diO Szemmel egy portugál házban...

Portugál vidéki ház

Régi portugál kőház fehérre festett fallal fakapu

Régi kőház udvara
Annyira megtetszett neki a düledező, régen mezőgazdasági célra használt kőház, hogy utánajárt, ki a tulajdonos, így a szomszéd faluban élő családtól sikerült megvennie a romos épületet és megkezdődhetett a felújítás. Pedro Quintela építészetére jellemző, hogy munkáiban a hely szellemiségét helyezi előtérbe. Fontos számára hogy az épület megőrizze „személyazonosságát”, ezért a felújítást a romok teljes megtisztításával kezdték meg. Az első fázisban a gyorsabban haladó bontási munkálatokat öt ember végezte, de amikor a szinte régészeti aprólékosságú feltáráshoz értek, már csak két ember dolgozhatott a projekten. Közben az építész a szomszédságba költözött, hogy az építkezés során végig jelen tudjon lenni. A bontás során a ház egyre jobban megmutatta magát, amit pontosan feltérképeztek és a felmerülő lehetőségek és tervezési döntések során kirajzolódott a végleges felújítási terv.

Nádfedeles terasz Portugáliában

Régi kőház bejárata

Kőház kővel kirakott udvara

Építész által átalakított régi ház

Egyedi formájú kandalló a nappaliban

Az egykori építők figyelembe vették az akkori emberek igényeit, életvitelét, de még az erős széljárással is számoltak és ennek megfelelően tájolták az épületet. A terepviszonyokhoz igazodva az épületben több szint váltogatta egymást, néhol a sziklák benyúltak a térbe, különleges hangulatot árasztva. Ezt a karaktert meghagyva álmodta meg az építész a XXI. századi életmódhoz igazodó házat. A 130 nm-es ház felújítása két évig tartott. A ház jól megépített, eredeti kőfalai változatlanul megmaradtak. Az újjáépítés során az új anyagok betervezésénél természetesen a környékre jellemző, helyi anyagokra esett a választás, olyanokra, mint a fenyőfa, vagy a sintra-i gránit, melyeket kiemelnek a hófehérre festett falak. De ezek mellett a ház eredeti, kibontott anyagait is átválogatták és ami használható volt, azt visszaépítették, sokszor más helyre, más funkciót találva nekik, de mindenképpen megőrizve a ház történetét.

Padlásról néz be az ég köszönhető a tetőablaknak

Átjáró a fürdőszobához

Pihenőpad természetes fénnyel világítva

Kanapé és olvasósarok a tetőtérben

Portugál hangulatú nappali lakberendezés

Az „U” alakú épület kis udvart ölel körbe, innen született az „Ölelő ház” elnevezés. Központi részében a dupla magasságú nappali található, az impozáns kandallóval, mely közvetlen összeköttetésben van a konyhával és az étkezővel. Az egyszerű konyhabútor helyi fenyőfából készült, vaskosságával igazodva a rusztikus környezethez. A berendezés puritán, csak a legszükségesebb mobiliák kaptak helyet és mindenhol a természetes anyagokat részesítették előnyben. A tetőn, a padlón és a beépített bútoroknál használt fenyő, a ház adottságaiból kialakuló zeg-zugok és falmélyedések, a jól elhelyezett bevilágító ablakon áramló fény barátságos atmoszférát teremt a fehér falak között.

A hálószobák és a fürdőszobák az oldalsó épületekben kaptak helyet, pár lépcsős szinteltolásokkal, alkalmazkodva az eredeti ház szintjeihez. Az apró udvaron az egyik épületrész tetején fedett teraszt alakítottak ki. A kőkeretes ablakok, az apró erkélyek, az egyedi kapu - mind figyelmes, átgondolt tervezés eredménye. Pedro Quintela hitvallása szerint az épület maga tudja, hogyan akar továbbfejlődni és az építésznek ezt csak meg kell hallania. Így jöhet létre olyan különleges ház, ahova belépve az ember pontosan érzi a hely szellemét.

fotók: Ricardo Oliveira Alves

diO Kreatív - Máray Klára

Rusztikus portugál konyha

Fehérre meszelt portugál konyhafal

Üvegpadlóval nyitották össze a két szintet

Szizál szőnyeg és rattan étkezőbútor

Rattan étkező garnitúra természetes színben

Természetes portugál lakberendezés

Eredeti kőszikla falak a hálószobában

Kősziklák ölelésében valódi kőburkolat a hálószobában

Egyedi zuhanyzó kialakítása

Puritán hálószoba berendezés

Természetes mosdópult

Fürdőszoba mosdópult fából

Kis kézmosó fülke kerek ablakkal

 

diO Kreatív

 

diO Kreatív – design orientált stratégiai tervezés

www.diokreativ.hu