Ha nem ismernénk alapszámunkat, nézzük meg a Táblázatban, de figyeljünk oda, hogy férfi, vagy nő szülöttről van-e szó, és hogy év elején született-e, mivel az évkezdet a kínai számítások szerint változó, és későbbi dátumra esik, mint a nyugati naptárban.

5-ös Föld

Az éved kulcsszavai: visszafogottság, fékezettség, nyugalom, bensőségesség, harmónia, anya és anyaság-téma, kapcsolatok, párkapcsolat rendezése, gondoskodás, aggódás, melankólia, lelki érzékenység, előkészületek, rendrakás.

Kifejtés
Az előző évben a plasztikus Víz energia vett körül. Nehéz volt kontrollálnod, folyton azon igyekeztél, hogy megfeleljél otthon és a világban, összegyűjtsd a szétfolyó események cseppjeit, és összerakd belőlük a mindennapokat. 2010-ben Föld-évet élsz meg, mely alapszámoddal harmóniában áll, és erős egységet alkot. A 2-es Föld év részben olyan, mint egy jóságos anya, visszafogott és derűs. Kellemes események, találkozások, változások által melengeti meg a szíved.

Mivel bensőséges alaphangulatról, érzékenységről, mély átélésekről van szó, ha az életritmusodat pl. egy kemény, profit orientált munkahely határozza meg, valószínűleg titkosan sóhajtozva várod a nap végét, amikor szabadulhatsz, mert a feszesség, ami egy ilyen munkával jár, épp ellentétes ezzel a lassú, finoman mozduló erővel.

Mivel yin éved van, ami mozdulatlan, de sok belső erőt hordoz, az évvel a fékezettség is együtt jár. Ha szaladnál, mintha súlyok húznának vissza. Az év a kapcsolatokat, az elköteleződést, a kapcsolatok rendbe tételét is fókuszba helyezi. Milyen a kapcsolatod azokkal, akikkel összetartozol? A család, s a családból is az édesanya személye 9 évente kerül nagyító alá, talán nem véletlenül, hiszen ha Azzal, aki az Életet adta, jóban vagyunk, akkor jóban leszünk magunkkal, és másokkal is, akik élményekkel szeretnének megajándékozni.

Éppen ezért érdemes rendezni ezt a legelső kapcsot. Ha megvagy vele, akkor következhetnek az aktuális kapcsolatok. Ha van párod, akkor nézd meg, elégedett vagy-e azzal, ahogyan együtt vagytok. Mit tehetnél még, hogy az összetartozás-elengedés kérdése azt a bizonyos yin-yang kört tudja kialakítani, melyben folyamatosan áramlik az életerő, és hol az egyik, hol a másik „adja meg magát”. Ha jelenleg nincs párkapcsolatod, akkor bogarászd át, hogy miért nincs, mik az akadályozó tényezők, hol teszel keresztbe magadnak. Tisztázd, hogyan szeretnél össze tartozni valakivel, és hogyan szeretnéd /nem szeretnéd magad elkötelezni.

Az év sajátosságaként előtérbe kerül a gondoskodás élménye is. Megvalósulhat ez úgy, hogy valakinek a fizikai hogylétét felügyeled, vagy lelkileg leszel támasza; esetleg úgy is, hogy te magad szorulsz egy kis támogatásra. Ne szégyellj kérni, és adni. Érdekes tapasztalás lehet, hogy ha gyerekeid vannak, milyen új formáit, eszközeit találod meg a gondoskodásnak. Hogyan lehet ebben is fejlődni, magasabb szintre lépni, finoman nevelni. Ha te magad édesanya vagy, akkor valószínűleg ezt a szerepet is frissíteni fogod, mert az eddigi receptek talán nem válnak be. Megjelenik majd a kapcsolatokon túli elköteleződés kérdése is. Hová tartozol személyesen, valamint a munkád által, és ez a munkahely mit és mennyit ér, kér és cserében mit és mennyit ad.

Hová tartozol a meggyőződéseddel, a hiteddel, milyen közösség vesz körül, számíthatsz-e rájuk, ha gondod van, tudnak-e rólad gondoskodni, és tudnak-e szabadon hagyni, felnőttként kezelnek-e, vagy kisgyerekként… Lehetsz-e magad ura a saját kis területeden, jut-e sikerélmény, vagy pedig a kötelességtudatra redukálódik a munkád. Bár alapvetően nehezen mondasz igent bármire, amiben szabadságod (és annak elvesztése) a tét, ebben az évben találhatsz olyan közösségeket, témákat, amikhez szíves-örömest kapcsolódsz. Igyekezz rendet tenni ez évben az életedben. Válogass! Amit ki kell dobnod, azt dobd ki, zárd le. A jövő évben erre már nem lesz alkalmad, mert a jövő év irama mindenre ad lehetőséget, csak éppen a rendrakásra nem. Ha új megbízást, kinevezést ruháznának ár, gondold át, hogy elfogadod-e, mert nem biztos, hogy még felkészült vagy egy dinamikus, extrovertált pozícióra.

Egészség
A Föld energia a lép, hasnyálmirigy, gyomor, valamint a nyirokrendszer működését ellenőrzi. A testmozgás minden Föld évben kiemelkedően ajánlott, így ne halogass, kezdj hozzá, és mozogj rendszeresen. Az érzelmi ingadozások, a kisebbrendűség-érzet, melankólia a 2-es év velejárói, de ne engedj ezeknek! Ha fáj valami, nézd meg, majd mondd ki és lépj tovább. Ha lelki támaszra van szükséged, jól válaszd meg, kinek a vállán sírod ki magad: lehet, hogy később nehezen szabadulsz önkéntes segítődtől. Időnként mozdulj ki, és szórakozzál, hallgass élénkítő zenét.

6-os Fém

Az éved kulcsszavai: Dinamizmus, „beindulás”, frissesség, változatos és erőteljes események, mozgalmasság, élet, család, tettvágy, kreativitás, kezdeményezés, fáradtság, düh, múlt és jövő találkozása, váratlan fordulatok.

Kifejtés
Az elmúlt 3 év nem a kipárnázott kényelem székét tette alád. Muszáj-helyzetek és kötelességtudat, a karrier, az önmeghatározás… sorolhatnánk, mi minden került sorra és állta ki a próbát. Idén húzhatsz egy vonalat, mert ezek a kényszerítő erők feloldódnak, az energia fordulatot vesz és olyan erős dinamizmus vár rád, amilyennel legutóbb úgy 9 éve találkoztál. Ha eddig voltak gátló tényezők, azok mintha felengednének, és talán túlságosan is beindul az életed. Új dolgok jelennek meg, ötletek kelnek életre, és a tettvágy, ami fáradhatatlanul motoszkál benned, konkrétumokban valósul meg. Kényelemről nem beszélhetünk, hiszen erős átszerveződésre kell számítanod. A Fa energia sajátossága, hogy annyira hirtelen pattannak ki a semmiből a dolgok, mint egy nyári vihar, mint derült égből mennydörgés… Nincs pihenés, folyton jönni-menni, tenni kell. Akárcsak ezek a nyári viharok, a sok újdonság nemcsak megmozgat, hanem feltölt, felvillanyoz. Bármit is szeretnél, jó eséllyel indulsz, hogy sikeres legyél! Amire szükséged lesz: - világos, konkrét célok, - kontroll és kitartás, hogy a részleteket kidolgozd, és ha váratlanul gátló tényezők jelennek meg, akkor is folytasd, - a részletek időnkénti újra ellenőrzése, - szervezőképesség, hogy összehangolj mindent (a megfelelő időt, erőt, embereket, stb.) a sikerért.

Rendkívül fontos, hogy vállalkozásodnak pontos keretet adjál, s mindent, amit csinálsz, hivatalos formában, írásban is rögzítsd! A mondás, hogy „a szó elszáll, az írásmegmarad” rád az idén hatványozottan érvényes. Ha gondosan ügyelsz az aláírásokkal, pecsétekkel, az a jövődnek komoly súlyt adhat. Tisztázd a céljaid: mit akarsz, illetve mi az, ami akar téged, hogy megvalósuljon. Meddig vagy önálló, meddig tudod önmagad adni, és hol van a határ, ahol meg kell állnod a fölösleges önfeláldozás küszöbén. Mennyit fektethetsz bele egy elképzelésbe, s mi a szereped a megvalósulásban. Mivel alapvetően főnök-vezető típus vagy, nem biztos, hogy valakivel társulnod kell, egymagad is meg tudsz valósítani bármit. A cinizmust, amiben olyan jó vagy, ebben az évben tedd félre magaddal és másokkal kapcsolatban is, inkább dédelgesd, használd és add át a meglévő értékeidet. Összességében erőteljes, születni-élni, fejlődni, növekedni akaró évre számíthatsz. A mesterkéltség, a korlátok, amiket a társadalom majdnem minden területen felállít, nem jelentenek akadályt. Mintha minden kapu kinyílna, és szabad bejárást kapnál az álmaid országába. Ez persze nemcsak „jó”, hanem megerőltető is lehet, lesz olyan pillanat, amikor szívesen kiszállnál, hogy végre ne kelljen semmiről tudnod, semmit se tenned, és legyen végre csend és nyugalom, béke, béke… De nem! Megcsörren a telefon, menned kell, szervezkedni, vagy megszólít a főnököd, a beosztottad, hogy csak még ezt, légy szíves, sőt, rád akaszkodik a család is, mert egyes-egyedül te tudod azt a bizonyos dolgot megoldani… A család? Kiemelkedő jelentőséggel bír ebben az évben. Múlt és jövő találkozásról is szó van, az eredetről, hogy kiktől és honnét jössz, valamint hogy hová tartasz, mint egy család alapítója, milyen nemzedékhez tartozol, és kiket, hogyan terelgetsz magad előtt, s mi felé terelgeted őket. Új tapasztalatok, tanulnivalók várnak rád e téren is.

Mivel a Fa energiája a leginkább keresetlen és őszinte erővel ruház fel, meglepődhetsz, hogy olykor bosszúsnak vagy kifejezetten dühösnek érzed magad, és leginkább jól odamondanál. Nyugodtan tedd meg, 9-évente adatik meg ilyen lehetőség. A konfrontációk, kapcsolati és lelki viharok megviselnek egy kissé, de fel is frissítenek, mint a nyári zápor. A folyamatos mozgástól elfáradsz, mégis azt érzed, most nem pihenhetsz. Igenis lassíts, nyugodtan mondjál nemet, vond ki magad valamilyen ürüggyel és lazíts. Nem lehet huzamosan ugyanolyan erővel, lelkesedve robogni, muszáj időnként feltöltődnöd. Céljaidról, terveidről, sikereidről széles körben NE beszélj: sok fölösleges intrikától kíméled meg magad!

Egészség
A Fa energiája a máj és epeműködést befolyásolja. Ha eddig ettél, ittál ezt-azt, itt az ideje, hogy kissé oda figyelj nem csupán a rendszerességre, hanem arra, hogy ételed: az életed. Élő ételeket próbálj fogyasztani. A mai, modern, előre-kész termékek, a túl sokáig főzött, vagy főtt-felmelegített étel többet árt a szervezetnek, mint amennyit használ. Szervezeted alap energiáját használja el. Az epéd-májad érzékenyebb az év folyamán, és ezt még tetézi az időnként jelentkező hevesebb hozza állás, az esetleges düh, robbanékonyság, fáradtság.

A pihentetés, regenerálódás érdekében tartsál olykor tisztító napokat. Ezt főleg tavasszal és ősszel teheted meg. Jó, ha tudod, hogy az epe a keserű, a máj az édes dolgokat szereti. De nem a kávéról és csokiról beszélünk, hanem az ezerjófű és fehér üröm teáról, az édesgyökér és édeskömény főzetről! A tisztulós időszakok érzelmileg is rendet raknak bennünk. Minden estre figyelj oda, hogy a szomorú, nyomott hangulataidat megemésszed, s ha egyedül nem megy, valamilyen módon add át/ki magadból. Adózz olykor a színtiszta pihenésnek, tedd lehetővé, hogy senki ne zavarjon, és önmagad lehess. Mivel meghatározó, vezető egyéniség vagy, ha Te jól érzed magad, a környezeted is jól érzi magát.

7-es Fém

Az éved kulcsszavai: Biztos és bizonytalan dolgok váltakozása, sok mozgás, lendület, stabilitás nélküli erő, fejlesztés, fejlődés, a gondolkodás és intellektuális terület dominanciája, szellemi tapasztalatok, optimizmus, nehezen meghozott döntések, lelkesedés, önbizalom erősítése.

Kifejtés
Az elmúlt év mozgalmassága után újra egy Fa-jellegű év vár rád. Leginkább a szélhez hasonlít ez az energia, hol finoman, hol nagy erővel feltámadó - megjelenő események, egy-egy olyan időszak, amikor ki se látszol a munkából: váltakozik a teljes csenddel és mozdulatlansággal. A mozgalmas időszakokat nehéz kordában tartanod és követned. A csendes időszakokban pedig az a furcsa, hogy ahelyett, hogy nyugalommal töltenének el, inkább bizonytalanná tesznek. Mintha minden esemény önmagában, előzmények nélkül létezne, mintha nem akarna semmihez kapcsolódni, ami éppen megjelenik. Pontosan emiatt a rapszodikus jelleg miatt van szükség arra, hogy mindazt, amiben részt veszel, tudatosan a kezedben tartsad és: foglalkozzál a részletekkel. Leginkább abban lehet sikered, amit már régebben elkezdtél, vadonatúj dolgokba bele fogni kockázatos lehet… Ha van bármi, amit megalapoztál az előző években, azok nyomán haladj tovább. Ha munkahelyeddel pl. elégedetlen vagy, inkább tarts ki, nem érdemes most váltanod. Jövőre lesz olyan éved, mely hoz e téren is új lehetőségeket! Szakszóval élve: ez a fejlesztés éve.

A dinamikus időszakok embert próbálóak, nehéz eleget tenned a hirtelen jelentkező elvárásoknak, hiszen egyszerre kellene jelen lenned teljes mértékben személyesen, és helyt is állnod, s ha valahogy megoldod is, mintha mi sem történt volna – hirtelen elcsöndesedik minden, és elgondolkodhatsz, hogy EZ MOST MI VOLT. Ha eddig nem voltál jóban a határidőnaplóval, és segítséget is nehezen vettél igénybe, idén próbáld ki őket. Erőid végesek, nem szabad sem elveszned az események forgatagában, sem pedig kiégned. A 7-es Fém nem hoz könnyen döntéseket, ami elébe kerül, és tetszik neki, azt meglovagolja, és aztán kitartóan halad az útján, s az út általában lába alá simul… Azaz sok minden alakul spontán módon az életedben, hiszen te magad is a spontaneitás embere vagy. Idén nem teheted meg, hogy ne gondolkozzál el, hogy most mi legyen a következő lépés. A körülmények kényszerítenek erre, és igen hasznos, ha van körülötted néhány olyan ember, akinek adsz a tanácsára, mert egymagad nehezen juthatsz dűlőre, hogy mi lenne legjobb egy bizonyos témában. Egy biztos: nem szabad elhamarkodnod semmit. Foglalkozz a részletek kidolgozásával, szelektálj, de csak azt dobd ki, csak attól válj meg, ami már kiállta az idő próbáját és valóban értéktelennek, vagy idejét múltnak bizonyult, és nincs tovább vele dolgod. Ami viszont érték, és tudod, hogy meríthetsz belőle, azt tartsd meg és ápold.

Éppígy, az emberi kapcsolataidat is tisztítsd meg, ápold, s mindazokkal, akik segítőid, akikre számíthatsz a nehezebb időkben is, fordíts megkülönböztetett figyelmet. Mint a szabadság gyermeke, nehezen bírod a szűk kötöttségeket, de a megfelelő kapcsolatok biztosítják azt a szabadságot, amiben még önmagad tudsz lenni. 2010-ben erős az életedben a gondolati szint, sokat gondolkozol, töprengsz a dolgaidon, a történteken, próbálsz tisztán látni, elesett vagy, mert úgy érzed, csak egy porszem vagy az események tengerében… Ne essél kétségbe, becsüld értékeidet, becsüld meg a tudásod, és igenis, ha magadtól nem megy, járj el valamilyen önbizalom erősítő tréningre! A szellemi szint is erőteljesen jelen lesz a mindennapjaidban, olvasmányaid, sok minden, amit láttál, hallottál, szinte észrevétlenül formálja át a gondolkodásod. Éppen ezért ebben is szelektálj, ne „falj fel” minden szellemi harapnivalót. Mivel a Fém energia (te) a Fát (az év energiája) folyton dominálni szeretné, erőlködés helyett légy inkább alkalmazkodó, mint a Víz, amely fölveszi a megtartó-forma alakját. A vitás, és a bizonytalan helyzetekben nagy segítségedre lehet ez a Víz jelleg, konkrétan a kommunikáció, a szavak tisztázása, és amikor már úgy érzed, hogy nem bírod: egy-egy kiadós fürdőzés, valamint a pihenés, alvás és a meditáció. Fordíts ezekre megkülönböztetett figyelmet, mert hasznos eszközeid.

Egészség
A Fa energia a máj és epeműködést ellenőrzi. Az előző évhez hasonlóan figyelj oda az étkezésedre. Legyen egy testet-lelket erősítő edzésprogramod, ami ritmust és kitartást is nyújt számodra, és felvértez a fáradtsággal és szétszórtsággal szemben. A határidőnaplót használd bátran és kitartóan, s csak olyasmire tegyél ígéretet, amit van esélyed megvalósítani. Tanuld meg a határozott NEM és IGEN kimondásának gyakorlatát, egy kis mosoly kíséretében: nem csak önbizalmadra, környezetedre is lenyűgöző hatást gyakorolhat ez az újdonság.

Szerző: Lázár Márta