időszakokban hiába legyintünk, hogy „Á, nekem erre nincs időm!”, és hiába próbál környezetünk el- és előrángatni rejtekhelyünkről… Az energetikai hatás, amely az évünket uralja, erősebb. Önmagunkkal kell foglalkoznunk. Muszáj megteremtenünk azt a bizonyos belső barlangot, bebújni és nézni ki a fejünkből. Feltenni a lábunkat és semmit tenni. Teát inni, „teljes, tiszta szívvel élni, hallgatni hosszan” (Kosztolányi). Spirituális élményekben merítkezni. Tükörbe nézni és konstatálni, hol tartunk most a 3 szinten: testileg, lelkileg és szellemileg. Felfrissíteni szellemi világunkat, átértékelni felfogásunkat, tornáztatni testünket és lelkünket, szép-érzékünket, spirituális készülékeinket. Hogy mindezt másokkal, vagy akár valakivel kéz a kézben is lehetne? Igen. Lehetne. De nem lehet. Önmagadról tanulni csak magadban tudsz. Történhet ez úgy, hogy önszántadból, az év energiájára hangolódva simulsz hozzá a történésekhez. És történhet úgy is – főként, ha hosszú-hosszú ideje nem foglalkoztál mélyebben önmagaddal – hogy egy látszólag véletlen valami kényszerít az elzárkózásra. Pl. egy betegség, vagy kiküldetés, tanulmányút, megbízás… Valahogy úgy, mintha egy évre remetének állnál (küldenének), távol a világ zajától. Most mondhatod, hogy Isten ments, ez az utolsó gondolatod magaddal kapcsolatban… De ha nem vagy hajlandó ezt a befelé fordulós attitűdöt magadra ölteni, az éved-uralta energia jellege erre fog ösztönözni; s ha ellenállsz, akkor kényszerít.

Mivel a következő, 2011-es éved erősen extrovertált lesz, próbáld úgy látni, hogy ez a rákészülés éve, amikor rendbe teszed magad. A remete, aki a világtól elvonul, nem a kényelemért választja ezt a meglehetősen szokatlan utat az önmegvalósításhoz. Nem azt teszi, és nem akkor, amikor szeretné, hanem alkalmazkodik egy külső Erőhöz, ami napjait meghatározza. Számodra is a legjobb dolog az alkalmazkodás. Főleg, ha észre veszed, hogy egy egészen apró valami - esemény, információ, vagy egy kívülálló – folyton beékelődik a fogaskerékbe, és az általad eltervezettek leállnak, vagy egészen más irányt vesznek. Ahelyett hogy bosszankodnál, ilyenkor várj ki, mert a végeredmény mégis kedvező lehet!

Az irányítás ebben az évben nem a te kezedben van. A remete pozíció egy mellékszerep, és célja az, hogy kissé átrendezzük magunkat, és az igazság nagyítója alatt vizsgáljuk meg, mi az, ami életünkben érték, és mi nem. Másrészt pedig az édes semmittevés éve is, ami sok-sok lazítással, töltekezéssel járhat. Ez a két jelleg vonul végig az egész éven: lazulás-feszülés. Ez utóbbi megjelenhet akkor is, ha az igazság jegyében próbálsz tisztázni valamit, és mások ellenállnak. Ahelyett, hogy belátást gyakorolnának. Így aztán egymagadnak kell végig harcolnod saját igazság-ügyeidet, és mégse jársz mindig sikerrel. Hiszen remete-szerepet kaptál, nem igazán kollaborál veled a környezeted! Mielőtt elkeserednél azon, hogy „már megint egy ilyen év”, gondolj arra, hogy az együttlét önmagunkkal, a meditáció és csendes teázás napi rutinja egyre kevesebb embernek, egyre kevesebb alkalommal adatik meg. Éld át az apró örömöket, és helyezd fókuszod önmagadra. Meglásd, a lehető legjobb társaság leszel, és világod gazdagítása a legjobb kaland lesz, amire szívesen emlékezel, mivel a későbbiekben pont a most begyűjtött kincseidből tudsz emlékezeteset felépíteni.

Egészség
Az év a merevség-rugalmasság kettősségét hordozza. Fontos edzésben tartanod a szervezeted. Ha eddig nem tetted, végre kezdjél el egy rendszeres edzésprogramot. A vér- és nyirokrendszered is meghálálja ezt, ám ha mégse teszed, egészségügyi problémák jelentkezhetnek e téren.

3-as Fa

Az éved kulcsszavai: erős kapcsolat a külvilággal, nyilvánosság, kreativitás, dinamizmus, önmegvalósítás, felszabadultság, elismerések, függetlenség, lobbanékonyság, derű, lelkesedés, hírnév, leleplezés, hibák felfedezése, szívügyek, robbanékonyság, szeretet.

Kifejtés
Minimum 4 olyan év van mögötted, mely mindenről szólt, csak a kényelemről és nyugalomról nem. Volt részed megrázkódtatásokban, kényszerítő körülményekben, váratlan változásokban, viharokban és csalódásokban. Mindez azért, mert az évek jellege nem állt harmóniában személyes energiáddal. Éppen ideje, hogy fordulatot vegyen ez a nem éppen kellemes sorozat, és végre olyan pozícióba kerülj, ahol nem érzed, hogy „lábtörlő”, vagy „lelki szemétláda”, vagy „ablak” vagy, akin átnéznek…
Az év a Tűz energia jegyében telik, és ezzel az elemmel harmonikus egységet alkotsz. A derű, mely alapvető vonásod, visszatér mindennapjaidba.

Mivel ez egy extrovertált év, ráadásul dinamikus jegyben is áll, igen mozgalmas, eseményekben gazdag jövőt ígér. Megjelenhetnek a színen új dolgok: információk és lánc-kapcsolatok, valakinek a valakije összehoz valakivel, aki aztán hozzá segít valamihez… Találkozhatsz új emberekkel, akikkel tartós és tartalmas barátságokat köthetsz. Felfedezhetsz olyan dolgokat, amelyek felvillanyoznak és tettre késztetnek, hogy megvalósíts valamit és kreatívan megmutasd képességeid. Az év „tüze” két irányban érvényesülhet. Az egyik, hogy nyakadba veszed a világot, és a pillanatnak, a mának élsz. Ez meglehetősen lelkesítő és szabad út, melyből mély belső tartalmakat építhetsz. De ki is éghetsz amiatt, hogy semmit sem tartasz meg, semmi sem állandó az életedben. A másik irány, hogy mindazt, amire évek óta vágysz, vársz, vagy készülsz titokban, s a lelked mélyén úgy érzed, meg tudnád csinálni, ha lenne lehetőséged, most egész egyszerűen megvalósítod.

Mert most adatik meg a lehetőség, hiszen a siker, mint felszerszámozott paripa, arra vár, hogy meglovagold! Most figyelnek rád és támogatnak, sőt, elismerik tehetséged. Mivel az előző években sok küzdelemben volt részed, és nem volt lehetőséged megmutatkozni, megeshet, hogy ismerőseid csodálkoznak, hogy mi mindent tartogatsz, és mi minden rejlik benned, amiről eddig nem volt sejtelmük sem. Vörösmartyval szólva „Gondolj merészet…”, és valósítsd meg. Ne halogass, ne várj újabb esélyt. Csak mozdulj rá, és tedd. Kitartóan. Mivel Tűz elemű évet élsz, amely a megvilágítást is jelképezi, elő fordulhat, hogy a kellemes leleplezések mellett pár kellemetlen dologra is fény derül, hibákra, amiket szeretnél elrejteni, eseményekre, amiket elhallgatnál… Inkább légy előre látó, és gondold át, hogy az aktuális dolgot szívesen vállalnád-e akár a nyilvánosság előtt?

A Tűz a belső fényre is utal, szellemed tisztaságára, amiért legtöbbet a csenddel tudunk tenni, figyelve a jelenre, szavak nélkül, és átélve, hogy éppen most mi történik. A Tűz megfékezhetetlen is tud lenni, hasznossá csak akkor válik, ha kellő kontrollal és megfelelő körülmények, keretek közt alkalmazzák. A kreativitás, mint minden egyéb, akkor válik láthatóvá, és születik meg az alkotás, ha kellő ritmussal, belső fegyelemmel és kitartással párosul. Ha ez meg van, éved hasznosan telik, amire majd jó érzéssel tudsz emlékezni. A függetlenség, szabadság, szív kérdése sokféle formában jelentkezhet. Figyelj oda, hogy ha ledobsz egy korlátot, vagy megszakítasz egy kapcsolatot, mi marad a helyén. Jó lesz-e ez hosszú távon is. Ha új kapcsolatok jelennek meg, azokkal sokféle formában kezdhetsz valamit, de ne feledd, a tűz fellobban és ha engedik, eléget mindent, pusztulás jár a nyomában – vajon megéri-e megélni a pillanat szenvedélyét… Mindezeken túl pedig vigyázz a szívedre, minden értelemben: ne fáraszd ki magad, pihenj eleget; vigyázz, hol és hogyan kötelezed el magad, hová helyezed figyelmed, fókuszod, hited, vagyis: bár lelkes vagy és lelkesedsz, akármi is történjen, légy észnél.

Egészség
Pihenj sokat, hogy ne éghessél ki. A szívedre és a bélrendszeredre figyelj oda, tartózkodj sokat friss levegőn, és fogyassz elég folyadékot, hogy a tűz ne legyen túl domináns a szervezetedben. Ha a magas vérnyomásra hajlamos vagy, ebben az évben erre különösen figyelj. Légy óvatos mindenféle tűz közelében, nehogy megégesd magad. Ha gyulladást észlelnél a szervezetedben, gyorsan és hathatósan próbáld kezelni. A mérget, lobbanékonyságot úgy próbáld kiküszöbölni, hogy tudatosan indítod és fejezed be napjaidat.

4-es Fa

Az éved kulcsszavai: Külső és belső utazások, karrier- és hivatásbeli kérdések, tervek, a jövő megtervezése, lehetőségek felmérése, sodródás, mélység, lelki átélések, lelki fejlődés, misztikum, pszichológia, szexualitás, szenzualitás, szavak ereje, kommunikáció, élet vize.

Kifejtés
Mozgalmas évek vannak mögötted, tele eseménnyel, emberekkel, jövés-menéssel, beszéddel, tettekkel… Lehet, hogy kissé fáradt vagy… A Víz- jelleg, ami az éved meghatározza, jóval nyugalmasabb, belső erőt hordoz, és megadja az önmagadra találás békességét, olykor szokatlanul felkavar, de mégse lesz fárasztó, inkább feltölt. Először is olyan, mintha váratlanul egy üvegpalotába kerülnél. Egyedül vagy, csendben. A föld kissé nyirkos, de kellemes meleg van. Elindulsz, és kíváncsian várod az eléd táruló látványt, mert holtbiztosan érzed, hogy valami vár, még pár lépés, s egy szöglet után hirtelen meg kell állnod, mert elérkezel leghátulra, a kijárathoz, és eléd tárul a végtelen víz, a tenger, sehol semmilyen lény, a horizontot pedig az ég burkolja be. Ez az életed tengere. Jóságos erő, amivel nem mindennap szembesülsz, nem mindennap veszed észre, hogy ki is az, aki Te vagy, és Mi is az, ami az Életed…

A Víz az élet egyik alapja, hatalom, és ebből a hatalomból sarjad ki minden. Hasonlóan,a gondolatainkból, álmokból, illetve céljainkból sarjadnak ki a tetteink, tapasztalataink, és bontakoznak ki a történések. A víz önálló, elindul egy úton, és nem tudni, merre tart, de megérkezik. Ilyenek ezek a Víz-uralta évek is, elindulsz, mert valami húz egy irány felé, menned kell, útra kelni, ez az életutad, és követed. Jól teszed. Biztosan meg fogsz érkezni, amennyiben… és akkor jöjjön a feltételek listája. Amennyiben van elegendő eszközöd. Régen a vízi utazások rengeteg előkészülettel jártak. Megfelelő hajó, megfelelő élelem, ital, ruházat, és nem utolsó sorban jól megválasztott útitársak. Ha ez megvan, már „csak” a célt kell megtalálni, egy jó iránytűt a kézbe venni, és jó időért fohászkodni. Ilyen egyszerű. Találj egy célt, és indulj el, avagy… Indulj el, és megtalálod a célt is.

A 2010-es évedet éppoly nehéz egzakt módon megfogni, mint a víz útját megjósolni. A jövőd partján állsz, nézd meg, mit is szeretnél a következő években. Merjél és tudjál álmodni, jegyzetelj, figyelj befele és kifele is. Most azzal ne foglalkozz, hogy ezekből mi reális, a szűrés, válogatás majd a következő év feladata. Foglalkozz lelki dolgokkal, hallgass az intuíciódra. Érzékeny vagy, pedig alapjában a 4-es Fa szellemileg nagyon erős, ész-ember, hát ebben az évben sok mindent tanulsz majd a lélekről. A testi szinten pedig főként a szexualitás, az érzékiség, mely ugyancsak a víz energiájához tartozik, tartogat számodra tapasztalni- és tanulnivalókat. Ahogy a víznek meder kell, hogy hasznossá váljon, próbálj keretet adni a tapasztalataidnak, s a megfoghatatlan és érzék feletti élmények között válogass, és olykor tudatosan is légy reális, hogy elkerüld a belső káoszt. Az év sajátosságaként előkerülhetnek hivatásbeli és karrierkérdések is, váltás lehetősége, vagy más, új irányok. Ezek nem mindig kellemesek. Legyen meg a célod, a mottód erre az évre, amihez a bizonytalan, ködös napokon vissza tudsz térni, s magad gatyába rázni, ha úgy éreznéd, hogy a sok minden közepette elveszel.

Részed lehet bizonytalanságban, abban, hogy „elfolyik” az időd, szétfolynak az események, elkeverednek előre fixált dolgok… Figyelj oda jól a szavaidra, kommunikációdra, és ha nem érted pontosan, mit mond a másik, azonnal tisztázd. Sok időt megspórolhatsz ezzel. Ha átláthatatlan helyzetbe bonyolódsz, maradj türelmes és alkalmazkodj, mert az erőddel, akaratoddal nem tudsz nagyon sokra menni. Érzékeny és sebezhető vagy, ezt ne feledd, nyugodtan szólj, ha bántó számodra egy helyzet. Jól teszed, ha elmerülsz olyan dolgokban, amik belső feszültséged levezetik, erőidet pedig jótékonyan átalakítják. Ilyen a jóga, a tai chi, a meditáció, és minden szellemiséget megcélzó mozgásforma. Új dolgokba, vállalkozásokba ne kezdjél, csak tervezgess, és gyűjts ötleteket. Találd meg célod, Életed célját. Hol akarsz lenni 1, 2,… 9 év múlva.

Egészség
Érzékeny éved a vese, a hólyag és a nemi szervek tájékára helyezi a hangsúlyt. Ügyelj, hogy ne fázzál fel, tartsd melegen tested alsó részét. Fogyassz elegendő folyadékot, és ha van rá lehetőséged, időnként menj el egy jó fürdőbe, ahol a víz áldásos hatásait élvezheted. Soha ne fogyassz túl hideg ételt, italt. Foglalkozz lelki egészségeddel is, és ha nehezedre esne, akkor is beszélj időnként valakivel, akinél lerakhatod lelki terheid.

Szerző: Lázár Márta

Hamarosan jön a 3. befejező rész....